Σόιμπλε: Πρόσθετα μέτρα 2019 - 2020, αν δεν διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα

Το Eurogroup έχει αποφασίσει πως εάν το 2018 καταδειχθεί πως δεν θα πιαστεί ο στόχος για τα πλεονάσματα των επομένων ετών θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2019 και το 2020, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος και συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου, mignatiou.com, στη συνάντηση που διήρκησε

40 λεπτά, συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του ελληνικού προγράμματος.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ερωτήθηκε για το πλεόνασμα και δήλωσε ότι τα ελληνικά νούμερα αποδείχθηκαν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και σημείωσε ότι το Eurogroup έχει αποφασίσει πως εάν το 2018 καταδειχθεί πως δεν θα πιαστεί ο στόχος για τα πλεονάσματα των επομένων ετών θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2019 και το 2020.

Άλλωστε, όπως μετέδιδε σε σχετικό δημοσίευμα και το Capital.gr την Πέμπτη, το ενδεχόμενο το 2019 - αν δεν διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα - να τεθούν σε εφαρμογή όχι μόνο οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό (περικοπή συντάξεων), αλλά και στο φορολογικό (μείωση αφορολογήτου), αναφέρεται ξεκάθαρα σε επιστολή του Προέδρου Ντάισελμπλουμ για τον απολογισμό των πεπραγμένων του Eurogroup της 7ης Απριλίου. Ουσιαστικά στην επιστολή γίνεται σαφές ότι αν το 2019 δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, δεν αμφισβητείται μόνο η εφαρμογή ισόποσων αντίμετρων, αλλά και ο χρόνος ενεργοποίησης του πακέτου του 2020 που περιλαμβάνει τις περικοπές στο αφορολόγητο.

Ευθύνη της Αθήνας οι πρόσφατες καθυστερήσεις λόγω Πάσχα

Εν τω μεταξύ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέρριψε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για τις πρόσφατες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στις συνομιλίες για το πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, όπως είπε ο Σόιμπλε, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, για το γεγονός ότι τα κλιμάκια των Θεσμών δεν επέστρεψαν κατά τη διάρκεια του Πάσχα, φταίει η Ελλάδα.

"Ήταν δυνατό να συνεχιστεί η αποστολή στην Αθήνα την εβδομάδα αμέσως μετά το Eurogroup της Μάλτας" είπε, προσθέτοντας ότι "αυτό δεν ήταν εφικτό να γίνει κατά τη διάρκεια του ελληνικού Πάσχα".

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα