Ο Έμπολα μέσα από έξι εκπληκτικούς αριθμούς

Ο πρώτος ασθενής με Έμπολα στη Νέα Υόρκη εντοπίστηκε - ένας γιατρός του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου, ονόματι Γρεγκ Σπένσερ, ο οποίος είχε επισκεφτεί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τη Γουινέα. Και ενώ ο αριθμός των θυμάτων πλησιάζει τις 5.000, ιδού έξι αριθμοί που αφορούν την νόσο:

5.060 κινητά τηλέφωνα χρειάζονται οι ιατρικές ομάδες που έχουν αποσταλεί στις πληγείσες χώρες, για να συνεννοηθούν σχετικά με ζωτικής σημασίας πληροφορίες για το πώς η ασθένεια εξαπλώνεται, ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές.

1

στους 50 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στη Λιβερία έχει μολυνθεί. Ο Έμπολα μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών των ασθενών, καθιστώντας τους εργαζόμενους στην υγεία ιδιαίτερα ευάλωτους στην ασθένεια. Όταν οι γιατροί δεν διέθεταν επαρκή προστασία, η συχνότητα των μολύνσεων ήταν υψηλότερη.

61,48 δολάρια κοστίζει η στολή πλήρους προστασίας. Η στολή πρέπει να φοριέται από το ιατρικό προσωπικό για την προστασία ενάντια στη μόλυνση. Περιλαμβάνει μια προστατευτική μάσκα, γυαλιά, ποδιά, γάντια και μπότες από καουτσούκ.

90 ημέρες πρέπει να απέχει από το σεξ κάποιος πρώην ασθενής του Έμπολα. Ο ιός Έμπολα μπορεί να παραμείνει στο σπέρμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ειδικοί λένε ότι είναι καλύτερο για τους άνδρες οι οποίοι αναρρώνουν από την ασθένεια να αποφύγουν το σεξ εντελώς - ή να βεβαιωθούν ότι χρησιμοποιούν προφυλακτικό - για 90 ημέρες.

1,7 άτομα έχουν μολυνθεί από τον Έμπολα στη Λιβερία. Το ποσό 1,7 σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, κάθε 10 άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα στη Λιβερία θα έχουν μεταδώσει την ασθένεια σε 17 άλλους. Το ποσό αυτό είναι γνωστό ως βασικός αριθμός αναπαραγωγής. Χρησιμοποιείται για να μετρήσει την ταχύτητα με την οποία μια επιδημία εξαπλώνεται μέσω ενός ευπαθή πληθυσμού. Ο αριθμός κυμαίνεται καθώς οι επιστήμονες συνεχίζουν να καταγράφουν νέες περιπτώσεις. Συγκριτικά, η ιλαρά - μια ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια - μπορεί να έχει έναν αριθμό αναπαραγωγής μεταξύ 12 και 17.

19.980 είναι ο αριθμός των ειδικών κουτιών ταφής που χρειάζονται. Τα πτώματα των θυμάτων του Έμπολα παραμένουν μολυσματικά μετά το θάνατο. Η ασφαλής ταφή είναι το κλειδί για τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου.

http://www.bbc.com/news/world-africa-29658778

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα