Με βέτο απειλούν τέσσερις χώρες οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit υπονομεύει την ελεύθερη κυκλοφορία

Η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία είναι έτοιμες να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτών που ζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης είναι διατεθειμένες να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit με την ΕΕ περιορίζει τα δικαιώματα των πολιτών τους για να ζήσουν και να εργαστούν στη Βρετανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας.

Σε μια σκληρή υπενθύμιση

της πρόκλησης που η Βρετανία αντιμετωπίζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Ρόμπερτ Φίκο δήλωσε ότι η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακία - γνωστές ως Βίσεγκραντ - δεν θα διστάσουν να εμποδίσουν οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική συμφωνία απειλεί την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων στην ΕΕ."Οι χώρες της Βίσεγκραντ θα είναι αδιάλλακτες" είπε ο Φίκο το Σάββατο, μια ημέρα μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής στην Μπρατισλάβα, χωρίς τη Βρετανία, σε μια προσπάθεια να χαράξουν έναν οδικό χάρτη για το μέλλον του μπλοκ μετά το σοκ του Brexit. "Αν δεν αισθανόμαστε μια εγγύηση ότι αυτοί οι άνθρωποι [που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία] είναι ίσοι, θα ασκήσουμε βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας" είπε ο Φίκο στο Reuters. "Νομίζω ότι η Βρετανία ξέρει ότι αυτό αποτελεί ένα θέμα για εμάς, στο οποίο δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμός".

Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τι είδους εμπορική συμφωνία θέλει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει πει ότι προτεραιότητά της είναι να ελέγχει την μετανάστευση της ΕΕ μεγιστοποιώντας παράλληλα τις ευκαιρίες για το εμπόριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, που πρέπει μαζί με τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη να επικυρώσουν μια μελλοντική εμπορική συμφωνία για το Brexit, έχουν επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι δεν θα προσφερθεί η αυξημένη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, εκτός και εάν η Βρετανία αποδεχθεί την ελεύθερη κυκλοφορία. Το Brexit δεν συζητήθηκε επίσημα κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, αλλά ο πρόεδρος της επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επανέλαβε τη θέση του μπλοκ σε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να δει "το ενδεχόμενο να τεθεί σε κίνδυνο" το θέμα.

Ο Φίκο τόνισε, επίσης, μετά τη σύνοδο κορυφής ότι ο ίδιος και οι άλλες κεντρικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα επιτρέψουν στους υπηκόους τους να γίνουν "πολίτες δεύτερης κατηγορίας". Ο ίδιος δήλωσε το Σάββατο ότι η σφοδρή αντίθετη της ομάδας Βίσεγκραντ στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους πρόσφυγες είχε πείσει την ΕΕ να αλλάξει την προσέγγισή της στην μεταναστευτική κρίση. Το μπλοκ θα επιδιώξει τώρα μια νέα αρχή "ευέλικτης αλληλεγγύης", είπε, αν και δεν είναι ακόμη σαφές τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην πράξη. Ο Φίκο είπε ότι οι χώρες της Βίσεγκραντ θα δείξουν την ίδια αποφασιστικότητα για την προάσπιση των κοινών τους συμφερόντων για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών τους να εργαστούν στη Βρετανία, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να είναι "επιλεκτικοί" στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit και ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ελευθερίες της ΕΕ.

Η Βρετανία έχει δηλώσει ότι δεν θα ξεκινήσει τις επίσημες συνομιλίες των δύο ετών για να εγκαταλείψει την ΕΕ αυτό το έτος, επειδή χρειάζεται χρόνο για να εξετάσει τη θέση της, αλλά θα μπορούσε να το κάνει το επόμενο έτος. Κατ 'αρχήν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 των διαπραγματεύσεων για την έξοδο, πάνω στο οποίο τα κράτη-μέλη δεν θα έχουν δικαίωμα βέτο, πριν τη νέα εμπορική συμφωνία.

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε στην Μπρατισλάβα ότι πίστευε, μετά από μια συνάντηση με την βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ότι το άρθρο 50 θα μπορούσε πιθανότατα να ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2017. Ωστόσο, μια πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε το Σάββατο ότι η πρωθυπουργός δεν ανέφερε συγκεκριμένα τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο κατά τη συνάντηση και ότι οι παρατηρήσεις του Τουσκ ήταν μια "ερμηνεία" της συνομιλίας τους.

Ο Φίκο είπε ότι η ομάδα της Βίσεγκραντ θα συνεχίσει να υιοθετεί και να υπερασπίζεται τις κοινές θέσεις, τις οποίες περιέγραψε ως μερικές φορές πιο "ρεαλιστικές" από ό,τι των άλλων χωρών της ΕΕ, λόγω της ιστορίας των τεσσάρων μελών από τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο και την κατάρρευση του κομμουνιστικού μπλοκ. Όπως είπε, ήθελε τα θέματα μετανάστευσης να είναι πιο ξεκάθαρα στον μελλοντικό οδικό χάρτη του μπλοκ, αλλά ήταν ευτυχής που η συνοριακή ασφάλεια ήταν η μεγαλύτερη προτεραιότητα και ότι η συζήτηση ήταν σε εξέλιξη σχετικά με την ευέλικτη αλληλεγγύη, για να επιτρέψει στις χώρες να προσφέρουν αυτό που αισθάνονται ότι μπορούν και να συμβάλει στην επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα