Προεδρικές εκλογές στη Χιλή με φαβορί την Μπατσελέτ

Αριστερά η Μπατσελέτ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 13 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Χιλή για τις προεδρικές εκλογές, μεγάλο φαβορί των οποίων θεωρείται η κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ. Η Μπατσελέτ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και ενδέχεται να εκλεγεί ακόμη και από τον πρώτο γύρο. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18.00 (23.00 ώρα Ελλάδας).

Το κόμμα Nueva Mayoria (Νέα πλειοψηφία) της Μπατσελέτ εκτείνεται σε όλο το πολιτικό

φάσμα, από τους Χριστιανοδημοκράτες ως τους Κομμουνιστές. Ο συνασπισμός της έχει υποσχεθεί να αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 25 τοις εκατό, ώστε να καταστεί η εκπαίδευση δωρεάν εντός έξι ετών. Το 2011, οι διαμαρτυρίες των φοιτητών για το κόστος και την ποιότητα της εκπαίδευσης κλόνισε το πολιτικό κατεστημένο. «Σας ζητώ να πάτε όλοι να ψηφίσετε, να κινητοποιήσετε τις οικογένειές σας, τους συναδέλφους σας στη δουλειά και τους γείτονες» δήλωσε ο κεντροδεξιός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος δεν είναι υποψήφιος, δεδομένου ότι απαγορεύεται εκ του συντάγματος να διεκδικήσει δύο συνεχόμενες προεδρικές θητείες.

Η Μπατσελέτ, 62 ετών, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος λατινοαμερικάνικης χώρας, το 2006, προηγείται στις δημοσκοπήσεις με μεγάλη διαφορά και θα μπορούσε θεωρητικά να εκλεγεί από σήμερα, εάν ξεπεράσει το όριο του 50%. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί σε προεδρικές εκλογές στη Χιλή εδώ και μια εικοσαετία. Απέναντί της θα βρει άλλους οκτώ υποψηφίους, αριθμός-ρεκόρ για τα δεδομένα της Χιλής, όμως κυριότερη αντίπαλός της θεωρείται η κεντροδεξιά Εβελίν Ματέι. Η απόσταση πάντως που τους χωρίζει εκτιμάται στο 14%.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα της Μπατσελέτ περιλαμβάνει την αναθεώρηση του συντάγματος -κληροδότημα της δικτατορίας- τη φορολογική μεταρρύθμιση ώστε να αυξηθούν οι εταιρικοί φόροι και τα έσοδα να διατεθούν κυρίως στην αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος, τη βελτίωση του συστήματος υγείας και των δημόσιων υπηρεσιών.

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-24938253

Keywords
Τυχαία Θέματα