Ραγδαίες εξελίξεις: Εκτακτη συνεδρίαση της Βουλής συγκαλεί ο Αλέξης Τσίπρας

18:16 4/6/2015 - Πηγή: Antinews

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Ο πρωθυπουργός, υπό το βάρος των ασφυκτικών πιέσεων των δανειστών και των σκληρών μέτρων που έχουν απαιτήσει οι Θεσμοί, συγκάλεσε εκτάκτως συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για τη διαπραγμάτευση η θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στις 18:00 στη Βουλή.

Εκτιμάται ότι ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει τα κόμματα για τις διαπραγματεύσεις, τις κινήσεις

τις κυβέρνησης και τις κόκκινες γραμμές που θέτει ενώ η αντιπολίτευση αναμένεται να ασκήσει έντονη κριτική για τους χειρισμούς των τελευταίων ημερών.

Η συνεδρίαση θα γίνει αφού πρώτα ο πρωθυπουργός ενημερώσει υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις, με σκοπό να υπάρξει από την ελληνική πλευρά μια νέα απάντηση στα τελεσίγραφα των δανειστών.

Η λίστα με τα μέτρα

Υπενθυμίζεται ότι μία λίστα με μέτρα που ζητούν οι δανειστές από την Αθήνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, παρουσίαζει επικαλούμενο πηγές το πρακτορείο Reuters.

Οι δανειστές, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, φέρονται να ζητούν από την Ελλάδα έσοδα 1% του ΑΕΠ από αύξηση ΦΠΑ, 1% από περικοπές συντάξεων, καθώς επίσης και μη υπαναχώρηση στο ασφαλιστικό ή μονομερείς ενέργειες στα εργασιακά.

Ζητούν επίσης εξοικονόμηση 800 εκατ. ευρώ σταδιακά, έως το 2016, με την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Παράλληλα, φέρονται να ζητούν δέσμευση της Αθήνας για ιδιωτικοποιήσεις των ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ, Ελληνικού, λιμανιών και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στην περίπτωση που η συμφωνία γίνει δεκτή, τότε προβλέπεται η αποδέσμευση 10,9 δισ.,ευρώ από τον EFSF για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας την περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς πρόκειται για τα μέτρα που διέρρευσαν και χθες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ και απορρίφθηκαν άμεσα από την ελληνική πλευρά. Αλλωστε, είναι πολύ δύσκολο να περάσει η πρόβλεψη για έσοδα 1% από τον ΦΠΑ, δηλαδή περί το 1,8 δισ. ευρώ, χωρίς να υπάρξει μεγάλη αύξηση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.

Επίσης, η Αθήνα δεν συζητά καθόλου την κατάργηση του ΕΚΑΣ αλλά και τις περικοπές 1,8 δισ. από συντάξεις ενώ αντιδράσεις θα υπάρξουν και για τις ιδιωτικοποιήσεις που ζητά η πλευρά των δανειστών.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα