Δυνάμεις κατά του ISIS έστειλε το Ιράν

Το Ιράν έχει αναπτύξει προηγμένες ρουκέτες και πυραύλους στο Ιράκ για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Τικρίτ, μια σημαντική κλιμάκωση στην εμπόλεμη κατάσταση και ένα ακόμη σημάδι της αυξανόμενης επιρροής του Ιράν στο Ιράκ.

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εντόπισαν τα όπλα αυτά τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ το Ιράκ παρέτασσε μια δύναμη 30.000 στρατιωτών - τα δύο τρίτα εκ των οποίων είναι σιίτες μαχητές, σε μεγάλο βαθμό εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι από το Ιράν,

σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το Ιράν δεν έχει ακόμη θέσει σε λειτουργία κανένα από τα όπλα, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι ρουκέτες και οι πύραυλοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω σεχταριστικές εντάσεις και θύματα μεταξύ των αμάχων, διότι δεν καθοδηγούνται με ακρίβεια. Η ανάπτυξή τους είναι ένα ακόμα δίλημμα για την κυβέρνηση Ομπάμα, καθώς εκπαιδεύει και εξοπλίζει τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράκ και τις υπηρεσίες ασφαλείας για να συμβάλουν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά σε αντίθεση με το Ιράν είναι απρόθυμη να αναλάβει μαχητές και συμβούλους που συμμετέχουν με τις ιρακινές δυνάμεις στο πεδίο μάχης.

Ένας ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος που παρακολουθεί διαβαθμισμένες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών είπε ότι το Ιράν είχε αναπτύξει ρουκέτες πυροβολικού Fajr-5 και πυραύλους Fateh-110. Ένας άλλος ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος που παρακολουθεί επίσης ευαίσθητες κυβερνητικές εκθέσεις σχετικά με το Ιράν, δήλωσε ότι τα όπλα που έχουν αναπτυχθεί ήταν παρόμοια με τις ρουκέτες Fajr-5 και του πυραύλους Fateh-110, αλλά ήταν ελαφρώς διαφορετικά και είχαν διαφορετικά ονόματα, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Η C.I.A. αρνήθηκε να σχολιάσει.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι οι ιρανικοί πύραυλοι εισήγαγαν ένα νέο επίπεδο προηγμένων οπλικών συστημάτων στο πεδίο της μάχης στο Ιράκ, ακόμη και αν ορισμένοι εμπειρογνώμονες αμφισβήτησαν τη χρησιμότητά τους σε αυτό το στάδιο στη μάχη για το Τικρίτ. Αλλά οι ρουκέτες Fajr-5 είναι τα ίδια όπλα που η εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ στις πρόσφατες συγκρούσεις. Η Χεζμπολάχ και ο συριακός στρατός χρησιμοποιούν επίσης ιρανικές ρουκέτες και πυραύλους εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, λένε οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Ο δεύτερος ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ιρανικοί πύραυλοι «δεν είναι κάτι σημαντικό σε αυτό το σημείο», αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε, «η ανησυχία μου, όπως και με το πυροβολικό και άλλα μη-ακριβή όπλα, είναι οι παράπλευρες απώλειες».

Υπήρξε αυξανόμενη διεθνή πίεση για να αποφευχθούν οι απώλειες αμάχων και οι επιθέσεις αντιποίνων σε άτομα ή περιουσίες, σε μια επιχείρηση μιας κυρίως σιιτικής δύναμης, σε ένα κομβικό σημείο του αποκαλούμενου σουνιτικού τριγώνου. Όταν εμφανίστηκε ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας στις 3 Μαρτίου ο στρατηγός Martin Dempsey, πρόεδρος των Κοινών Επιτελείων, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των ρουκετών και πυραύλων. Υποστήριξε επίσης ότι η συμμετοχή των υποστηριζόμενων από το Ιράν σιιτών στο Τικρίτ θα μπορούσε να είναι κάτι «θετικό», αλλά εξέφρασε ανησυχίες ότι «θα αποτελέσει μόνο ένα νέο πρόβλημα εάν καταλήξει σε σεχταρισμό». Αυτή αντίληψη υπογράμμισε την πραγματικότητα ότι, ακόμη και αν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τον διαρκή ρόλο του Ιράν στο Ιράκ, οι Ιρακινοί χρειάζονται την ιρανική βοήθεια για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το Ιράν εισήγαγε τις ρουκέτες και τους πυραύλους στην επιχείρηση στο Τικρίτ, επειδή άλλα όπλα δεν ήταν σε θέση να επιτύχουν τους στόχους γύρω από την πόλη, σε μια δύσκολη και χρονοβόρα μάχη. Ακόμα και μετά από εβδομάδες μαχών, οι μαχητές του ISIS παραμένουν στο Τικρίτ και εξακολουθούν να ελέγχουν σημεία της πόλης. Σε μια ένδειξη του κατά πόσο αυτή η μάχη αντικατοπτρίζει το σύνολο της εκστρατείας κατά του ISIS, Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι σταματούν την επίθεσή τους για να καλέσουν ενισχύσεις και να προστατέψουν τις ζωές και τις περιουσίες των αμάχων.

Δεν είναι σαφές πόσες ρουκέτες και πυραύλους έφεραν οι Ιρανοί ή πώς θα κάνουν ανεφοδιασμό αν χρειαστεί, είπε ένας ανώτερος Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Εμπειρογνώμονες εικάζουν ότι οι Ιρανοί μπορεί να έφεραν τα όπλα στο Ιράκ με την ιδέα ότι θα τα χρησιμοποιήσουν αν δεν μπορούσαν να έχουν αλλιώς αποτέλεσμα στο Τικρίτ και τώρα μπορεί να τα κρατούν εκεί με την προσδοκία της χρήσης τους μελλοντικά, ίσως για μια μάχη στη Μοσούλη. Τονίζουν επίσης ότι δεν ήταν ιδιαίτερη έκπληξη το ότι διαπίστωσαν πως το Ιράν διαθέτει προηγμένου πυραύλους στον πόλεμο στο Ιράκ.

www.nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα