Μεγάλη πορεία για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών, η κεντρική πορεία για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου φθάνει στην αμερικανική πρεσβεία.

Αυτήν την ώρα, η κεφαλή της πορείας βρίσκεται στο ύψος του Χίλτον, ενώ η πορεία του ΠΑΜΕ βρίσκεται στο ύψος της Βουλής, στα ανθοπωλεία της Βασ.Σοφίας.

Η αστυνομία έκλεισε με διμοιρίες και κλούβες την Γεωργίου Α’,

με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να κατευθύνονται μέσω της Όθωνος στην Αμαλίας.

Χιλιάδες άτομα συμμετέχουν στην πορεία, ανάμεσά τους και απολυμένοι της ΕΡΤ.

Δεν έλειψαν και τα… απρόοπτα κατά την παραμονή των διαδηλωτών στο Σύνταγμα. Δύο άνδρες έβγαλαν τα ρούχα τους μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις στο Σύνταγμα.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία η πορεία των φοιτητών με την αιματοβαμμένη σημαία σύμβολο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Γύρω στις 3:30 η πορεία με τη σημαία έφτασε έξω από τη Βουλή. Μικροένταση σημειώθηκε όταν τα μέλη του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέτων του 1967-1974, που κατα παράδοση συνοδεύουν την σημαία, έφτασαν στη γωνία Σταδίου και πλατείας Συντάγματος, όπου διμοιρία των ΜΑΤ είχε κλείσει την πρόσβαση πρός το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, και ζήτησαν να περάσουν. Μετά από ολιγόλεπτη διαβούλευση επιτράπηκε η συνέχιση της πορείας τους προς τη Βουλή.

Λίγο μετά τις 4 η πορεία έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν «Ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία» και «Το Πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη λαϊκή».

Οι πύλες στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου έκλεισαν στη 1 το μεσημέρι.

Με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. έχουν κλείσει οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής» και «Αμπελόκηποι».

Τροποποιήσεις και στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, λόγω έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Οι τροποποιήσεις ισχύουν μέχρι τις 6 το πρωί της Δευτέρας.

Περίπου 7.000 αστυνομικοί είναι επί ποδός, ενώ σε κλοιό ασφαλείας βρίσκονται η αμερικάνικη πρεσβεία, η Βουλή, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Ραδιομέγαρο της Αγ.Παρασκευής, καθώς και γραφεία της Χρυσής Αυγής. Το δόγμα για μια ακόμα φορά είναι της μηδενικής ανοχής, αλλά και των προληπτικών προσαγωγών.

Πορείες και στη Θεσσαλονίκη

Πορεία προς το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 15 προληπτικές προσαγωγές.

Σε συγκέντρωση το απόγευμα μπροστά από το Πολυτεχνείο έχει καλέσει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, ενώ στο ίδιο σημείο είναι προγραμματισμένη η συγκέντρωση φοιτητικών συλλόγων.

Ξεχωριστή πορεία από την Καμάρα έχει προγραμματίσει η Αντιεξουσιαστική Κίνηση.

Πορεία η οποία θα καταλήξει στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, όπου θα ακολουθήσει μουσική συναυλία, θα πραγματοποιήσουν απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ.

Αποκλεισμένο θα είναι μετά το μεσημέρι όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ επί ποδός βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις.

Από το πρωί εκατοντάδες άτομα προσήλθαν στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ για να αποτίσουν φόρο τιμής στους αγωνιστές της εξέγερσης.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα