Πράσινο από Βρυξέλλες για τα 9,2 δισ. ευρώ

Μέσα στις επόμενες μέρες θα αποφασιστεί με συνοπτικές διαδικασίες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) η εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ. Χθες η Κομισιόν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την τήρηση των δύο βασικών προαπαιτούμενων ενεργειών από την κυβέρνηση, που ήταν το φορολογικό νομοσχέδιο και η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.

«Η υιοθέτηση του φορολογικού νομοσχεδίου αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της απλοποίησης του φορολογικού συστήματος και τη διεύρυνση της

φορολογικής βάσης», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του αντιπροέδρου της Κομισιόν Ολι Ρεν, επισημαίνοντας ότι το φορολογικό και η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ αποτελούσαν τα δύο σημαντικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου. Όπως είπε, την εκταμίευση θα αποφασίσει το Δ.Σ. του ΕΤΧΣ.

Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης για την εκταμίευση των τριών επόμενων δόσεων, δηλαδή των 9,2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, των 2,8 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και των άλλων 2,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, εάν η Ελλάδα τηρήσει όλα τα προαπαιτούμενα, δεν χρειάζονται επιμέρους αποφάσεις του Εurogroup, αλλά καλύπτονται από τη συνολική απόφαση της 13ης Δεκεμβρίου. Φυσικά, υπό την προϋπόθεση ότι για κάθε δόση η ελληνική κυβέρνηση θα τηρεί τα προαπαιτούμενα της απόφασης του Δεκεμβρίου.

Η Κομισιόν θα κάνει εισήγηση στην Ομάδα Εργασίας του Εurogroup, πιθανότατα εντός της εβδομάδας, με την οποία θα επιβεβαιώνει την τήρηση των προαπαιτούμενων από ελληνικής πλευράς, ενώ στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΧΣ θα αποφασίσει την εκταμίευση των 9,2 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ κλιμακώνονται οι πιέσεις προς το Βερολίνο για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση με αναδρομική ισχύ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) των τραπεζών της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Κομισιόν, ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και οι ενδιαφερόμενες χώρες ζητούν απόφαση για την αναδρομική ισχύ προκειμένου να αποκλιμακωθεί το δημόσιο χρέος τους.

Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν έχουν ξεκινήσει συζητήσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων των χωρών της ευρωζώνης με στόχο να αποσαφηνιστούν, εντός του πρώτου εξαμήνου, οι αρμοδιότητες και οι δυνατότητες παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις διεξάγονται στη βάση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωναν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσει οι φαύλος κύκλος τραπεζών και δημόσιου χρέους και καλούσαν τους υπουργούς να δρομολογήσουν αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο άφησε σαφέστατα να εννοηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η λύση περνάει από την αναδρομική ισχύ της ανακεφαλαιοποίησης, επικαλούμενος την απόφαση των ηγετών πως θα πρέπει να σπάσει ο φαύλος κύκλος τραπεζών και δημόσιου χρέους.

Ο κ. Γιούνκερ ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ανέφερε την περασμένη βδομάδα ότι ο ΕΜΣ θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που ήδη υπάρχουν αναφορικά με τις τράπεζες, αντί να παρεμβαίνει απλώς όταν εμφανίζονται νέα προβλήματα. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ΕΜΣ μπορεί να κάνει ό,τι δουλειά τού έχει ανατεθεί, συμπεριλαμβανομένης και της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», ανέφερε, ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορικές απόψεις εντός του Εurogroup.

«Έχω μια προσωπική άποψη για το θέμα, ότι θα πρέπει να υπάρχει κάποια μορφή αναδρομικότητας στο μηχανισμό, διαφορετικά θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος της έννοιάς του, ο μηχανισμός πρέπει να είναι ένα εργαλείο το οποίο είναι λειτουργικό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Η ιρλανδική κυβέρνηση από την πλευρά της ζητάει την αναδρομική ισχύ με το επιχείρημα ότι ανέλαβε ένα πολύ βαρύ φορτίο με τη διάσωση όλων των τραπεζών της το 2009, και αυτό το έκανε για να μη δημιουργήσει προβλήματα σε ευρωπαϊκές τράπεζες που είχαν μεγάλη έκθεση στην Ιρλανδία. Οι Ιρλανδοί θέλουν τα δάνεια αυτά ή ένα μεγάλο μέρος να περάσουν στον ΕΜΣ γιατί το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας από το 25% στο 2008 έφτασε το 2012 στο 120% του ΑΕΠ λόγω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το Δουβλίνο πιέζει για απόφαση μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Πιέσεις ασκεί το ΔΝΤ για ανακεφαλαιοποίηση με αναδρομική ισχύ, θεωρώντας ότι μια απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την εξυπηρέτηση του ελληνικού, του ιρλανδικού, του ισπανικού και του κυπριακού χρέους. Ειδικά για την Κύπρο, όπου ο τραπεζικός τομέας θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση ίση με το 50% του ΑΕΠ της χώρας, το ΔΝΤ θεωρεί ότι εάν δεν γίνει απευθείας από τον ΕΜΣ, το κυπριακό χρέος δεν θα είναι βιώσιμο.

Το πρόβλημα σχετικά με την αναδρομική ισχύει προέρχεται από τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία. Οι υπουργοί οικονομικών των τριών χωρών έχουν στείλει επιστολή στην Κομισιόν, στον κ. Γιούνκερ και τους ομολόγους τους στην οποία επισημαίνουν ότι ο ΕΜΣ θα πρέπει να επεμβαίνει μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα αντιμετωπίζουν προβλήματα στο μέλλον και όχι για την επίλυση των τωρινών προβλημάτων που εμφανίστηκαν πριν από τη σύσταση του ΕΜΣ.

Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα