Συναγερμός για επιδημία γρίπης

Όταν τα αρμόδια αμερικανικά και ευρωπαϊκά όργανα αλλά και λοιμωξιολόγοι από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες τονίζουν μεσούντος του Ιανουαρίου ότι «είναι ακόμα καιρός για να εμβολιαστούν για τον ιό της γρίπης όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου», είναι σαφές ότι υπάρχουν υπόνοιες για επιδημία. Ειδικά δε στη χώρα μας, με την εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη να μην ξεπερνά το 10,5% του γενικού πληθυσμού και την οικονομική κρίση να έχει οδηγήσει

σε περικοπές στην Υγεία, οι υγειονομικές αρχές και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε εγρήγορση. Πληροφορίες του «Ε.Τ.» αναφέρουν μάλιστα ότι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος κάνει επαναλαμβανόμενες συσκέψεις αναζητώντας λύση στη λήξη συμβάσεων προσωπικού των ΜΕΘ που είχαν προσληφθεί μέσω λίστας του ΚΕΕΛΠΝΟ προ 2ετίας. Από τώρα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου λήγουν δεκάδες από αυτές τις συμβάσεις και ο κ. Λυκουρέντζος δρομολογεί διαδικασίες ώστε να μη χρειαστεί να κλείσουν κλίνες ΜΕΘ. Σε ό,τι αφορά δε τις καταγγελίες για κλείσιμο 50 κλινών μέσω των νέων οργανογραμμάτων των νοσοκομείων, το υπουργείο Υγείας απαντά ότι πρόκειται για την τυπική κατάργηση αριθμού κλινών που δεν είχαν ποτέ λειτουργήσει αλλά υπήρχαν απλά στα οργανογράμματα…

Στις ΗΠΑ την Κυριακή ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κήρυξε την Πολιτεία σε υγειονομικό κίνδυνο εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων γρίπης που ξεπέρασαν ήδη τις 19.000 (πιστοποιημένων εργαστηριακά) την ώρα που τον περασμένο χειμώνα συνολικά είχαν καταμετρηθεί μόλις 4.404 κρούσματα! Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης μάλιστα σύστησε να εμβολιαστούν ακόμα και τώρα, ειδικά τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι μέχρι 18 ετών. Οι ανατολικές και μεσοδυτικές ΗΠΑ επλήγησαν από το φετινό κύμα γρίπης ένα μήνα νωρίτερα και πιο έντονα από άλλες χρονιές κι έτσι στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, την Ευρώπη, οι ειδικοί του ECDC (Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων) δραστηριοποιούνται περιμένοντας να συμβεί κάτι αντίστοιχο τις επόμενες εβδομάδες… Ήδη μάλιστα στις σκανδιναβικές χώρες, με πρώτη τη Νορβηγία, και στη Μεγάλη Βρετανία έχουν αρχίσει να καταμετρούν όλο και περισσότερα σοβαρά κρούσματα γρίπης.

Όπως ανακοίνωσε χθες το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), η κυκλοφορία του ιού κυμαίνεται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας ενώ έχει υπάρξει και ένα θύμα με υποκείμενο νόσημα μέσα στην εορταστική περίοδο. Αυξημένη κυκλοφορία του ιού της γρίπης αναμένεται, όπως κάθε χρόνο, στην Ελλάδα από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαρτίου. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, πάντως, τα στελέχη που κυκλοφορούν είναι οι υπότυποι Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1)2009, καθώς και ο τύπος Β, στελέχη τα οποία καλύπτονται πολύ ικανοποιητικά από το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης 2012-2013.

Οι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι, διαβητικοί, ασθενείς με πνευμονολογικά νοσήματα, καρδιοπαθείς, ανοσοκατασταλμένοι, ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οδηγίες για πρόληψη και αντιμετώπιση

Τα κύρια προληπτικά μέτρα που συστήνονται είναι:

1. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, που αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας. Το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη συνέχισης του εμβολιασμού με το αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

2. Η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού.

3. Η χρήση των αντιικών φαρμάκων κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, που θα πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα