Ο δρόμος για τη νίκη στις γαλλικές εκλογές

Γιατί πολλοί Γάλλοι ψηφοφόροι εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι; Οι εκλογές του 2017 στη Γαλλία είναι οι πιο αμφίρροπες εδώ και μισό αιώνα προεδρικών εκλογών. Δεν είναι μόνο ότι οι τέσσερις προπορευόμενοι βρίσκονται σε μια εικονική ισοπαλία στην τελική φάση της εκστρατείας. Σχεδόν το ένα τρίτο των ψηφοφόρων λένε ότι δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν και περίπου το 30% εξακολουθούν να είναι αβέβαιοι για τον ποιον θα υποστηρίξουν στον πρώτο γύρο της Κυριακής.

Οποιοσδήποτε από τους τέσσερις πρώτους θα μπορούσε να κερδίσει. Ένας από αυτούς θα είναι ο τελικός νικητής. Ιδού πώς θα μπορούσε να κερδίσει:

Εμανουέλ Μακρόν

Είναι ο πρωτοπόρος των τελευταίων τριών μηνών και η πρόκληση για τον Μακρόν είναι η πιο απλή: Απλά πρέπει να αντέξει. Αν ο 39χρονος κεντρώος μπορέσει να φτάσει στον γύρο της 7ης Μαΐου, οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι θα κερδίσει άνετα από οποιονδήποτε από τους αντιπάλους του. Αλλά κανείς δεν εγγυάται ότι θα φτάσει στο δεύτερο γύρο. Οι υποστηρικτές του είναι λιγότερο σίγουρο ότι θα τον ψηφίσουν σε σχέση με αυτούς της Λεπέν, αν και έχουν γίνει πιο πιστοί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Μακρόν αγωνίζεται με την αρχηγό του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν για τον πρώτο γύρο για τους περισσότερους από τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά και οι δύο έχουν δει την υποστήριξή τους να διαβρώνεται από τις αρχές Απριλίου. Ο Ρεπουμπλικανός Φρανσουά Φιγιόν έφτασε σε διαφορά μιας μονάδας από αυτόν και από τη Λεπέν στα μέσα Απριλίου σε δημοσκόπηση του Bloomberg, προτού πέσουν πάλι τα ποσοστά του.

Μαρίν Λεπέν

Από την αρχή της εκστρατείας, καμία δημοσκόπηση δεν έδειξε ότι η Λεπέν αποκλείεται από τον δεύτερο γύρο. Οι ψηφοφόροι της είναι οι πιο αφοσιωμένοι από τους οπαδούς των υποψηφίων - παρόλο που καμία δημοσκόπηση δεν έχει δείξει ότι θα κερδίσει την προεδρία αν μπει στον δεύτερο γύρο. Με βάση τις τρεις τελευταίες προεδρικές εκλογές, ο νικητής του 2017 θα χρειαστεί περίπου 18,2 εκατομμύρια ψήφους για να κερδίσει. Ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει φτάσει το Εθνικό Μέτωπο είναι 6,8 εκατομμύρια στις περιφερειακές εκλογές του 2015.

Αλλά υπάρχει και ένας άλλος τρόπος να το εξετάσουμε. "Η αναφορά για τη Λεπέν δεν είναι οι τελευταίες προεδρικές εκλογές, είναι το ευρωπαϊκό δημοψήφισμα του 2005", δήλωσε ο Εντουάρ Λεσέρφ, διευθυντής πολιτικών μελετών στην Kantar TNS. Όταν η Γαλλία ψήφισε κατά του συντάγματος της ΕΕ το 2005, 15,4 εκατομμύρια επικράτησαν. Αυτό είναι ένδειξη της πιθανής ομάδας ψηφοφόρων που μπορεί να είναι ανοιχτοί στην πατριωτική ατζέντα της Λεπέν, δήλωσε ο Λεσέρφ. Αν η προσέλευση πέσει κάτω από το χαμηλό ρεκόρ του 1969, του 64%, είναι μαθηματικά δυνατό για την 49χρονη Λεπέν να γίνει πρόεδρος. Με ποσοστό συμμετοχής 60%, ένας υποψήφιος χρειάζεται 14,1 εκατομμύρια ψήφους. Ακόμη και το ποσοστό συμμετοχής 65% σημαίνει ότι 15,3 εκατομμύρια ψήφοι μπορούν να κάνουν την Λεπέν να προηγείται - σχεδόν το ίδιο με το ποσοστό του 2005.

"Το βέλτιστο σενάριο για τη Λεπέν θα ήταν ένας δεύτερος γύρος ενάντια στον Φιγιόν", δήλωσε ο Αντόνιο Μπαρόζο, αναλυτής της Teneo Intelligence. "Ο κίνδυνος είναι οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι να αποφασίσουν να παραμείνουν στο σπίτι, επιτρέποντας στη Λεπέν να εκλεγεί εξαιτίας της μη προσέλευσης".

Φρανσουά Φιγιόν

Όταν ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έφυγε για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του για σκι, ήταν το φαβορί για να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας. Την εποχή που οι σχολικές διακοπές γέμισαν τις Άλπεις ξανά τον Φεβρουάριο, προσπαθούσε να σώσει την πολιτική του σταδιοδρομία. Οι έρευνες των εισαγγελέων για τις υποθέσεις της οικογένειάς του έπληξαν την υποστήριξη του για τον πρώτο γύρο που έφτασε στο 17%, στο χαμηλότερο σημείο, από 29% που ήταν το ανώτερο τον Νοέμβριο. Οι πρώην υποστηρικτές του έχουν πάει στον Μακρόν, ή σε ένα περιθωριακό δεξιό, τον Νικολά Ντυπόντ-Ενιάν, ή έχουν επιλέξει να μην ψηφίσουν. Για να τους κερδίσει, προσπάθησε να υποστηρίξει την αθωότητά του, ζητώντας συγγνώμη και κατηγορώντας για τα δεινά του μια συνωμοσία.

Μέχρι στιγμής, ο 63χρονος Φιγιόν κατάφερε να αναρριχηθεί στο 19% περίπου. Αν βρει άλλες 3 εκατοστιαίες μονάδες, τις οποίες θα πρέπει να αντλήσει ειδικά από νέους και αγρότες ψηφοφόρους, θα μπορούσε να φτάσει στο δεύτερο γύρο.

Ακόμη και αν ο Φιγιόν πληροί τις προϋποθέσεις, μια δημοσκόπηση της Elabe δείχνει ότι θα χάσει από τον Μακρόν ή από τον Μελανσόν, αν και θα νικήσει τη Λεπέν. Αντιμετωπίζοντας είτε τους ακροαριστερούς είτε τους ακροδεξιούς υποψηφίους, θα ζητούσε από τους ψηφοφόρους να επιλέξουν "εμένα ή το χάος".

"Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος δεξιών ψηφοφόρων στη χώρα αυτή, που ευθυγραμμίζεται με το πρόγραμμα του Φιγιόν, το οποίο προς το παρόν δεν θα τον ψηφίσει εξαιτίας των υποθέσεων", δήλωσε ο Ζερόμ Φουρκέ, διευθυντής μελετών γνώμης στην δημοσκοπική εταιρεία Ifop. "Θα παραμείνουν στη θέση αυτή ή θα αλλάξουν γνώμη γύρω από το τραπέζι της οικογένειας; Το πρόβλημα της μέτρησης αυτών των ανθρώπων είναι ότι αντιμετωπίζουν ένα ηθικό δίλημμα, όχι ότι δεν είναι ειλικρινείς με τις δημοσκοπήσεις".

Ζαν-Λικ Μελανσόν

Ο υποψήφιος με τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στις εκλογές με τις μεγαλύτερες εκπλήξεις πέρασε τους πρώτους μήνες της εκστρατείας διαφωνώντας με τον σοσιαλιστή αντίπαλό του, Μπενουά Αμόν, για το ποιος από τους δύο θα έπρεπε να αποχωρήσει, ώστε οι αριστεροί ψηφοφόροι να μπορούν να ενοποιηθούν γύρω από έναν υποψήφιο. Από τη στιγμή που ο 65χρονος Μελανσόν ξεπέρασε τον αντίπαλό του στην πρώτη τηλεοπτική συζήτηση στις 20 Μαρτίου, αυτοί οι ψηφοφόροι αποφάσισαν. Η υποστήριξή του σχεδόν διπλασιάστηκε, στο 19%, καθώς αυτός χρησιμοποίησε τεχνάσματα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα ολογράμματα του εαυτού του, στην προεκλογική εκστρατεία, αλά και ένα online βιντεοπαιχνίδι. Ο Αμόν, εν τω μεταξύ, έχει πέσει στο 8 τοις εκατό από 18 τοις εκατό την 1η Φεβρουαρίου.

Ο Μελανσόν, ο οποίος υποστηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, τώρα ακολουθεί την Λεπέν στη δεύτερη θέση με μόλις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Είχε περισσότερη δυναμική από οποιονδήποτε από τους αντιπάλους του στον πρώτο γύρο. Αυτοί οι υπόλοιποι υποστηρικτές του Αμόν θα ήταν αρκετοί για να τον βάλουν στον δεύτερο γύρο, αν επιλέξουν να τον υποστηρίξουν.

Αν ο Μελανσόν τα κατάφερνε, θα κέρδιζε τον Φιγιόν με 57% έναντι 43% και τη Λεπέν με 58% έναντι 42%. Θα έχανε όμως από τον Μακρόν με 41% έναντι 59%.

bloomberg.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα