Σχέδιο εξυγίανσης της Λαϊκής – Διασώζονται μόνο τα ποσά μέχρι 100.000 ευρώ

Προσπάθεια αποφυγής της άμεσης χρεοκοπίας του τραπεζικού συστήματος, μέσω ενός σχεδίου εξυγίανσης μόνο της Λαϊκής Τράπεζας, επιχειρεί τις τελευταίες ώρες η κυπριακή κυβέρνηση. Ουσιαστικά η τράπεζα που έχει τις μικρότερες ρωσικές καταθέσεις (και γι’ αυτό επελέγη) θα σπάσει σε «καλή» και «κακή» και στη μεν πρώτη θα πάνε τα καλά στοιχεία της (τα εξυπηρετούμενα δάνεια π.χ.) και θα διασφαλιστούν τα ποσά μέχρι

100.000 ευρώ ενώ όλες οι υπόλοιπες καταθέσεις βρίσκονται στον αέρα. Στην «κακή» τράπεζα θα μεταφερθούν τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, καθώς και οι μεγάλες καταθέσεις. Το ποσό αυτών των καταθέσεων κυμαίνεται από έξι έως 12 δισ. ευρώ. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι εξοικονομεί για το κυπριακό κράτος 2,5 δισ. ευρώ.

Θα μπει δηλαδή εκκαθαριστής ο οποίος θα προσπαθήσει να υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης και κάποια στιγμή οι μεγαλοκαταθέτες θα έχουν την ελπίδα ότι μπορεί να πάρουν τα χρήματά τους ή μέρος από αυτά.

Η επιλογής της συγκεκριμένης λύσης δίνει τη δυνατότητα να μη βάλει λουκέτο η Λαϊκή άμεσα, να μη χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Πανίκος Δημητριάδης, δήλωσε πως πρέπει να ψηφιστεί νομοσχέδιο για εξυγίανση και ανάκαμψη του τραπεζικού συστήματος.

Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και προστατεύονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Η εξυγίανση, είπε, είναι σημαντικό βήμα για την στήριξη από την Τρόικα και δημιουργεί προϋποθέσεις για ρευστότητα.

Ωστόσο, πηγές από τις Βρυξέλλες, αλλά και από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα έλεγαν ότι πολύ δύσκολα θα αποδεχθεί το Γιούργκρουπ την πρόταση της Κύπρου και θα επιμείνουν στο αρχικό σχέδιο για κούρεμα καταθέσεων. Επίσης, η τρόικα θα προτείνει ένα σχέδιο για συνολική λύση στο πρόβλημα του τραπεζικού συστήματος που όμως θα έχει μεγάλες απώλειες και για τους μικροκαταθέτες αλλά και για τους Ρώσους μεγαλοκαταθέτες.

Άγνωστο είναι τι θα γίνει με τα υποκαταστήματα των τραπεζών εδώ στην Ελλάδα και με τα 14 δις ευρώ των καταθέσεων που υπάρχουν. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φαίνεται να διασφαλίζονται τα ποσά μέχρι 100.000 ευρώ, επομένως, οι έχοντες τέτοιου μεγέθους καταθέσεις δε θα πρέπει να ανησυχούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα