«Πράσινη» συμφωνία στην ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030. Αλλά βασικές πτυχές της συμφωνίας, που θα αποτελέσει μια διαπραγματευτική θέση για τις παγκόσμιες συνομιλίες για το κλίμα στο Παρίσι την επόμενη χρονιά, έμειναν ασαφείς ή εθελοντικές, εγείροντας ερωτήματα ως προς το πώς θα υλοποιηθούν οι στόχοι. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης σε δύο ακόμη ενεργειακούς στόχους έως το 2030: στην αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «τουλάχιστον» στο 27% επί του συνόλου και στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης «τουλάχιστον» στο 27%. Ο στόχος για

μείωση των εκπομπών κατά 40% είναι δεσμευτικός για την ΕΕ ως σύνολο και θα οδηγήσει στον καθορισμό επιμέρους στόχων για κάθε χώρα μέλος. Οι άλλοι είναι προαιρετικοί, αν και θα μπορούσαν να φτάσουν στο 30% ως το 2020.

«Δεν ήταν καθόλου εύκολο, αλλά καταφέραμε να επιτύχουμε μια δίκαιη απόφαση που βάζει την ΕΕ σε ένα φιλόδοξο, αλλά δαπανηρό μονοπάτι» δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. «Αυτό το πακέτο είναι πολύ καλή είδηση για τον αγώνα μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Κανένας παίκτης στον κόσμο δεν είναι τόσο φιλόδοξο όσο η ΕΕ». Έχοντας κατά νου και τις διαπραγματεύσεις που αναμένονται πριν από την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι τον επόμενο χρόνο, η επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα Κόνι Χεντεγκάαρντ δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν ένα σημαντικό βήμα για όλο τον κόσμο. Όπως είπε: «Έχουμε στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες μεγάλες οικονομίες και όλες τις άλλες χώρες».

Αλλά μια ρήτρα που εισήχθη στο κείμενο θα μπορούσε να προκαλέσει μια αναθεώρηση των νέων στόχων της ΕΕ, αν και άλλες χώρες δεν αναλάβουν ανάλογες δεσμεύσεις στο Παρίσι. Στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών κυριάρχησαν οι διαφωνίες σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας και κλιματικής πολιτικής, με χώρες όπως η Πολωνία και η Πορτογαλία να επικαλούνται ειδικές περιστάσεις και να απειλούν να ασκήσουν βέτο σε οποιοδήποτε σημαντικό βήμα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Η Βρετανία και άλλες χώρες, οι οποίες θέλουν να υιοθετήσουν την πυρηνική ενέργεια και το σχιστολιθικό αέριο ως καθαρότερες μορφές ενέργειας, κράτησαν χαμηλά τους στόχους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την αποδοτικότητα και αντιστάθηκαν στις προτάσεις για δεσμευτικούς εθνικούς στόχους. Η Πορτογαλία και η Ισπανία κατάφεραν να εξασφαλίσουν έναν πιο αυστηρό στόχο για την διασυνοριακή ηλεκτρική διασύνδεση, προκειμένου να εξάγουν περισσότερη ενέργεια στην Ευρώπη μέσω της Γαλλίας

Οι ανησυχίες της Δανίας αντιμετωπίστηκαν με την εισαγωγή μιας προσέγγισης «επιβολής ανωτάτου ορίου και εμπορίας» σε τομείς που προηγουμένως θεωρούνταν εκτός αγοράς άνθρακα της ένωσης, όπως η γεωργία, τα κτίρια και οι μεταφορές – που από μόνα τους αντιπροσωπεύουν το 31% των εκπομπών του μπλοκ. Η Πολωνία, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα, απείλησε να μπλοκάρει τη συμφωνία εάν τα έξοδα για την οικονομία και τη βιομηχανία της δεν μειώνονταν κατά 15- 20 δις ευρώ μεταξύ 2020 και 2030, σύμφωνα με ένα πολύπλοκο σύστημα παραχωρήσεων από το σύστημα εμπορίας άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι παραχωρήσεις προς την Πολωνία θα της επιτρέψουν να συνεχίσει να καρπώνεται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από δωρεάν δικαιώματα, για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Από τις οκτώ χώρες της ΕΕ που είναι επιλέξιμες για τις δωρεάν χορηγήσεις, η Πολωνία ζήτησε το 60% του συνόλου μέχρι το 2019. Μια δημοσκόπηση της TNS και YouGov την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το 56% των Πολωνών θεωρούν ότι η οικονομική στήριξη της ΕΕ για την ενέργεια θα πρέπει να υποστηρίζει την καθαρή ενέργεια και όχι τα ορυκτά καύσιμα.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα