Ρέγκλινγκ: Το 2015 έγινε μία ανατροπή που γύρισε την οικονομία πίσω

"Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στις αγορές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος" δήλωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Μίλησε για την πρόοδο αλλά και για την ανατροπή της πορείας που είχε φανεί το 2014. "Το 2015 έγινε μία ανατροπή που γύρισε την οικονομία πίσω" ανέφερε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχουν πολλές μεταρρυθμίσεις

που πρέπει να γίνουν αλλά δεν βλέπει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Ο κ. Ρέγκλινγκ συμφώνησε με τον κ. Τσακαλώτο "για το ότι το ΔΝΤ είναι απαισιόδοξο".

Εκτίμησε επίσης ότι αν η κυβέρνηση ακολουθήσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε η Ελλάδα μπορεί να είναι το επόμενο success story του ESM.

Μίλησε για μία καλή συγκυρία για την Ελλάδα, "βλέπουμε ότι υιοθέτησε ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων, κάτι που ολοκληρώθηκε βεβαίως με μεγάλη καθυστέρηση".

Επίσης είπε ότι "στην Ελλάδα τα μέτρα που υιοθετήθηκαν τον προηγούμενο μήνα ολοκληρώνουν την δημοσιονομική προσαρμογή.

"Παρ όλο που έχουμε βήματα μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν ακόμη, επισήμανε. Πλέον είπε ότι δεν θα δοθεί έμφαση στην δημόσια διοίκηση, στο δικαστικό σύστημα, στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και στην περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών προϊόντων.

Αν γίνουν όλα τα παραπάνω, εκτίμησε ότι "πιστεύω ότι η Ελλάδα θα γυρίσει στις αγορές πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος".

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε: "επιβεβαιώνω αυτά που άκουσε ο κ Τσακαλώτος από τους επενδυτές" στο Λονδίνο για την αλλαγή κλίματος. Αναφέρθηκε στα ομόλογα του 2014 "πριν την αλλαγή πορείας το 2015", η οποία "καθυστέρησε τότε την εξέλιξη της Ελλάδας.

Διαβεβαίωσε ότι ο ESM δεν θα φύγει από την Ελλάδα αφού είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής της.

"Τα άλλα κράτη έμειναν σε προγράμματα 1-3 έτη και αποτελούν ήδη ιστορίες επιτυχίας" είπε και εξήγησε ότι για πολλούς λόγους καθυστέρησε η Ελλάδα, δεν ήταν η ίδια με τις άλλες χώρες.

Ανέφερε ότι το σημείο αφετηρίας ήταν πολύ χαμηλότερο στην Ελλάδα και η δυνατότητα διαχείρισης από το κράτος ήταν αμφιλεγόμενη. "Το 2015 έγινε μία ανατροπή που γύρισε την οικονομία πίσω" επισήμανε.

"Πιστεύω ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα εξελιχθεί και δεν θα χρειασθούμε περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα" εκτίμησε. Είπε ότι "ήδη έχουμε τις πρώτες ενδείξεις". Ανέφερε ότι "είναι πάντα εύκολο για τους οικονομολόγους να εντοπίζουν τα σημάδια της βελτίωσης, αλλά αυτό αργεί να περάσει στον κόσμο".

Για το θέμα του ΔΝΤ ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε "συμφωνώ με τον κ. Τσακαλώτο για το ότι το ΔΝΤ είναι απαισιόδοξο" λέγοντας ότι ο ΟΟΣΑ εκτιμά ανάπτυξη 1,7%.

"Άρα κάποια στιγμή πρέπει κάποιος να αποδεχθεί ότι η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, ότι οι υποθέσεις για 40 έτη έχουν πάρα πολύ υψηλή αβεβαιότητα.

Μάλιστα επισήμανε ότι ναι μεν τα δημογραφικά στοιχεία στην Ελλάδα δεν είναι πολύ ευχάριστα, αλλά όταν η οικονομία βελτιωθεί μπορεί η οικονομική μετανάστευση να αναστραφεί και έτσι να αλλάξουν και τα δημογραφικά δεδομένα που επικαλείται το ΔΝΤ.

"Σίγουρα υπάρχει δυνατότητα να καλύψουμε το χαμένο έδαφος ή και να φτάσει η Ελλάδα ακόμη και τον μέσο όρο της ΕΕ" σε ΑΕΠ.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα