Ένταση στην Ανατολική Ουκρανία εν όψει G7

15:15 4/6/2015 - Πηγή: Antinews

Σφοδρές μάχες ξέσπασαν στην Ανατολική Ουκρανία, μεταξύ των Ουκρανών και των φιλορώσων. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι νωρίς το πρωί, πάνω από 1.000 αντάρτες επιχείρησαν να καταλάβουν την πόλη Μαριίνκα, κοντά στο προπύργιο των ανταρτών στο Ντονέτσκ. Μέχρι το βράδυ οι μάχες είχαν εξασθενήσει. Μια ανάρτηση στο Facebook του Γιούρι Μπιργιούκοφ, συμβούλου του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ανέφερε ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν. Ο Βλαντιμίρ Κονόνοφ, διοικητής των ανταρτών, δήλωσε ότι

15 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί από την πλευρά τους.

Το Κίεβο και η ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ ανέφεραν επίσης ότι έχει παρατηρήσει ρωσικά στρατεύματα που λειτουργούν από κοινού στην ανατολική Ουκρανία με τις δυνάμεις των ανταρτών. «Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για ό, τι συμβαίνει εδώ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μέρι Χαρφ. «Πρόκειται για συνδυασμένες ρωσικές δυνάμεις των αυτονομιστών που ξεκίνησαν συντονισμένες επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας ενάντια στις ουκρανικές θέσεις που στηρίζουν την κατάπαυση του πυρός της ουκρανικής κυβέρνησης».

Μιλώντας στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν χαρακτήρισε την κλιμάκωση μια συνηθισμένη προσπάθεια της Ρωσίας να προκαλεί θόρυβο πριν από ένα σημαντικό γεγονός, σημειώνοντας ότι ο Ποροσένκο πρόκειται να μιλήσει στο Κοινοβούλιο σήμερα, ενώ την Κυριακή ξεκινά και η σύνοδος κορυφής της G7 στη Γερμανία. «Αν πρόκειται να συμβεί κάτι, οι Ρώσοι οργανώνουν πάντα επιθέσεις» είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα παραστεί στην σύνοδο κορυφής, όπου η κατάσταση στην Ουκρανία αναμένεται να είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων. Οι ηγέτες των ανταρτών και η Μόσχα κατηγόρησαν τις δυνάμεις του Κιέβου για την έναρξη της μάχης.

«Είναι μια πρόκληση από την ουκρανική πλευρά, η οποία άρχισε να βομβαρδίζει τις θέσεις μας κατά μήκος του μετώπου», είπε ο Κονόνοφ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ ότι η Μόσχα «ανησυχεί εξαιρετικά για τις προκλητικές ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που , απ’ όσο μπορούμε να κρίνουμε, έχουν προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την κατάσταση».

Μια ειρηνευτική συμφωνία που επετεύχθη τον Φεβρουάριο ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των βαρέων όπλων από την πρώτη γραμμή. Αυτό συνέβαλε στη σημαντική μείωση των απωλειών αμάχων και στρατιωτών κατά τους τελευταίους μήνες. Ενώ σποραδικές μάχες έχουν ξεσπάσει σε πολλές περιοχές, δεν υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις από τότε. «Μετά την κατάπαυση του πυρός υπήρχαν κάποιες μικρές συγκρούσεις, αλλά στην Μαριίνκα χρησιμοποιήθηκαν τανκς και βαρύ πυροβολικό για πρώτη φορά», δήλωσε ο Ολεξάντρ Πορονιούκ, εκπρόσωπος των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ουκρανίας στα ανατολικά. Ο Πορονιούκ και άλλοι ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι υπήρχαν ακόμη σποραδικοί βομβαρδισμοί των ουκρανικών θέσεων στη Μαριίνκα, αλλά ότι η μάχη εκτονώθηκε σε μεγάλο βαθμό.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα