Αναμένοντας το διάγγελμα Ομπάμα

Προτάσεις για επενδύσεις, εκπαίδευση, ανάπτυξη και ενέργεια, περιλαμβάνει η ατζέντα του ετήσιου διαγγέλματος που αναμένεται να εκφωνήσει την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Έχοντας στο επίκεντρο της ομιλίας του το προεκλογικό του μότο, ότι μόνο μια «ευημερούσα μεσαία τάξη μπορεί να εξασφαλίσει μακροχρόνια ανάπτυξη», ο Ομπάμα θα περιγράψει το σχέδιό του για την οικονομία και κυρίως για το πώς σκοπεύει να αποκαταστήσει την ευημερία της μεσαίας τάξης. Ειδικότερα, θα αποκαλύψει νέες πρωτοβουλίες στον τομέα των υποδομών, στον κατασκευαστικό κλάδο,

στην καθαρή ενέργεια και στην εκπαίδευση, αν και δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για τις ακριβείς προτάσεις. Επίσης, ο πρόεδρος θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των πολιτών σε δύο θέματα που έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον στη δεύτερη θητεία του: την ψήφιση αυστηρότερων νόμων για την οπλοκατοχή και τη μεταναστευτική μεταρρύθμιση. Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, θα υπάρχει πιθανότατα μια σύντομη αναφορά, καθώς τα προβλήματα στο εσωτερικό είναι και αυτά που ανεβάζουν τη δημοτικότητα και τη στήριξη στον πρόεδρο. Κυρίως θα αναφερθεί στην αναγκαιότητα ειρήνης στη Μέση Ανατολή, στη συνέχιση της πίεσης προς το Ιράν και στην ανάγκη μερικής αποχώρησης από το Αφγανιστάν.

Ο Ομπάμα προανήγγειλε το σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης στην ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ποια θα είναι τα κύρια σημεία που θα τονίσει. Το μόνο βέβαιο είναι πως τυχόν νέα σκέψη για αύξηση των δαπανών θα συναντήσει τη σθεναρή αντίσταση των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου που εστιάζουν στη μείωση των δαπανών και του ελλείμματος. Το ίδιο και τα επίμαχα θέματα της οπλοκατοχής και της μετανάστευσης. Ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο -που θεωρείται και πιθανός προεδρικός υποψήφιος για το χρίσμα το 2016- θα δώσει την ρεπουμπλικανική απάντηση στο διάγγελμα Ομπάμα.

reuters, cnn

Keywords
Τυχαία Θέματα