ΠΟΥ: Ο ιός Ζίκα θα εξαπλωθεί σε όλη την Αμερική

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προβλέπει ότι ο ιός Ζίκα θα εξαπλωθεί σε όλη την ήπειρο, εκτός από δύο χώρες. Η μεταδιδόμενη από κουνούπι ασθένεια μαίνεται στη Νότια Αμερική και άλλες περιοχές εδώ και αρκετούς μήνες. Είκοσι μία χώρες και περιοχές της Αμερικής έχουν αναφέρει κρούσματα του ιού μετά από την πρώτη αναφορά στη Βραζιλία τον Μάιο του 2015, δήλωσε το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ για την ΑμερικήΖίκα είναι ιός που μεταδίδεται με το τσίμπημα του κουνουπιού Αηδής ο αιγυπτιακός. "Τα κουνούπια

'Αηδής' υπάρχουν σε όλες τις χώρες της περιοχής, εκτός του Καναδά και της ηπειρωτικής Χιλής" ανέφερε η δήλωση.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων προέτρεψε τις έγκυες γυναίκες να αναβάλουν ταξίδια στη Βολιβία, τη Βραζιλία, το Πράσινο Ακρωτήριο, την Κολομβία, τον Ισημερινό, το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γαλλική Γουιάνα, τη Γουαδελούπη, τη Γουατεμάλα, τη Γουιάνα, την Αϊτή, Ονδούρα, τη Μαρτινίκα, το Μεξικό, τον Παναμά, την Παραγουάη, τον Άγιο Μαρτίνο, τη Σουρινάμ, τη Σαμόα, τη Βενεζουέλα και το Πουέρτο Ρίκο. Το Κέντρο συνιστά επίσης οι γυναίκες που έχουν ταξιδέψει πρόσφατα σε αυτά τα μέρη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, να ελέγχονται και να παρακολουθούνται για τον ιό.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός έχει συνδεθεί με βρέφη που γεννιούνται με μια νευρολογική πάθηση που ονομάζεται μικροκεφαλία, η οποία μπορεί να προκαλέσει ασυνήθιστα μικρό κεφάλι και σοβαρές, μερικές φορές θανατηφόρες, αναπτυξιακές καθυστερήσεις.

Ο ΠΟΥ αποδίδει την ταχεία εξάπλωση του ιού στο γεγονός ότι οι άνθρωποι στην Αμερική δεν έχουν ανοσία, επειδή δεν έχουν εκτεθεί σε αυτόν ξανά.

Δεν υπάρχει πρόληψη και θεραπεία

Δεν υπάρχει πρόληψη ή θεραπεία για την ασθένεια. Οι ταξιδιώτες σε επικίνδυνες περιοχές καλούνται να αποτρέψουν τα τσιμπήματα των κουνουπιών χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά και να καλύπτουν το εκτεθειμένο δέρμα. Το κουνούπι Αηδής ο αιγυπτιακός μπορεί να τσιμπάει όλη την ημέρα, κι έτσι οι άνθρωποι πρέπει να εφαρμόζουν συνεχώς αντικουνουπικά, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Τα κουνούπια Aedes albopictus (κοινώς ασιατικό κουνούπι τίγρης), τα οποία βρίσκονται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι γνωστά για τη μετάδοση δάγγειου πυρετού και του ιού Τσικουνγκούγια, μπορούν επίσης να μεταδώσουν τον ιό, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Τα συμπτώματα του ιού περιλαμβάνουν πυρετό, εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις και κόκκινα μάτια, και μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα περίπου. Αλλά το 80% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί δεν έχουν συμπτώματα.

Περιπτώσεις εξάπλωσης

Τρεις Βρετανοί ταξιδιώτες έχουν μολυνθεί με τον ιό, δήλωσαν αξιωματούχοι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. "Από τον Ιανουάριο του 2016, τρεις υποθέσεις που σχετίζονται με ταξίδια στην Κολομβία, στο Σουρινάμ και τη Γουιάνα έχουν διαγνωσθεί σε βρετανούς ταξιδιώτες", δήλωσε ο οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας. Η κυβερνητική υπηρεσία δεν παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις περιπτώσεις, αλλά πρόσθεσε ότι ο ιός "δεν εμφανίζεται φυσικά στο Ηνωμένο Βασίλειο".

Επίδραση στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι χώροι διεξαγωγής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων της Βραζιλίας θα πρέπει να επιθεωρούνται καθημερινά κατά τη διάρκεια των Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, δήλωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος Φιλ Γουίλκινσον. Η Οργανωτική Επιτροπή Ρίο 2016 βρίσκεται σε τακτική επαφή με το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας και το Δημοτικό Υπουργείο Υγείας, το οποίο παρέχει καθοδήγηση για θέματα υγείας στη Βραζιλία και το Ρίο, σύμφωνα με τον Γουίλκινσον.

Η οργανωτική επιτροπή θα ακολουθήσει μέτρα για την πρόληψη και τον έλεγχο του ιού που προβλέπονται από τις αρμόδιες αρχές και θα παρέχει καθοδήγηση σε όλους όσους παρακολουθήσουν τους αγώνες, δήλωσε ο εκπρόσωπος. Σημείωσε ότι οι Αγώνες του Ρίο θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, όταν το ξηρότερο, δροσερό κλίμα μειώνει σημαντικά την παρουσία των κουνουπιών.

Ο πυρετός Ζίκα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα το 1940 και έκτοτε έχει γίνει ενδημικός σε περιοχές της Αφρικής.

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα