Από που προκύπτει το πρωτογενές πλεόνασμα;

(Ανανεωμένο) Όταν ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών, όχι τώρα, αλλά εδώ και δεκαετίες, οικονομικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, στο μυαλό όλων έρχεται το γνωστό παιδικό παιχνίδι με τη μαγική εικόνα. Άλλα βλέπεις κι άλλα υπάρχουν. Έτσι και με τα οικονομικά στοιχεία, άλλα σου παρουσιάζει ένα δελτίο τύπου κι άλλα είναι τα σοβαρά.

Είναι, πάλι, όπως οι ανακοινώσεις των εταιρειών για τα οικονομικά τους αποτελέσματα. Αφού σε έχουν εξαντλήσει στους αριθμούς και τα οικονομικά στοιχεία που ούτε τα καταλαβαίνει κανείς, στο τέλος του κειμένου έχει και μια μικρή παράγραφο

για μείωση κερδών 80% και βάλε.

Το ίδιο θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί διαβάζοντας τα σημερινά στοιχεία για τον προϋπολογισμό.

Για παράδειγμα: ανακοινώνει η κυβέρνηση πρωτογενές πλεόνασμα 398 εκατ. ευρώ και πλεονασματικό ισοζύγιο 159 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο. Εντυπωσιακό θα πει κανείς για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, πώς δημιουργήθηκε αυτό το πλεόνασμα είναι η ουσία. Τον ίδιο μήνα υπήρχε μαύρη τρύπα στα έσοδα 241 εκατ. ευρώ. Δεν πάει καθόλου καλά το σύστημα, λοιπόν, και μπορεί να γίνει χειρότερο τους επόμενους μήνες, σκέτος εφιάλτης με απλά λόγια.

Η κυβέρνηση, επίσης, συγκράτησε τις δαπάνες κατά 1,1 δισ. ευρώ, κι φτάσαμε στο πλεόνασμα. Που σημαίνει σε απλά ελληνικά για να καταλαβαίνει κι ο κόσμος, ότι το κράτος δεν πληρώνει κανέναν προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα κατά 9,3% στα έσοδα, κυρίως λόγω μείωσης των εισπράξεων ΦΠΑ. Διαβάστε για να καταλάβετε: Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1,1 δισ. ευρώ τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα (5,3 δισ. ευρώ).

Οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν μείωση κατά 19% έναντι του περυσινού Ιανουαρίου (και έναντι μηνιαίου στόχου για μείωση κατά 4,8%). Διαμορφώνονται έτσι στα 3,9 δισ. ευρώ τον εφετινό Ιανουάριο, έναντι 4,8 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (και στόχου για 4,6 δισ. ευρώ εφέτος). Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι την πήραμε τη δόση και θα έπρεπε να καλυφθούν κάποια από τα χρέη του κράτους, οι πληρωμές γίνονται με το σταγονόμετρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία. Για ακόμη μια φορά δεν έγιναν πληρωμές και οι φαρμακοποιοί ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για τους αγρότες, οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν για κάποιες πληρωμές έχουν το εξής χαρακτηριστικό. Τα κονδύλια θα τα πάρουν από τη μη ανάλωση του επιδόματος θέρμανσης και θα τα δώσουν στους αγρότες.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια τεχνητή εμφάνιση πλεονάσματος στον προϋπολογισμό. Η πραγματική εικόνα θα ήταν αν τα έσοδα δεν είχαν πρόβλημα κι αν το κράτος εξοφλούσε τα χρέη του. Δυστυχώς συμβαίνουν και τα δύο, η οικονομία έχει ακόμη πρόβλημα και κανείς δεν πρέπει να πανηγυρίζει.

Keywords
Τυχαία Θέματα