Πούτιν: Επανεμφάνιση στον απόηχο των δηλώσεων για τα πυρηνικά

Ενώ το πολύκροτο πρόγραμμα για την προσάρτηση της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας προβαλλόταν την Κυριακή το βράδυ, τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ υποστήριζαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος το παρακολουθούσε από το κρεβάτι του. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Ρωσία είχε φοβηθεί τόσο για επίθεση στο αποκορύφωμα της κρίσης της Ουκρανίας, που ετοιμαζόταν να οπλίσει τα πυρηνικά όπλα της, σε απίθανους ισχυρισμούς που προβλήθηκαν στην κρατική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής.

Εν μέσω των εικασιών από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι ο

Πρόεδρος παρακολουθούσε το ντοκιμαντέρ για την Κριμαία από το κρεβάτι του, η πλήρης συνέντευξη του Πούτιν στο Rossiya One έδωσε μια νέα οπτική σχετικά με την εμπλοκή της χώρας του στην προσάρτηση της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας. Στο ντοκιμαντέρ, το οποίο σηματοδοτεί ένα χρόνο από το δημοψήφισμα που οδήγησε στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ο Πούτιν χαρακτήρισε την ουκρανική επανάσταση για να εκδιώξει τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον Φεβρουάριο του 2014, ένοπλο πραξικόπημα «που καθοδήγησαν οι αμερικανοί φίλοι μας».

Ανέφερε ότι η Ουάσινγκτον προσπάθησε να «ξεγελάσει» τον κόσμο ώστε να σκεφτεί ότι η αλλαγή του καθεστώτος «υποστηριζόταν κυρίως από τους Ευρωπαίους», σύμφωνα με μια μετάφραση της συνέντευξης του Russia Today. Αλλά επέμενε στο να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ενορχήστρωσαν την κρίση, λέγοντας: «βοήθησαν την εκπαίδευση των εθνικιστών, τις ένοπλες ομάδες τους, στη Δυτική Ουκρανία, στην Πολωνία και σε κάποιο βαθμό στη Λιθουανία. Διευκόλυναν το ένοπλο πραξικόπημα». Ο Πούτιν επεκτάθηκε σε σχόλια, λέγοντας σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις που είναι γνωστές ως τα «μικρά πράσινα ανθρωπάκια» που βοήθησαν να διεξαχθεί το δημοψήφισμα στην Κριμαία ότι ήταν πράγματι Ρώσοι στρατιώτες. Επίσης, αποκάλυψε ότι ως μέρος της επιχείρησης για την κατάληψη της χερσονήσου, η Ρωσία ανέπτυξε παράκτιους αμυντικούς πυραύλους K-300P Bastion «με έναν τρόπο που τους έκανε να φαίνονται καθαρά από το διάστημα», ως έναν στρατιωτικό αποτρεπτικό παράγοντα για την διαφαινόμενη απειλή επίθεσης από τη Δύση.

Όσον αφορά την προθυμία της Ρωσίας να οπλίσει πυρηνικά όπλα, αν κριθεί απαραίτητο, ο Πούτιν δήλωσε: «Ήμασταν έτοιμοι να το κάνουμε... Η (Κριμαία) είναι ιστορικά περιοχή μας. Ρώσοι ζουν εκεί και κινδυνεύουν. Δεν μπορούμε να τους εγκαταλείψουμε».

Άλλες ομολογίες που γίνονται από τον Πούτιν στο ντοκιμαντέρ, το οποίο είχε τίτλο «Κριμαία: Ο δρόμος της επιστροφής», ήταν ότι διέταξε το υπουργείο Άμυνας να αναπτύξει ελίτ μονάδες στην Κριμαία «υπό το πρόσχημα της ενίσχυσης της προστασίας των στρατιωτικών μας εγκαταστάσεων». Όμως, παρά την αποδοχή αυτής της υπεκφυγής, ο Πούτιν δήλωσε ο αριθμός των ρώσων στρατιωτών στη χερσόνησο δεν υπερέβη ποτέ τους 20.000 , κάτι που επιτρέπεται σύμφωνα με τους όρους που για τη στήριξη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας εκεί.

Τα σχόλια κοινοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα της κρατικής τηλεόρασης, αφού το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στη ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά πριν βγει στη Μόσχα. Ο Πούτιν επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις επέβλεψαν την μετακίνηση του ανατραπέντος προέδρου Γιανούκοβιτς από το Κίεβο στη Ρωσία και υποστήριξε ότι εκείνοι που επωφελήθηκαν από το «ένοπλο κίνημα» σχεδίαζαν να τον δολοφονήσουν. «Κάλεσα τους επικεφαλής των ειδικών υπηρεσιών μας, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και τους διέταξα να προστατεύσουν τη ζωή του Ουκρανού Προέδρου», είπε. «Διαφορετικά, θα είχε σκοτωθεί».

Και η επανεμφάνιση…

Ο τηλεοπτικός σταθμός της αντιπολίτευσης Dozhd ανέφερε την Κυριακή ότι ο ηγέτης αναρρώνει από τη γρίπη σε ένα από τα αρχοντικά της χώρας του έξω από τη Μόσχα. Μια ημέρα μετά, ο Πούτιν επανεμφανίστηκε δημοσίως, κατά την συνάντησή του στην Αγία Πετρούπολη με τον Αλμάζμπεκ Αταμπάγιεφ, τον Πρόεδρο του Κιργιστάν. Λίγο πριν, ο Πούτιν διέταξε το ρωσικό πολεμικό ναυτικό στην Αρκτική να βρίσκεται σε θέση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας. Η ετοιμότητα αυτή περιλαμβάνει 56 πολεμικά πλοία και αεροπλάνα, αλλά και 38.000 στρατιωτικούς.

Σχολιάζοντας το όργιο των φημών που ακολούθησε την «εξαφάνισή» του από τις 5 Μαρτίου, ο Πούτιν δήλωσε ότι «η ζωή θα ήταν πληκτική χωρίς κουτσομπολιό».

independent.co.uk, m.bbc.com/news/world-europe-31904882

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα