Διχως τελος το σιριαλ με τις αυξησεις ρευματος...

15:16 16/3/2015 - Πηγή: Fimotro
Συνεχίζεται η διαμάχη για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος έως 4,4% στους οικκιακούς καταναλωτές,...
καθώς μετά τον «πόλεμο» του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας και της ΡΑΕ (που το αποφάσισε) στη «μάχη» μπήκαν και οι παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι τα έσοδα από το τέλος δεν κατευθύνεται μόνο για αποπληρωμή τους!

Παραθέτουν δε μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία αποδεικνύει ότι στην δεκαετία 2011 – 2020, μόλις
το 41% των εσόδων από το ΕΤΜΕΑΡ θα διοχετεύεται στις ΑΠΕ.

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ σε σημερινή του παρέμβαση τονίζει ότι οι αυξήσεις που δημοσιοποιήθηκαν ελάχιστη σχέση έχουν με τις ΑΠΕ και δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως «πράσινες». Όπως επισημαίνει ο ΕΣΗΑΠΕ οι αυξήσεις γίνονται για να καλυφθεί η απώλεια εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που διατέθηκαν για την ενίσχυση της βιομηχανίας. Ο ΕΣΗΑΠΕ επισημαίνει παράλληλα ότι ο τρόπος υπολογισμού και συλλογής του ΕΤΜΕΑΡ είναι λάθος και οδηγεί σε υπερεκτίμηση του κόστους των ΑΠΕ και ζητεί να υπάρξει εκ νέου διάλογος για το θέμα.

Η ανακοίνωση του ΕΣΗΑΠΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ που αποφασίστηκε από τη ΡΑΕ την 30η Δεκεμβρίου 2014 δεν μπορεί με κανένα τρόπο να χαρακτηριστεί ως «πράσινη», καθώς για μία ακόμη φορά ελάχιστη σχέση έχει με τις ΑΠΕ και προσθέτει ότι «συγκεκριμένα, η αύξηση αυτή έρχεται να αντισταθμίσει κατά κύριο λόγο την απώλεια εσόδων από την πώληση δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, τα οποία διατέθηκαν για την ενίσχυση της βιομηχανίας».

Ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για στρεβλή εντύπωση ότι η αύξηση γίνεται για να ενισχυθούν οι ΑΠΕ και η μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων, ενώ «στην πραγματικότητα το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της νέας επιβάρυνσης ενισχύει τρίτους - στη συγκεκριμένη περίπτωση τη βιομηχανία» και προσθέτει ότι σύμφωνα με διάφορες μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από το ΕΤΜΕΑΡ δεν κατευθύνεται στη στήριξη των ΑΠΕ.«Για αυτούς τους λόγους, αν δεν αρθούν πλήρως όλες οι σχετικές στρεβλώσεις στον τρόπο υπολογισμού και συλλογής του ΕΤΜΕΑΡ, δεν πρόκειται να υπάρξει δίκαιη εξυγίανση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (Ε.Λ. ΑΠΕ) του ΛΑΓΗΕ. Και αυτό αποβαίνει σε βάρος τόσο των ΑΠΕ όσο και των καταναλωτών», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτουν ότι «όμως, αν δε λυθεί άμεσα το βασικό πρόβλημα που είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρισμού, το οποίο ανάγεται εν πολλοίς στην ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ, οι παραγωγοί ΑΠΕ θα κινδυνεύσουν πολύ σύντομα με πλήρη κατάρρευση».

Προς αυτή την κατεύθυνση και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας η οποία επισημαίνει ότι επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση περί του «δήθεν κρυφού κόστους της πράσινης ενέργειας» που αναγκάζονται να πληρώσουν οι καταναλωτές μέσω του ΕΤΜΕΑΡ «δυσφημώντας για άλλη μια φορά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Όμως, όπως σημειώνει η ΕΛΕΤΑΕΝ, το τέλος αυτό στην πραγματικότητα δεν συνιστά αποκλειστικό πόρο ενίσχυσης των Α.Π.Ε., αλλά –λόγω του λανθασμένου τρόπου υπολογισμού του- στην πραγματικότητα καλύπτει πολλά άλλα κόστη του συστήματος της ηλεκτρικής ενέργειας,

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα μας, η ενίσχυση της εθνικής οικονομίας της πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μία εκ των ων ουκ άνευ προτεραιότητα. Και αυτό αναμφίβολα σημαίνει υποστήριξη της εγχώριας βιομηχανίας με κάθε νόμιμο τρόπο. Σημαίνει όμως και υποστήριξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, η σημαντικότερη και άμεσα προσφορότερη των οποίων είναι η ανάπτυξη της Αιολικής Ενέργειας και των λοιπών ΑΠΕ, των εθνικών, ανεξάντλητων πηγών ενέργειας” και πρσθέτει ότι “καλούμε τη νέα κυβέρνηση να αγκαλιάσει και να υποστηρίξει τις ΑΠΕ και ειδικότερα την αιολική ενέργεια που είναι μια φθηνή πράσινη μορφή ενέργειας, η ανάπτυξη της οποίας μειώνει το κόστος του ρεύματος, προσφέρει περιφερειακή ανάπτυξη και απασχόληση, συμβάλει στην μείωση των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων, βελτιώνει το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και προστατεύει το περιβάλλον και το μέλλον των παιδιών μας. Η Αιολική ενέργεια μπορεί να τροφοδοτήσει την ελληνική βιομηχανία με καθαρή και φθηνή ενέργεια επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας, του περιβάλλοντος και του κλίματος».
Keywords
Τυχαία Θέματα