Ρωσία: Εκλογές-ψήφος εμπιστοσύνης στον Πούτιν

Οι Ρώσοι ψηφίζουν σήμερα για να εκλέξουν νέο κοινοβούλιο, σε μια ψηφοφορία που το Κρεμλίνο έχει πει ότι θα είναι δίκαιη και ανταγωνιστική, αν και είναι απίθανο να δοκιμάσει την κυριαρχία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι εκλογές γίνονται για τις 450 έδρες που συνθέτουν τη Δούμα, την κάτω Βουλή της Ρωσίας. Δεκατέσσερα κόμματα συμμετέχουν στις εκλογές,

αριθμός διπλάσιος από τις προηγούμενες εκλογές πριν από πέντε χρόνια.

Σε ένα τηλεοπτικό μήνυμα πριν από την ψηφοφορία, ο Πούτιν δήλωσε ότι οι υποψήφιοι θα έχουν "ίσους όρους θεμιτού και ανοικτού ανταγωνισμού" αν και οι αναλυτές εκτιμούν ευρέως ότι οι εκλογές πιθανόν θα διατηρήσουν το status quo.

Οι βουλευτικές εκλογές του 2011 αμαυρώθηκαν από καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία, και δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Μόσχας στη μεγαλύτερη λαϊκή πρόκληση κατά την 16ετή κυριαρχία του Πούτιν στην ρωσική πολιτική. Αυτές οι διαδηλώσεις δεν απείλησαν την εξουσία του Πούτιν και τελικά άφησαν την αντιπολίτευση της χώρας πιο εύθραυστη και περιθωριοποιημένη από πριν.

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει την επανεκλογή του μέσα σε δύο χρόνια, όμως, και οι εκλογές της Κυριακής θεωρούνται, επίσης, ως ένα τεστ δημοτικότητας για τον πρόεδρο και το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οι αρχές έχουν υποσχεθεί διαφανείς και καθαρές εκλογές, προσκαλώντας εκατοντάδες διεθνείς ανεξάρτητους παρατηρητές και ζητώντας τον διορισμό της πρώην διαμεσολαβητή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου, Ελα Παμφίλοβα, για να επιβλέπει. Η Παμφίλοβα είπε ότι θα παραιτηθεί από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, αν η ψηφοφορία δεν στεφθεί με επιτυχία. "Οι άνθρωποι θα βγουν στους δρόμους, αν δεν πιστεύουν στο αποτέλεσμα", είπε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκλογές θα γίνουν και στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία τον Μάρτιο του 2014. Οι διεθνείς παρατηρητές, ωστόσο, δεν θα παρακολουθήσουν τις συγκεκριμένες εκλογές, καθώς πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρνούνται να αναγνωρίσουν τη χερσόνησο ως μέρος της Ρωσίας.

Άλλες πρόσφατες κινήσεις δείχνουν ότι το Κρεμλίνο θέλει να ελέγξει το αποτέλεσμα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας αυτό το μήνα κατήγγειλε το ανεξάρτητο κέντρο δημοσκοπήσεων Levada-Center ως "ξένο παράγοντα", λίγο καιρό αφού ο οργανισμός διεξήγαγε μια έρευνα που βρήκε ότι το ένα τρίτο των Ρώσων πιστεύουν ότι οι βουλευτικές εκλογές θα είναι στημένες.

Επίσης, ενώ νέα ονόματα έχουν ανακύψει στο ψηφοδέλτιο, όπως οι Πράσινοι και το Κόμμα Συνταξιούχων Ρωσίας, η σοβαρή αντιπολίτευση στο Κρεμλίνο παραμένει καταπιεσμένη, λένε οι παρατηρητές. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι κρατικά, δίνουν λίγο χρόνο ομιλίας σε εκείνους που έχουν αντίθετες απόψεις με το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία, που έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις και την απότομη πτώση της τιμής του σημαντικού εξαγωγικού της προϊόντος, του πετρελαίου, βρίσκεται εν μέσω ύφεσης. Η υποστήριξη στην Ενωμένη Ρωσία έχει μειωθεί δραματικά κατά τους τελευταίους 18 μήνες, πέφτοντας από 60% σε περίπου 40%, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κοινής Γνώμης της Ρωσίας. Στην περιοχή της Μόσχας, τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος μειώθηκαν στο 27%. "Είναι κατανοητό ότι οι ολοένα και πιο ασταθείς οικονομικές προοπτικές της Ρωσίας μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετες απαιτήσεις μέσα από το σύστημα και την κοινωνία στο σύνολό της για την αλλαγή", αναφέρει σε μια έκθεση το Carnegie Moscow Center, μια δεξαμενή σκέψης.

Σε ένα σχολείο στο κέντρο της Μόσχας, η πλειοψηφία των ανθρώπων που ήταν πρόθυμοι να μιλήσουν στην Wall Street Journal δήλωσαν ότι ψήφισαν την Ενωμένη Ρωσία ή άλλα φιλικά προς το Κρεμλίνο κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και αρκετοί κατηγόρησαν το κυβερνών κόμμα για τα προβλήματα, όπως οι χαμηλές συντάξεις και οι χαμηλοί μισθοί.

Πολλοί είπαν ότι ενώ δεν υποστηρίζουν πλήρως το κυβερνών κόμμα, θεωρούν τις εκλογές ως ψήφο εμπιστοσύνης στον Πούτιν, και επέκριναν την αντιπολίτευση επειδή δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα