Ρουκέτα Ντάισελμπλουμ: Εξετάζουμε σενάριο Κύπρου για την Ελλάδα

Την ίδια στιγμή που ο Τσίπρας κάνει την ύστατη διπλωματική προσπάθεια για να βρει μια πολιτική λύση στα σαλόνια της Ευρώπης, οι εταίροι προειδοποιούν πλέον ξεκάθαρα την Ελλάδα με κούρεμα καταθέσεων και περιορισμό κεφαλαίων.

Στην αρχή ήταν

μια ανάλυση που έκανε λόγο ακόμη και για «ανορθόδοξες λύσεις» σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει και η ρευστότητα την πνίξει.

Ήρθε μετά το γερμανικό περιοδικό Spiegel που μίλησε ξεκάθαρα για μοντέλο Κύπρου. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περασμένου Σαββατοκύριακού, Αγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε, μεταξύ των… ανορθόδοξων λύσεων που σκέφτονται για την Ελλάδα ώστε να μη βγει από το ευρώ, είναι και το… μοντέλο Κύπρου, Δηλαδή κούρεμα καταθέσεων.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel, οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου πριν από δύο χρόνια. Αποτέλεσμα, τότε, της άρνησης της κυπριακής βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας, ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες.

Σύμφωνα πάντα με το Spiegel, στη γερμανική κυβέρνηση σκέφτονται μήπως είναι λύση ένα ανάλογο κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα.

Πλέον, από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του... χοιροβοσκού και αχώνευτου Γέρουν Ντάισελμπλουμ μπαίνει πάνω στο τραπέζι το μοντέλο Κύπρου, δηλαδή κούρεμα καταθέσεων και περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι το μόνο δυνατό σενάριο. Εάν η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινωθεί, τότε υπάρχουν και άλλα πιθανά σενάρια, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup σε δηλώσεις του στον ολλανδικό ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR και έδωσε ως παράδειγμα την Κύπρο και τα μέτρα που ελήφθησαν στη δική της περίπτωση, όπως η επιβολή ελέγχων στις ροές κεφαλαίων, ο περιορισμός των αναλήψεων και η πιθανότητα «τραπεζικής αργίας», όπως συνέβη στην Κύπρο όπου έκλεισαν οι τράπεζες.

Είναι προφανές ότι η νέα αυτή δήλωση εντάσσεται στο παιχνίδι των εντυπώσεων και των πιέσεων προς την Αθήνα. Με το που ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε πολιτική λύση και συναντήσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες ήρθε καπάκι η απειλή της Κύπρου για να μας... συνετίσει.

Το κακό είναι, όμως, ότι πλέον το συζητούν και με δυνατή φωνή. Ένα κούρεμα στις καταθέσεις των Ελλήνων θα είχε... ευεργετικές συνέπειες στις τράπεζες αλλά με τι μούτρα θα έβγαινε ο πρωθυπουργός της Αριστεράς να το δικαιολογήσει; Αυτά είναι... δεξιά πράγματα που λένε και οι κομμουνιστές.

Για σκεφτείτε τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθεί να δικαιολογήσει με διάγγελμα ένα λουκέτο στις τράπεζες, κλοπή των αποταμιεύσεων αλλά και αδυναμία των πολιτών να πάρουν από τα ΑΤΜ όσα λεφτά θέλουν; Εδώ δεν είναι Κύπρος θα πέσει ξύλο.

Δυστυχώς οι πληροφορίες μας λένε ότι κάποιοι στην Ευρώπη και εντός της Ελλάδας ετοιμάζονται για το εφιαλτικό αυτό σενάριο. Και η κυβέρνηση προκειμένου να αποπροσανατολίσει τον κόσμο ετοιμάζεται να παίξει το παιχνίδι των εντυπώσεων με σκανδαλολογία και εντυπωσιασμό.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα