Σαμαράς – Πούτιν: Μια Ρεαλιστική Συνάντηση

Πολλά έχουν γραφτεί και γράφονται κατά καιρούς για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και ανέκαθεν υπάρχει η άποψη σε κάποιους κύκλους ότι η χώρα θα πρέπει να στραφεί στη Ρωσία για να λύσει μια σειρά από τα προβλήματα που την απασχολούν.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η Μόσχα δεν είναι ένας φερέγγυος εταίρος στον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να εναποθέσει τις ελπίδες της για οτιδήποτε.

Για του λόγου το αληθές καλό θα είναι να μην ξεχνάμε την πρόσφατη δήλωση του αμφιλεγόμενου Προέδρου της Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφορικά με τις επενδύσεις στην Ελλάδα. ‘Η ακόμη πιο πολύ την πόρτα που έφαγε, με πολύ άκομψο μάλιστα τρόπο, η Κύπρος όταν σε μια πολύ δύσκολη στιγμή που η οικονομία της απειλήθηκε με κατάρρευση, έκανε το λάθος να απευθυνθεί στο Κρεμλίνο.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντάται στις Βρυξέλλες με τον Βαλντιμίρ Πούτιν και τα σενάρια άρχισαν να δίνουν και να παίρνουν, μαζί με ανόητες δήθεν αναλύσεις ότι η υπόθεση Γιακουμάτου, χάλασε επικοινωνιακά την εικόνα αυτής της συνάντησης του Πρωθυπουργού.

Ευτυχώς για τη χώρα, ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο πλέον ρεαλιστής Πρωθυπουργός που έχει η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και με αυτή τη στρατηγική θα προσέλθει σε αυτή τη συνάντηση. Επίσης, και το έχει επανειλημμένα αποδείξει, είναι ένας πολιτικός που αντιπαθεί βαθιά τα επικοινωνιακά τρικ, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για στρατηγικά συμφέροντα της χώρας.

Σαν αποτέλεσμα στη συνάντησή του με το Ρώσο Πρόεδρο, θα προσέλθει με τη δικαιολογημένη και δίκαιη για τη χώρα μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, και ως προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσει και μια σειρά θέματα στρατηγικού ενδιαφέροντος που απασχολούν τη Μόσχα και τις Βρυξέλλες.

Αναμφίβολα, στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα των επενδύσεων, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς διαθέτει το ρεαλισμό να κρατάει μικρό καλάθι σε τυχόν βαρύγδουπες υποθέσεις του Βαλντιμίρ Πούτιν.

Οι σοβαρές αναλύσεις, παρά τις φαινομενικά μεγάλες επιτυχίες του κ. Πούτιν στο θέμα της Συρίας και της Ουκρανίας, οι οποίες οφείλονται κυρίως στην έλλειψη πυγμής του Αμερικανού Προέδρου και τίποτα άλλο, επισημαίνουν ότι η Ρωσία είναι μια χώρα η οποία μακροπρόθεσμα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα.

Πρόκειται για μια χώρα με σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα και ιδιαίτερα γερασμένο πληθυσμό. Πρόκειται για μια χώρα με έντονα προβλήματα διαφθοράς. Πρόκειται για μια χώρα που τα τελευταία χρόνια βασίζει όλη την ύπαρξή της στη διεθνή σκακιέρα στον πακτωλό μετρητών που έχει αποκομίσει από τους ενεργειακούς της πόρους, οι οποίοι όμως όσο πάνε και λιγοστεύουν.

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε, τη στρατηγικής που εφαρμόζει στην Ουκρανία μια χώρα κλειδί στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, αλλά και απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν, μια ιδιαίτερα πλούσια σε ενεργειακούς πόρους χώρα.

Όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο Έλληνας Πρωθυπουργός και με όπλο αυτή τη γνώση και το ρεαλισμό που τον διακρίνει ως πολιτικό, θα προσέλθει σε αυτή την οπωσδήποτε σημαντική, αλλά όχι μεγάλων προσδοκιών συνάντηση.

Τόμας Τζέφερσον

Keywords
Τυχαία Θέματα