Σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία - Αντάρτες την αψήφισαν και άνοιξαν πυρ σε Χαλέπι και Χομς

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα ώρα Δαμασκού (και Ελλάδας), όμως υπάρχουν και αντάρτες που την αψηφούν.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να προωθήσουν τη συμφωνία για τη διακοπή των εχθροπραξιών την 22η Φεβρουαρίου. Από την εκεχειρία εξαιρούνται οι τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα

στη Συρία).

Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα απόφαση η οποία υιοθετεί τη συμφωνία για την διακοπή των εχθροπραξιών και καλεί όλα τα μέρη να την εφαρμόσουν απαρέγκλιτα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πριν από την ψηφοφορία πως σκοπεύει να συγκαλέσει νέες ειρηνευτικές συνομιλίες τη Δευτέρα 7η Μαρτίου.

Δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας

Η σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία θα είναι αδύνατη εάν τρομοκράτες συνεχίσουν να δρουν στη χώρα, προειδοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν καταλήξει την 22η Φεβρουαρίου σε μια συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, η εκεχειρία - η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα - εξαιρεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ακόμη πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξαναρχίσουν αμέσως, αλλά προειδοποίησε πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν εγγυάται την ειρήνη στη Συρία.

«Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της Συρίας είναι αδύνατη χωρίς την εξάλειψη της απειλής της τρομοκρατίας εκεί», ανέφερε ο Γκατίλοφ και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να κοπούν όλες οι δίοδοι χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες δρουν στη χώρα.

«Πρέπει να εγκατασταθεί ένας φράκτης στα σύνορα της Συρίας εναντίον των παράνομων ροών από τις οποίες συγκεντρώνεται και ακμάζει το κεφάλαιο των εγκληματιών», επέμεινε ο Γκατίλοφ.

Αντάρτες που πολεμούν στο πλευρό της οργάνωσης Μέτωπο Υποστήριξης άνοιξαν πυρ στο Χαλέπι και στη Χομς, αψηφώντας την εκεχειρία

Οργανώσεις ανταρτών που πολεμούν στο πλευρό της οργάνωσης Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία), η οποία έχει εξαιρεθεί από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα, άνοιξαν πυρ εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Χαλέπι και στη Χομς, δήλωσε πηγή σε μια παραστρατιωτική οργάνωση που δηλώνει πίστη στην κυβέρνηση.

«Οι μαχητές άνοιξαν πυρ με όλμους εναντίον των συνοικιών Σέιχ, Ασραφίγια και κουρδικών συνοικιών του Χαλεπιού. Ο βομβαρδισμός έγινε από τη Μπιν Ζίγιαντ», μια περιοχή υπό τον έλεγχο «οργανώσεων που δεν συμφωνούν με την εκεχειρία». Στη Χομς, πρόσθεσε η ίδια πηγή, αντάρτες «άνοιξαν πυρ εναντίον θέσεων του στρατού» της Συρίας. Οι βομβαρδισμοί αυτοί άρχισαν «αμέσως μετά τα μεσάνυχτα», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι αντάρτες αυτοί ανήκουν στην οργάνωση Λίουα αλ Σουλτάν Μουράντ, η οποία αρνείται να τηρήσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, καθώς μάχεται στο πλευρό του Μέτωπο Υποστήριξης, ανέφερε η πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα