Spiegel: Τα νεο-οθωμανικά όνειρα του Ερντογάν

Την προσπάθεια του "σουλτάνου" μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα να ενισχύσει τις εξουσίες του στο εσωτερικό αλλά και το ρόλο της χώρας στο εξωτερικό, παρουσιάζει σε δηκτικό άρθρο του το Spiegel, υπό τον τίτλο "Το όνειρο του Ερντογάν για Οθωμανική αυτοκρατορία". "Ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υπόσχεται στους οπαδούς του επιστροφή στα παλιά μεγαλεία. Η κρατική τηλεόραση εμφανίζει τη χώρα με τα σύνορα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας – κι ο στρατός

επιτίθεται σε γειτονικά κράτη" γράφει το άρθρο.

Ποτέ στο παρελθόν ο χαρακτηρισμός "σουλτάνος" δεν ταίριαζε περισσότερο στον Ερντογάν, σχολιάζει ο Hasnain Kazim, συντάκτης του άρθρου. Αφού τελείωσε με τις εκκαθαρίσεις στο εσωτερικό, ο Ερντογάν ακολουθεί την ίδια επιθετική τακτική και στην εξωτερική του πολιτική, γράφει, και παραθέτει τα λόγια του: "Δεν αποδεχθήκαμε αυτοβούλως τα τωρινά μας σύνορα. Οι προπάτορές μας γεννήθηκαν εκτός αυτών των συνόρων''. Ο Ερντογάν δεν μπορεί να δεχθεί την Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, η οποία καθόρισε τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας. Συχνά αμφισβητεί με υπαινιγμούς τα σημερινά σύνορα, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, που διακήρυξε: ''Με τη Συνθήκη της Λωζάνης παραδώσαμε νησιά, που είναι τόσο κοντά μας ώστε μπορούμε να ακούμε τις φωνές σας αν μας φωνάξετε. Ήταν δικά μας νησιά. Βρίσκονται τα τζαμιά μας εκεί" σημειώνει το άρθρο.

Πολλοί απ' τους οπαδούς του δείχνουν ανοικτά ότι επιθυμούν μια επιστροφή στα παλιά μεγαλεία: κυκλοφορούν χάρτες στο Διαδίκτυο, που δείχνουν τη χώρα με τα σύνορα που είχε το 1920, ενώ ακόμη και κρατικά ελεγχόμενα δίκτυα προβάλλουν τέτοιες εικόνες. Μέχρι το 1920 ανήκαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία και τμήματα της σημερινής βόρειας Συρίας και του Ιράκ, μαζί με πόλεις όπως το Χαλέπι κι η Μοσούλη, γι' αυτό και ο Ερντογάν τονίζει τακτικά ότι υπάρχουν εκεί ''τουρκικά συμφέροντα''.

"Στα τέλη Αυγούστου η Τουρκία ενεπλάκη στρατιωτικά στη σύρραξη στη Συρία και προέλασε με τεθωρακισμένα, πυροβολικό και μαχητικά αεροσκάφη σε συριακό έδαφος. Ο Ερντογάν είπε ότι η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη συνιστά ''εκκαθάριση της μεθορίου από τρομοκράτες''. Κατά την άποψή του σ' αυτούς δεν περιλαμβάνονται μόνον οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους αλλά και τα μέλη του κουρδικού ΡΚΚ και της αδελφής συριακής οργάνωσής του, η οποία κατέγραψε τελευταία στρατιωτικές επιτυχίες με αμερικανική και ρωσική βοήθεια. Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν ήθελε να αποτρέψει τη δημιουργία ενός ενιαίου κουρδικού χώρου στα σύνορα της Τουρκίας" σημειώνει το άρθρο.

Αλλά και στο βόρειο Ιράκ αναμειγνύεται στρατιωτικά η Τουρκία, κόντρα στη Βαγδάτη και την Ουάσιγκτον, καθώς 700 Τούρκοι στρατιώτες έχουν σταθμεύσει περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Μοσούλης. Ο Ερντογάν έχει πει επανειλημμένα επίσης ότι η Τουρκία διεκδικεί το δικαίωμα να καθορίσει ποιος θα ζει μελλοντικά στην πόλη: δηλαδή ''σουνίτες Άραβες, Τουρκμένοι και σουνίτες Κούρδοι'', προσβάλλοντας έτσι το σιιτικό κατά πλειοψηφία Ιράκ.

Η Τουρκία, επίσης, βρίσκεται σε κόντρα με όλα τα γειτονικά κράτη, στη Συρία ο πόλεμος κρατά χρόνια, το Ιράκ έχει καταρρεύσει στην πράξη, στην Αίγυπτο αποπέμφθηκε με πραξικόπημα ο Μοχάμεντ Μόρσι -και σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις η Τουρκία δεν είχε λόγο. Ο Ερντογάν κι η κυβέρνησή του κατηγορούν γι' αυτή την κατάσταση δυνάμεις στο εξωτερικό. Όπως υποστηρίζει, ξένες δυνάμεις θέλησαν να εμποδίσουν την άνοδο της Τουρκίας σε περιφερειακή δύναμη. Η απόπειρα πραξικοπήματος, κατά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, ήταν μέρος μιας συνωμοσίας κατά της Τουρκίας που εξυφάνθηκε στο εξωτερικό, δεδομένου ότι η Δύση υποστηρίζει το κίνημα του Γκιουλέν.

Η αποτυχημένη ανατροπή του πραξικοπήματος, καταλήγει τα ο άρθρο, έδωσε φτερά στα νεο-οθωμανικά όνειρα του Ερντογάν. Με την ενίσχυση του προεδρικού συστήματος διακυβέρνησης, η Άγκυρα ελπίζει ότι θα ενισχυθεί η τουρκική επιρροή στην περιοχή. ευελπιστώντας επιτέλους να γίνει "η ισχυρότερη δύναμη στην περιοχή".

spiegel.de

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα