Πως θα μοιρασθούν τα 505.000.000 του πλεονάσματος σε 1.000.000 Έλληνες

Αγώνα δρόμου κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να καθορίσει άμεσα τα κριτήρια με τα οποία θα κατανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα των 500 εκατ. ευρώ. Μετά τις αποφάσεις για τους ένστολους η κυβέρνηση καλείται τώρα να μοιράσει δίκαια το ποσό που θα δοθεί σε όσους το έχουν ανάγκη. Την Πέμπτη έγινε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου συμμετείχαν ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Πάνος Τσακλόγου, ο υφυπουργός Εργασίας,

Βασίλης Κεγκέρογλου και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Τα πρώτα στοιχεία για το πώς θα μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ότι θα το πάρουν κατά κύριο λόγο χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, εγγεγραμμένοι μακροχρόνιοι και επιδοτούμενοι άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων έχει διακοπεί η επαγγελματική δραστηριότητα και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Για τους μακροχρόνια ανέργους θα τεθούν συγκεκριμένα κριτήρια, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ζητηθεί στοιχεία από τον ΟΑΕΕ, σχετικά με το χρόνο διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Ο αριθμός των δικαιούχων και τα εισοδηματικά όρια αλληλοεπηρεάζονται και η συζήτηση ξεκίνησε με εισοδηματικό όριο τις 7.000 ευρώ- 10.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, θα τεθούν και περιουσιακά κριτήρια, από τα οποία, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, θα εξαιρεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη κατοικία (σ.σ. η επιτροπή δεν έχει ακόμη υπεισέλθει σε λεπτομέρειες).

Αφετηρία φαίνεται να είναι τα 500 ευρώ και το ποσό κλιμακώνεται μέχρι το ύψος των 1.000 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα και τον αριθμό των παιδιών του δικαιούχου. Συνολικά θα μοιραστούν 505 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα, χαμηλόμισθος χωρίς παιδιά και με εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ θα λάβει 500 ευρώ. Το ποσό θα προσαυξάνεται κατά 250 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ θα αναπροσαρμόζεται και το εισοδηματικό πλαφόν.

Έτσι για ζευγάρι με δύο παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 10.000 το μέρισμα θα διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι 64.065 ένστολοι με ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1.500 ευρώ θα λάβουν εφάπαξ επίδομα στις 9 Μαΐου.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα