Γερμανικές αποζημιώσεις για 4.000 επιζώντες σοβιετικούς αιχμαλώτους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η γερμανική βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο την Τετάρτη για καταβολή αποζημιώσεων σε επιζώντες πρώην σοβιετικούς αιχμάλωτους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτή είναι μια σπάνια συμβολική κίνηση συμφιλίωσης προς την Μόσχα εν μέσω εντάσεων για τον ουκρανικό εμφύλιο. Η γερμανική κυβέρνηση διεμήνυσε πως διαθέτει το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ για να χρηματοδοτήσει ατομικές αποζημιώσεις των 2.500 ευρώ σε κάθε επιζώντα πρώην σοβιετικό αιχμάλωτο.

Παρ’ όλο που το Βερολίνο έχει δώσει αποζημιώσεις

αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ σε επιζώντες του Ολοκαυτώματος και σε άτομα που εργάστηκαν στα καταναγκαστικά έργα, οι αιχμάλωτοι πολέμου είχαν μέχρι σήμερα εξαιρεθεί από οποιαδήποτε καταβολή αποζημίωσης. Το νομοσχέδιο προωθήθηκε από τον κυβερνητικό εταίρο της καγκελαρίου Μέρκελ τους σοσιαλδημοκράτες και μέλη της αντιπολίτευσης και συμπίπτει χρονικά με τον εορτασμό της 70ης επετείου από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε ομιλία του στις αρχές Μαΐου σε πρώην στρατόπεδο συγκέντρωσης στην βορειοδυτική Γερμανία, ο πρόεδρος Γοακίμ Γκάουκ δήλωσε πως οι θηριωδίες κατά των σοβιετικών αιχμαλώτων πολέμου έχουν σε μεγάλο βαθμό επισκιαστεί από τα υπόλοιπα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού καθεστώτος.

Η επικύρωση του νομοσχέδιου από την γερμανική βουλή αναδεικνύει πως το Βερολίνο αναγνωρίζει και αποπληρώνει το χρέος των προγόνων του απέναντι στον διάδοχο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, την Ρωσία. Σε ευρύτερη κλίμακα, το νομοσχέδιο τείνει χείρα ειρήνης προς το Κρεμλίνο σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι ήδη τεταμένες σχέσεις που δημιουργήθηκαν από την εμπλοκή της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Παρεμπιπτόντως, η γερμανίδα καγκελάριος δεν παρευρέθηκε στην μεγαλειώδη παρέλαση της Μόσχας την 9η Μαΐου για να γιορτάσει την πτώση της ναζιστικής Γερμανίας και να παρακολουθήσει από κοντά την έκταση της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος. Παρόλα αυτά, η Μέρκελ επισκέφτηκε τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μια μέρα αργότερα για να αποδώσει διακριτικά φόρο τιμής στις σοβιετικές απώλειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα 5 περίπου εκατομμύρια σοβιετικών αιχμαλώτων κατά τη διάρκεια του πολέμου σχεδόν ξεκληρίστηκαν, καθώς πάνω από 3 εκατομμύρια σοβιετικοί αιχμάλωτοι πέθαναν από τις κακουχίες καθιστώντας. Ο αριθμός αυτός καθιστά τους σοβιετικούς ως το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό γκρουπ ατόμων που επλήγησαν από το ναζιστικό καθεστώς μετά του Εβραίους. Σε αντιδιαστολή, μόνο το 3% των αιχμαλώτων των δυτικών συμμάχων πέθαναν πριν το τέλος του πολέμου. Τα ποσοστά αυτά ευλόγως αντικατοπτρίζουν την σφοδρότητα των μαχών που έλαβαν χώρα στο ανατολικό μέτωπο της ναζιστικής Γερμανίας. Σήμερα περίπου 4000 στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού παραμένουν εν ζωή, με τους περισσότερους να έχουν συμπληρώσει το 90ο έτος της ηλικίας τους.

Ωστόσο, γερμανοί ακτιβιστές υπογραμμίζουν πως το νέο νομοσχέδιο έχει περιορισμένο εύρος δράσης καθώς πολύ λίγοι αιχμάλωτοι θα λάβουν μικρές σε οικονομικά μεγέθη αποζημιώσεις, δεδομένου ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες στον Β’ Παγκόσμιο έχουν ήδη αποδημήσει. Το αριστερό κόμμα Die Linke, είχε προτείνει ένα αντίστοιχο νομοσχέδιο το περασμένο Νοέμβριο, το οποίο προέβλεπε την καταβολή 7.670 ευρώ αποζημίωση σε κάθε πρώην σοβιετικό αιχμάλωτο πολέμου. Το νομοσχέδιο επομένως σηματοδοτεί την πρώτη συμβολική νίκη των κεντρο-αριστερών δυνάμεων της Γερμανίας εναντίον της καγκελαρίου και του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, εφόσον είναι η πρώτη φορά που υποκύπτουν στις πιέσεις της αντιπολίτευσης για παροχή οικονομικών αποζημιώσεων σε ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικά και πολιτικά θέμα για την γερμανική δημόσια ζωή.

Πηγή: Wall Street Journal

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα