Προβλήματα ανεφοδιασμού στην αγορά φαρμάκων

15:29 7/7/2015 - Πηγή: Antinews

Διογκώνεται καθημερινά ο ελλιπής ανεφοδιασμός της αγοράς φαρμάκου στη χώρα μας. Πολλές φαρμακαποθήκες έχουν θεσπίσει πλαφόν στα χορηγούμενα κουτιά, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των φαρμακαποθηκών που παραδίδουν σκευάσματα μόνο τοις μετρητοίς. Παράλληλα, φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι το τηλεφωνικό κέντρο παραγγελιών αρκετών φαρμακοβιομηχανιών δείχνει κατειλημμένο και δεν απαντά κανείς!

Την

ίδια στιγμή, ο υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλής διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη διακίνηση του φαρμάκου», υπογραμμίζοντας ότι «οι εταιρείες υποχρεούνται με βάση τον νόμο να έχουν στοκ ενενήντα ημερών».

Χθες, ωστόσο, ο κ. Κουρουμπλής επικοινώνησε με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρο Μητράκο, και ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης συναλλαγών για πρώτες ύλες και φαρμακευτικά προϊόντα από το εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι η έγκριση των παραπάνω συναλλαγών γίνεται από Ειδική Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία συστάθηκε για την αντιμετώπιση αιτημάτων επειγουσών και αναγκαίων πληρωμών.

Ο κ. Μητράκος διαβεβαίωσε τον υπουργό ότι θα υπάρξει επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας. Για τα προβλήματα στη διακίνηση των φαρμάκων στην ελληνική αγορά προειδοποιεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με επιστολή του στον υπουργό Υγείας.

Στην επιστολή, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει τον κ. Κουρουμπλή ότι «λόγω της παρατεινόμενης αβεβαιότητας αρχίζουν και πληθαίνουν τα κρούσματα τα οποία ενδεχομένως στο άμεσο μέλλον να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή διακίνηση φαρμάκων στην αγορά».

Θεωρούμε απαραίτητο -καταλήγει ο ΠΦΣ- «τον προγραμματισμό συνάντησης μέσα στην εβδομάδα με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων για να αποφευχθούν φαινόμενα που θα καταστήσουν προβληματική τη λειτουργία της ήδη βεβαρημένης αγοράς φαρμάκου». Παράλληλα, ο ΠΦΣ προειδοποιεί για τον κίνδυνο οι φαρμακοποιοί να σταματήσουν να παρέχουν φάρμακα στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε επιστολή-αίτημα συνάντησής του προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη, «δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, τα φαρμακεία σε όλη την επικράτεια δεν έχουν πληρωθεί τα οφειλόμενα από τον ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη που έχουν πραγματοποιήσει».

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, «με την επιβολή των capital controls δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθούν επιταγές, αλλά ούτε και η δυνατότητα ανάληψης μετρητών για την πληρωμή των προμηθευτών μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να επιστήσουμε την προσοχή σας και να επικαλεστούμε την ευαισθησία σας, προκειμένου άμεσα να επιληφθείτε έτσι ώστε, με τη συνδρομή σας, τα φαρμακεία να εξακολουθήσουν να παρέχουν φάρμακα στους ασθενείς».

Επιστολή
Εν τω μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ενημερώνει «για την εξαιρετικά οριακή ρευστότητα των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ και ειδικότερα των κλινικο-εργαστηριακών και εργαστηριακών ιατρών, που επιβαρύνονται με το κόστος αγοράς αναλωσίμων αντιδραστηρίων, συντήρησης ιατρικού εξοπλισμού και μισθοδοσίας παραϊατρικού προσωπικού».

Οπως αναφέρουν στην επιστολή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ιατροί αδυνατούν να εκπληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Εκτός αυτού, λόγω της έλλειψης ρευστότητας από την τραπεζική αργία, πολλές προμηθεύτριες εταιρείες έχουν σταματήσει την πίστωση προς τους ιατρούς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η βιωσιμότητα των ατομικών ιατρείων. Ο Σύλλογος καλεί τον υπουργό να δρομολογήσει άμεσα την πληρωμή των παρόχων υπηρεσιών υγείας «ώστε να αποφευχθεί η αδυναμία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων».

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα