Ραγδαίες εξελίξεις: Διάσκεψη των Προέδρων για νέο ΕΣΡ πριν από οποιαδήποτε κίνηση ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας - Φέρνει νέο νόμο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε αφενός η νέα νομοθετική πρωτοβουλία να είναι έτοιμη για κατάθεση έως την ερχόμενη Δευτέρα και, αφετέρου, επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να συγκληθεί, με πρωτοβουλία του τελευταίου, τη Δευτέρα και πριν από την

κατάθεση στη Βουλή νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, η Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση νέου ΕΣΡ.

Ετσι, τη Δευτέρα το βράδυ, αμέσως μετά τη διάσκεψη των προέδρων ή το αργότερο Τρίτη πρωί, θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τη χορήγηση προσωρινών αδειών στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι τοΣτΕδεν ακύρωσε το σύνολο του νόμου Παππά, αλλά μόνο το κομμάτι εκείνο που ήρθε με τροπολογίες και αφαίρεσε τις αρμοδιότητες από το ΕΣΡ, δίνοντάς τις στον υπουργό Επικρατείας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι τις προσεχείς εβδομάδες θα ακολουθήσει διορθωτική νομοθετική κίνηση, η οποία θα επαναφέρει τον ενισχυμένο ρόλο που είχε το ΕΣΡ πρωτύτερα. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η νέα διαγωνιστική διαδικασία για τη μόνιμη αδειοδότηση των καναλιών, υπό το ΕΣΡ αυτή τη φορά, θα ολοκληρωθεί εντός διαστήματος που κυμαίνεται από έξι-επτά μήνες έως δύο χρόνια.

Ο Νίκος Βούτσης πάντως συγκάλεσε ήδη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 17:00, σε μία νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ. Μια συνεδρίαση ωστόσο, η οποία σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες και τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να έχει αίσια έκβαση. Τόσο η ΝΔ όσο και η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι έχουν διαμηνύσει πως πρέπει προηγουμένως να έχουν διαβάσει την καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ προκειμένου να προχωρήσουν στις περαιτέρω αποφάσεις τους.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση να αναλάβει τις συνταγματικές της ευθύνες για την συγκρότηση του ΕΣΡ», σημειώνει σε δήλωση της η Όλγα Γεροβασίλη, ανακοινώνοντας ότι ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σήμερα κυβερνητική σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, και Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η ίδια, καθώς και συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Σημειώνει ότι στη σύσκεψη «εξετάστηκε διεξοδικά η νέα νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, προκειμένου να ρυθμιστεί προσωρινά το τηλεοπτικό τοπίο μέχρι την διεξαγωγή του διαγωνισμού αδειοδότησης και την προσωρινή ανακήρυξη των αδειούχων από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός ζήτησε η νέα νομοθετική πρωτοβουλία να είναι έτοιμη για κατάθεση έως την ερχόμενη Δευτέρα» και ότι «παράλληλα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε να συγκληθεί με πρωτοβουλία του τελευταίου, τη Δευτέρα και πριν από την κατάθεση στη Βουλή νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, η Διάσκεψη των Προέδρων για συγκρότηση νέου ΕΣΡ».

«Η κυβέρνηση», υπογραμμίζει η Όλγα Γεροβασίλη, «δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι με αυτές». «Γι' αυτό και σπεύδει για ακόμα μια φορά στη συγκρότηση ΕΣΡ, προκειμένου να είναι αυτό που θα διεξαγάγει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, που σύμφωνα με πληροφορίες το ορίζει ως αρμόδιο», τονίζει.

Η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι «απομένει να φανεί αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αρθούν στο ύψος των συνταγματικών τους υποχρεώσεων ή για ακόμα μία φορά θα επιμείνουν να υπονομεύουν τη συγκρότηση του ΕΣΡ, προκειμένου να διαιωνίζεται η ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει απολύτως καμία προσχηματική δικαιολογία».

Σε αμιγώς πολιτικό πεδίο, το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, όχι μόνο απαντώντας στο αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, αλλά και αναδεικνύοντας τις ευθύνες που έχει η Νέα Δημοκρατία, όπως υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να φτιάξουμε από κοινού ΕΣΡ», σημείωσε νωρίτερα κυβερνητική πηγή, σε συνομιλία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και δεν θα είναι το μόνο πεδίο, στο οποίο η πλειοψηφία θα πιέσει την αντιπολίτευση. Η επιστροφή της πρώτης δόσης χρημάτων προς τους τέσσερις υπερθεματιστές συνεπάγεται «τρύπα» στο δημόσιο ταμείο και κατ’ επέκταση στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης (παιδικοί σταθμοί, Υγεία κ.α). Ως εκ τούτου, κατά την κυβερνητική θεώρηση, εδώ υπάρχουν ευθύνες και οι οποίες πρέπει να κατονομαστούν.

Ευχή της κυβερνητικής πλευράς είναι να τελειώσει γρήγορα η εκκρεμότητα με το ΕΣΡ και να συγκροτηθεί άμεσα σε σώμα, το οποίο με τη σειρά του να προχωρήσει σε διαγωνισμό επί τη βάσει του λεγόμενου «νόμου Παππά» (αφού το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό όχι το σύνολο του νόμου, αλλά μόνο το άρθρο 2Α, για τη δικαιοδοσία του υπουργού). Ένας διαγωνισμός που θα ήταν ευχής έργον, όπως σημειώνεται, να φέρει τα χρήματα που και ο πρόσφατος διαγωνισμός απέφερε, σημειώνεται από το γραφείο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Στο ερώτημα αν υπάρχει ανησυχία για τυχόν προσβολή της νέας διαδικασίας με τις βεβαιώσεις λειτουργίας, συνεργάτης του υπουργού Επικρατείας υπογραμμίζει την κυβερνητική στόχευση για διευθέτηση του επί τρεις δεκαετίες άναρχου τηλεοπτικού τοπίου, με τη θεσμοθέτηση προϋποθέσεων λειτουργίας και, επιπλέον, με έσοδα για το δημόσιο ταμείο. «Όσοι προσβάλλουν τις βεβαιώσεις λειτουργίας, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί επί σειρά ετών δέχονταν, παραμονές Πρωτοχρονιάς, την παράταση λειτουργίας των καναλιών», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα