Τσίπρας: «Ρίξτε την κυβέρνηση και ελάτε στο ΣΥΡΙΖΑ»

Την κρίση στρατηγικής που ταλανίζει το ΣΥΡΙΖΑ σε μια στιγμή μάλιστα που κατά τα φαινόμενα οι ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα είναι προ των πυλών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να τις ξεπεράσει χτίζοντας «κυβερνητικό προφίλ» και κάνοντας άνοιγμα προς κυβερνητικούς βουλευτές κυρίως του ΠΑΣΟΚ «που θα αποφασίσουν να βάλλουν τέρμα στην καταστροφική πορεία της χώρας». Σύμφωνα πάντως με τους

γνωρίζοντες την κατάσταση στην Κουμουνδούρου το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με τοπίο που χαρακτηρίζεται από έντονες «προσεισμικές δονήσεις». Αφορμή αποτελεί η δυστοκία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κινητοποιήσει τους πολίτες και να τους βγάλει στους δρόμους.

Επίσημα όλες οι εσωκομματικές πτέρυγες προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους ωστόσο όπως φαίνεται η πρόταση μομφής έδωσε απλά λίγο πολιτικό χρόνο στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ελέγξει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του για το ευρωπαϊκό και κυβερνητικό προφίλ που προσπαθεί να οικοδομήσει. Πάντως την ύπαρξη αυτού του κλίματος σύγχυσης, που επικρατεί στο εσωτερικό και τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει και η «ανάγκη» του Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει μέσω συνέντευξής του στην Κυριακάτικη Αυγή.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στους υποστηρικτές του και τους επικριτές του, επιβάλλοντας ωστόσο τη στροφή του Τέξας στο εσωτερικό του κόμματος σημειώνει ότι «η μόνη εναλλακτική λύση είναι ένα μεγάλο μέτωπο ενάντια στη λιτότητα με κορμό την Ευρωπαϊκή Αριστερά» και επίκεντρο τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Εκείνο πάντως που φαίνεται να έχει ενταθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κλίμα καχυποψίας ύστερα απ’ την επιχείρηση «μονταζιέρα» του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα που παρέφρασε το αγγλικό κείμενο της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε στο Τέξας για την ευρωζώνη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να οχυρωθεί έναντι της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης γύρω από μια γραμμή που λέει ότι «η κυβερνητική πλευρά ενοχλείται που οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν απήχηση σε όλο τον κόσμο, τόσο σε επίπεδο Ευρώπης όσο και ΗΠΑ» και για να χρυσώσει το χάπι έναντι της Αριστερής Πλατφόρμας κάνει λόγο για ευρωζώνη συνιδιοκτητών και όχι ενοικιαστών «απειλώντας» τους δανειστές ότι «από απειλές και βέτο ξέρει και ο ΣΥΡΙΖΑ». Σ’ αυτό ακριβώς το πνεύμα κινείται η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στην Κυριακάτικη Αυγή.

Η γραμμή αυτή είναι απάντηση στα όσα προηγήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε μετά την πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Η Ίσκρα ανήρτησε το Σάββατο άρθρο το οποίο απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που χρησιμοποίησε μια φράση του Λένιν για να πει στον Αντώνη Σαμαρά ότι «ούτε εσείς μπορείτε αλλά ούτε και οι από κάτω σας θέλουν», τονίζει χαρακτηριστικά ότι «Στις ση­με­ρι­νές συν­θή­κες κρί­σης και πό­λω­σης στην κοι­νω­νία, δεν υπάρ­χει κα­νέ­να πε­ρι­θώ­ριο για συ­ναι­νε­τι­κές, σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού τύπου, λύ­σεις. Οι «από πάνω» δεν δια­πραγ­μα­τεύ­ο­νται, δεν πα­ρα­χω­ρούν, απαι­τούν τη συ­ντρι­βή όλων των ερ­γα­τι­κών και κοι­νω­νι­κών δι­καιω­μά­των. Όμως και οι αυ­τα­πά­τες των «από κάτω» έχουν μειω­θεί κατά πολύ: όλες οι με­τρή­σεις δεί­χνουν ότι με­γά­λο τμήμα τους θα ψη­φί­σει ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αλλά με «κρύα καρ­διά», με μη­δε­νι­κά πε­ρι­θώ­ρια ανο­χής και «χά­ρι­τος». Αν μέσα σε αυτές τις συν­θή­κες ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ εκ­πέμ­ψει μή­νυ­μα σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής προ­σαρ­μο­γής δεν θα ει­σπρά­ξει πο­λυ­συλ­λε­κτι­κή ενί­σχυ­ση, αλλά θα πυ­ρο­δο­τή­σει ένα δια­λυ­τι­κό κα­τα­κερ­μα­τι­σμό. Γιατί, όπως έλεγε και το επι­τυ­χη­μέ­νο προ­ε­κλο­γι­κό σύν­θη­μα του 2012, οι επι­λο­γές είναι απο­λύ­τως δι­λημ­μα­τι­κές: ή αυτοί ή εμείς…».

Ταυτόχρονα υπάρχουν άλλες φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που θέτουν θέμα να γίνουν πιο σαφείς οι νέοι προσανατολισμοί του ΣΥΡΙΖΑ προς πιο σοσιαλδημοκρατικούς δρόμους και είναι ενδεικτικό άρθρο του πρώην δημοσιογράφου της Αυγής και της ΕΡΤ Απόστολου Αποστολόπουλου που σημειώνει ότι: «Η σύνθεση της ηγεσίας μετά το Συνέδριο υποδηλώνει ένα σύνδρομο σκαντζόχοιρου. Ο πυρήνας του 4% μονοπωλεί τη διακυβέρνηση του 27%, δεν τηρούνται στοιχειώδεις πολιτικές ισορροπίες. Οι ασάφειες: Οι απαντήσεις για το αύριο ισορροπούν σε ολισθηρό έδαφος, ο Γλέζος με δυο λέξεις περιέγραψε την εικόνα».

Την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος σε συνέντευξή του στο real fm το Σάββατο μπροστά στο αδιέξοδο της γραμμής για «ρήξεις εντός της ευρωζώνης» όταν ρωτήθηκε για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που δεν πείσει τους εταίρους απάντησε ότι μια κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά θα επιστρέψει και θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως πρόταση για δημοψήφισμα, κάτι το οποίο παραπέμπει στην κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου το Νοέμβριο του 2011.

Στη Βαβέλ αυτή έρχεται να προστεθεί και ακόμα περίπτωση όπως αυτή του βουλευτή Πέτρου Τατσόπουλου, ο οποίος στην πραγματικότητα φαίνεται να αποστασιοποιείται και από μια κεντρική πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά στη «μάχη με τα κατεστημένα συμφέροντα και τα ΜΜΕ της διαπλοκής» κάτι που ανάγκασε το Νίκο Βούτση γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας να παραδεχτεί δημόσια ότι υπάρχει θέμα με τη στάση του Πέτρου Τατσόπουλου, το οποίο θα τεθεί στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την Τρίτη.

Κάλχας

Keywords
Τυχαία Θέματα