Απειλούν πάλι την Ελλάδα με έξοδο από την Σένγκεν

Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από την Ελλάδα να κάνει περισσότερα για να ελέγξει την εισροή μεταναστών, κάποιοι μάλιστα απειλώντας να την αποκλείσουν από την ζώνη Σένγκεν. Σε μία άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΣ, στην οποία φάνηκε για μία ακόμη φορά ότι η μεταναστευτική κρίση διχάζει τα μέλη της ένωσης, η Ελλάδα βρέθηκε

και πάλι στο επίκεντρο. Η χώρα μας, κύρια πύλη εισόδου στην Ευρώπη για περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στην ΕΕ το περασμένο έτος, έχει επικριθεί επανειλημμένα για την αποτυχία να ελέγξει τη ροή των αφίξεων, οι οποίες έχουν δείξει λίγα σημάδια πτώσης κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.

Η ΕΕ έχει λάβει διάφορα μέτρα για να δώσει χρηματοδοτική βοήθεια στην Αθήνα για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά πολλά κράτη-μέλη πιστεύουν ότι οι αρμόδιοι φορείς δεν τα χρησιμοποιούν σωστά. Από τα πέντε "hot spot" -κέντρα καταγραφής προσφύγων- τα οποία επρόκειτο να δημιουργηθεί για τους μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα, μόνο το ένα λειτουργεί. Η Αθήνα υποστηρίζει ότι είναι αδύνατο να διαχειριστεί την τόσο μεγάλη ροή και κατηγορεί τα άλλα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ ότι δεν προσφέρουν πραγματική βοήθεια.

"Αν δεν μπορούμε να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, τα ελληνοτουρκικά σύνορα, τότε τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν θα κινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη," δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. "Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει τους πόρους της όσο το δυνατόν συντομότερα και να δεχθεί βοήθεια", είπε κατά την άφιξή της στη σύνοδο. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία και η Σουηδία είναι μεταξύ πολλών χωρών που έχουν εισαγάγει προσωρινούς ελέγχους, καθώς πασχίζουν να ελέγξουν τη ροή των ανθρώπων.

"Μιλώντας για χρόνους, είναι ήδη πολύ αργά. Έχουμε επτά χώρες με ελέγχους στα σύνορα" σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Αντερς Ίγκεμαν μιλώντας στο Reuters. Τόνισε επίσης ότι τα κέντρα καταγραφής πρέπει να αρχίσουν να λειτουργούν στην Ελλάδα και την Ιταλία, όπως είχε προγραμματιστεί. "Στο τέλος, αν μια χώρα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσει τις συνδέσεις της στον χώρο της Σένγκεν. Αν δεν έχει τον έλεγχο των συνόρων της, αυτό θα έχει συνέπειες στην ελεύθερη κυκλοφορία".

Για την εξαίρεση της Ελλάδας θα απαιτηθεί η εφαρμογή του άρθρου 26 του κώδικα της Σένγκεν. Η Γερμανία, ο κύριος προορισμός των προσφύγων και των μεταναστών που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έριξε πρώτη την ιδέα στο τραπέζι το περασμένο έτος".

Ο Έλληνας υπουργός δεν μίλησε κατά την άφιξή του, αλλά ο επίτροπος μετανάστευσης της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους σχετικά με τον αποκλεισμό της χώρας από την Σένγκεν. "Τίποτα τέτοιο δεν έχει προταθεί ή συζητηθεί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διαχειριστούμε καλύτερα τα εξωτερικά μας σύνορα. Είναι προφανές ότι τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής πρέπει να εργάζονται περισσότερο και εδώ είμαστε ... για να τους βοηθήσουμε να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους", είπε.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου τάχθηκε επίσης κατά της αποπομπής της Ελλάδας από την Σένγκεν, ενώ ο Γερμανός Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι ήθελε να διατηρήσει την Σένγκεν, αλλά ότι ο χρόνος τελειώνει.

Το Βερολίνο ελπίζει ότι η συμφωνία με την Τουρκία, που "έκλεισε" τον περασμένο Νοέμβριο, θα μειώσει σημαντικά τη ροή μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα, αλλά η συμφωνία είχε μέχρι στιγμής περιορισμένο αντίκτυπο. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ επανέλαβαν τις προειδοποιήσεις του Βερολίνου πρόσφατα, ότι η Σένγκεν δεν θα επιβιώσει χωρίς μια δραματική αλλαγή μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με τον τρόπο που χειρίζεται η ένωση την κρίση. Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ, που ανησυχούν για το αυξανόμενο αντι-μεταναστευτικό κλίμα στο εσωτερικό, δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν.

Καθώς οι υπουργοί κατέφθασαν από το κανάλι για συνομιλίες στο Ναυτικό Μουσείο του Άμστερνταμ, πέρασαν από μια διαμαρτυρία της Διεθνούς Αμνηστίας, μια βάρκα γεμάτη με κούκλες με φωτεινά σωσίβια που είχαν σχεδιαστεί για να μοιάζουν με μετανάστες που φθάνουν στην Ευρώπη. "Ηγέτες της Ευρώπης, δεν θα πρέπει να ανησυχείτε για τις δημοσκοπήσεις, αλλά για τα βιβλία της ιστορίας", έγραφε μια πινακίδα.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα