Τι θα κερδίσει ο Πούτιν από την εκεχειρία στη Συρία

Οι σημαντικές νίκες του συριακού στρατού γύρω από το Χαλέπι θα επιτρέψουν στη Δαμασκό να διαπραγματευτεί με τους εχθρούς της από θέση ισχύος, ενώ η κατάπαυση του πυρός που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προσφέρει στον Πούτιν την ευκαιρία να βγει ισχυρότερος μετά την πεντάμηνη αεροπορική εκστρατεία βομβαρδισμών. Η εκεχειρία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει να αποφευχθεί η διαφαινόμενη σύγκρουση με την Τουρκία, η οποία έχει ορκιστεί ότι δεν θα σταματήσει να προσπαθεί να αναχαιτίσει

την κουρδική προώθηση βόρεια του Χαλεπίου. Μια τουρκική εισβολή θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη και θα μπορούσε να "στριμώξει" τον Πούτιν, μια κλιμάκωση που θέλει να αποφύγει.

Δεσμεύοντας τις ΗΠΑ σε έναν άμεσο διάλογο σχετικά με τη στρατιωτική δράση στη Συρία, ο Ρώσος πρόεδρος πληροί επίσης τον βασικό στόχο του, να κάνει τη Μόσχα ένα παγκόσμιο παίκτη, ισάξιο με την Ουάσιγκτον. Από τη στιγμή που η Ρωσία ξεκίνησε την αεροπορική εκστρατεία στη Συρία, στις 30 Σεπτεμβρίου, το Κρεμλίνο ζητούσε από τις ΗΠΑ να συντονίσουν τις στρατιωτικές τους προσπάθειες. Αλλά η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει τη Μόσχα ότι πλήττει αμάχους και στοχεύει μετριοπαθείς αντάρτες αντί για τον δηλωμένο στόχο της, το Ισλαμικό Κράτος, και συμφώνησε μόνο να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με τις στρατιωτικές πτήσεις, προς αποφυγή επεισοδίων στον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία.

Η Ρωσία απάντησε προκαλώντας τις ΗΠΑ να αναφέρουν τις ομάδες και τις περιοχές που τα πολεμικά αεροσκάφη της δεν θα πρέπει να στοχεύουν. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός πληροί πλέον αυτό το αίτημα, απαιτώντας από ρώσους και αμερικανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις μονάδες της αντιπολίτευσης που τηρούν την κατάπαυση του πυρός και τις εξτρεμιστικές ομάδες, όπως το Ισλαμικό Κράτος. Μια τέτοια ανταλλαγή πληροφοριών θα επιτρέψει στη Μόσχα να εκτρέψει τις επικρίσεις σχετικά με τους βομβαρδισμούς της, κάνοντας τις ομάδες ανταρτών που αδυνατούν να δεσμευτούν στην κατάπαυση του πυρός έναν νόμιμο στόχο.

Ενώ ο Άσαντ ανυπομονεί να διεκδικήσει τον πλήρη έλεγχο στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και εμπορική πρωτεύουσα πριν από τον πόλεμο, ο Πούτιν δεν μπορεί να δει την κατάληψη της πόλης ως ουσιαστικής σημασίας για την επιτυχία της στρατηγικής του στη Συρία. Ο στρατός της Συρίας έχει ήδη καταλάβει βασικές θέσεις γύρω από το Χαλέπι, κόβοντας αποτελεσματικά τις οδούς εφοδιασμού των ανταρτών, και κατά την άποψη του Πούτιν θα μπορούσε να είναι αρκετό να καλύψει τις θέσεις του Άσαντ εν όψει των ειρηνευτικών συνομιλιών και να κάνει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να ενδιαφερθούν για τη διαπραγμάτευση ενός συμβιβασμού με τους υποψήφιους για την ειρήνη συνομιλητές στη Συρία. Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη διακόπηκαν τον Ιανουάριο πριν καν αρχίσουν στα σοβαρά, και η αντιπολίτευση απαίτησε ένα τέλος στις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές ως προϋπόθεση για να συνεχίσει.

Η συμφωνία εκεχειρίας προβλέπει, ωστόσο, ότι τόσο η Ρωσία όσο και η συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα συνεχίσουν τη δράση τους κατά του Ισλαμικού Κράτους και το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία, το Μέτωπο Αλ-Νούσρα. Η Αλ-Νούσρα αποτελεί βασική μαχητική δύναμη γύρω από το Χαλέπι και σε πολλές άλλες περιοχές και πολλές μικρότερες τζιχαντιστικές ομάδες συμμάχησαν μαζί της, οπότε εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες εάν η δηλούμενη εκεχειρία θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εχθροπραξιών.

Με μια ετερόκλητη συλλογή από μονάδες ανταρτών να έχουν αναμιχθεί στενά στο πεδίο της μάχης, παραμένει επίσης ασαφές πώς η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μπορέσουν να διαχωρίσουν τους μετριοπαθείς αντάρτες από την Αλ-Νούσρα. Η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και άλλες μοναρχίες του Κόλπου που έχουν υποστηρίξει τους αντιπάλους του Άσαντ στη διάρκεια του πολέμου στη Συρία, ο οποίος εκτόπισε το ήμισυ του πληθυσμού της και σκότωσε πάνω από 250.000 από το Μάρτιο του 2011, παρακολουθούν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας συμφωνία με ανησυχία, φοβούμενοι ότι θα δώσει πλεονέκτημα στον Άσαντ. Έχουν σκεφτεί τη χερσαία επέμβαση στη Συρία, μια προοπτική που θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο πιθανή αν η κατάπαυση του πυρός καταρρεύσει. Η Τουρκία θεωρεί την κουρδική άμυνα βόρεια του Χαλεπίου ως υπαρξιακή πρόκληση και ορκίστηκε να την σταματήσει.

Εάν η Τουρκία στείλει τα στρατεύματά της στη Συρία, θα αυξήσει δραματικά τους κινδύνους της σύγκρουσης με τη Ρωσία. Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας έχουν ενταθεί άσχημα μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροπλάνου από την Τουρκία στα σύνορα με τη Συρία, το Νοέμβριο.

Ο Πούτιν διέταξε το στρατό να καταστρέψει κάθε στόχο που θα μπορούσε να απειλήσει ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, αλλά ενώ ανυπομονούσε να τιμωρήσει την Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού τζετ, θα προσπαθήσει να αποφύγει μια επικίνδυνη κλιμάκωση που θα μπορούσε δυνητικά να στρέψει τη Ρωσία ενάντια στο ΝΑΤΟ. Η κατάπαυση του πυρός φαίνεται να είναι το καλύτερο στοίχημά της Ρωσίας τώρα και ο Πούτιν αναμένεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βεβαιωθεί ότι θα κρατήσει. Έχει μιλήσει στον Άσαντ για να εξασφαλίσει τη δέσμευσή του για την κατάπαυση του πυρός και επίσης συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και του Ισραήλ αυτή την εβδομάδα για το θέμα.

Ενώ η Ρωσία έχει υποσχεθεί να συνεχίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ-Νούσρα, ο Πούτιν αναμένεται να μειώσει ή ακόμα και να διακόψει τις αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές όπου μαχητές της Αλ-Νούσρα έχουν αναμιχθεί στενά με ομάδες που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, για να μην καταρρεύσει η εκεχειρία.

abcnews.go.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα