Ραχόι: Δεν θα επιτρέψουμε μία μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας να γίνει πράξη

Η κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας δεν θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας από την πλευρά της Καταλονίας να μετουσιωθεί σε κάτι πραγματικό, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, σε προδημοσιευμένο τμήμα συνέντευξης που παραχώρησε στο κυριακάτικο φύλο της "El Pais".

"Η Ισπανία θα παραμείνει Ισπανία και θα παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα", τόνισε ο κεντροδεξιός ηγέτης, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, λιγότερο από τρία 24ωρα πριν την κρίσιμη ομιλία του καταλανού προέδρου Κάρλες Πουιζδεμόν ενώπιον της τοπικής Βουλής,

όπου δεν αποκλείεται κινηθούν διαδικασίες απόσχισης της περιοχής με βάση το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής.

Σε μία ένδειξη προσωπικού ανοίγματος ωστόσο, ο κ. Ραχόι χαρακτήρισε τον κ. Πουιζδεμόν "μετριοπαθή" ηγέτη που μπορεί να κάνει συνεννοήσεις, και τον κάλεσε να αποστασιοποιηθεί από τα "ακραία" και "ριζοσπαστικά" μέλη του καταλανικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο κ. Πουιζδεμόν έχει πει ότι η ομιλία του θα αφορά γενικά την πολιτική κατάσταση, γεγονός που του δίνει ελευθερία όσον αφορά το περιεχόμενο. Τις τελευταίες έξι ημέρες ο καταλανός πρόεδρος έχει προσπαθήσει να ακολουθήσει διττό δρόμο, προτείνοντας μεν διαπραγματεύσεις με τη Μαδρίτη μέσω διαμεσολαβητή, αλλά συνάμα μιλώντας για μονομερή απόσχιση.

Τυχόν μονομερής απόσχιση της Καταλονίας θα ρίξει την Ισπανία σε πρωτοφανή πολιτική κρίση. Η Μαδρίτη θα μπορούσε να απαντήσει ενεργοποιώντας το Άρθρο 155 του Συντάγματος, το οποίο της επιτρέπει να αναστείλει το αυτοδιοίκητο σε οποιασδήποτε από τις 17 αυτόνομες κοινότητες που αποτελούν την Ισπανία και να επιβάλει τη συνταγματική τάξη ακόμα και με τη βία.

Τις τελευταίες ημέρες η Μαδρίτη δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρων τοπικών εκλογών στην Καταλονία, όπου θα μπορούσαν να αποδυναμωθούν τα αποσχιστικά στοιχεία.

Το μήνυμα Ραχόι ήλθε στον απόηχο μεγάλων διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα το Σάββατο σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη, με χιλιάδες ανθρώπους να ζητούν ενότητα και διάλογο.

Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ήταν αρχικά προγραμματισμένο να συνεδριάσει τη Δευτέρα, όμως υπό το φόβο της μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας η συνεδρίαση ανεστάλη από το συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο άλλωστε είχε κρίνει το δημοψήφισμα παράνομο.

Το καταλανικό ζήτημα έχει προκαλέσει προβληματισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, το ζήτημα τέθηκε επί τάπητος σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Έως τώρα η Κομισιόν έχει αρνηθεί τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην κρίση.

Η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι έχει προκαλέσει και οικονομική αβεβαιότητα στην πλουσιότερη περιοχή της Ισπανίας. Δύο μεγάλες τράπεζες, η Caixabank και η Banco Sabadell έχουν ανακοινώσει ότι θα απομακρύνουν την έδρα τούς από την Καταλονία, πηγαίνοντας στο Αλικάντε και στη Μαγιόρκα αντίστοιχα, ενώ ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και από άλλες επιχειρήσεις.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα