Πώς φτάσαμε στο προσωρινό ναυάγιο με την ανάδειξη νέου προέδρου στην Εθνική Τράπεζα

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η εκλογή του προέδρου στο Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας. Μετά από αίτημα του ΤΧΣ επελέγη η λύση της τριήμερης αναβολής ως προς τη συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου σε σώμα. Στο διάστημα αυτό αναλαμβάνει κάποιο μέλος του Δ.Σ. ως προσωρινός πρόεδρος.

Η επιλογή του κ. Τάκη Θωμόπουλου, για τη θέση του προέδρου, με οκτώ ψήφους, έναντι μόλις δύο ψήφων που έλαβε ο έτερος υποψήφιος κ. Δημήτρης Τσιτσιράγκος, -που ήταν και επιλογή του Ταμείου

Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- εξέπληξε όχι μόνο το ΤΧΣ, αλλά και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, όπως και τον SSM, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα προφανώς με κάποια δυσπιστία.

Ερωτήματα γεννά το γεγονός πως, όπως όλα δείχνουν, δεν επικράτησε η βούληση του βασικού μετόχου, που ήταν και η μία εκ των δύο ψήφων υπέρ του Δ. Τσιτσιράγκου. Το ΤΧΣ κατέχει 40,4% της ΕΤΕ. Και όλα αυτά συνέβησαν, παρά το γεγονός πως η αντιπροεδρία είχε λάβει σαφείς διαβεβαιώσεις από τους συμβούλους του Δ.Σ. της ΕΤΕ πως θα ληφθεί υπόψη και τελικώς θα υιοθετηθεί η βουληση του βασικού μετόχου.

Η λύση τώρα βρίσκεται στη στάση του ΤΧΣ, το οποίο φαίνεται να μη βιάζεται να λάβει αποφάσεις εν θερμώ. Ομως,όπως προκύπτει, ο SSM δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη και ενώ αργά χθες το βράδυ έγινε προσπάθεια το Δ.Σ. της τράπεζας να συγκροτηθεί σε σώμα, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Τις επόμενες ημέρες λοιπόν θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου, όπου και θα αποφασισθεί τι μέλλει γενέσθαι, σε σχέση πάντα με το τι θα πράξει και η ΕΤΕ. Το Γενικό Συμβούλιο θα εξετάσει όλες τις εναλλακτικές που έχει και τους τρόπους που θα του επιτρέψουν να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση, καθώς στην ουσία ακυρώνεται, αφού δεν γίνεται σεβαστή η πρότασή του. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν το κύρος του κ. Θωμόπουλου, αλλά τη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΧΣ δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στην ΕΤΕ, καθώς κατέχει το 40,4% της τράπεζας και να στηρίξει την επιλογή του. Ωστόσο πριν από την όποια απόφασή του θα σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά, ώστε να μην προκληθούν τριγμοί στην ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Για να ληφθεί απόφαση αιτήματος σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης απαιτείται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία να εισηγηθεί μια τέτοια κίνηση στο Γενικό Συμβούλιο. Το τελευταίο αποφασίζει για το θέμα σε τακτική ή έκτακτη συνεδρίαση και αν η απόφαση είναι θετική κατατίθεται το σχετικό αίτημα σύγκλησης έκτακτης γενικής συνέλευσης στο Δ. Σ της Εθνικής.

Εκτός των δύο που ψήφισαν υπέρ του Δημήτρη Τσιτσιράγκου, υπέρ εκφράστηκε και η κα Κατσέλη, η οποία ωστόσο δεν είχε δικαίωμα ψήφου, όπως και οι λοιποί παραιτηθέντες. Από το Δ.Σ. της ΕΤΕ παραιτήθηκαν εκτός από την κα Λούκα Κατσέλη και δύο μη εκτελεστικά μέλη οι κ.κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Chipita και Δημήτρης Αφεντούλης, μέλος του Ιδρύματος Λάτση (εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων). Τα νέα μέλη στο Δ.Σ. είναι ο κ. Σπύρος Λορετζιάδης και ένα στέλεχος βελγικής καταγωγής, ο Claude Piret, o οποίος και θα αναλάβει πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της ΕΤΕ.

Ας σημειωθεί ότι η προχθεσινή συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 9.00 το βράδυ και έληξε 2.00 τα ξημερώματα, καθώς ο CEO της τράπεζας κ. Φραγκιαδάκης ήρθε αργά από τη Φρανκφούρτη, αναλώθηκε στο κατά πόσον οι τρεις που αποχώρησαν είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν για το πρόσωπο του προέδρου. Υπέρ του δικαιώματος να ψηφίσουν τάχθηκε η κα Κατσέλη, που στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Τσιτσιράγκου, ωστόσο η πλειοψηφία αντιτάχθηκε.

ΤΧΣ Ξαφνική εμπλοκή παρουσιάζεται εν τω μεταξύ με την ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ από τον κ. Β. Κατσικιώτη.

O κ. Κατσικιώτης δεν έχει αναλάβει καθήκοντα, σε αντίθεση με τους κ.κ. Eric Henri Paul Tourret (αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο) και Δημήτρη Φραγγέτη (εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδος).

Ο κ. Κατσικιώτης ζήτησε χρόνο, προκειμένου να αποχωρήσει ομαλώς από την υφιστάμενη εργασία του, εν συνεχεία όμως υπήρξαν πληροφορίες που ήθελαν να αρνείται τη θέση.

Συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους ο Π. Θωμόπουλος

Ο Τάκης Θωμόπουλος σπούδασε στo London School of Economics and Political Science (B. Sc. in Econ., 1960, M. Sc. in Econ. 1962) και στο Universite de Paris I (DEA, πρόγραμμα 1971).

Ηταν υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος 1994-2009.

Συμμετείχε ως αναπληρωτής με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (2000-2002), του Γενικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (1998-2002), την περίοδο 1994-1998 στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος ΕΝΙ και μέλος του Συμβουλίου Αναπληρωτών του ΕΝΙ.

Εργάστηκε στη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης του ΟΟΣΑ ως Οικονομικός Εμπειρογνώμονας, υπεύθυνος για τις ετήσιες Οικονομικές Μελέτες και τις προβλέψεις που δημοσιεύονται στο εξαμηνιαίο τεύχος του ΟΟΣΑ «Economic Outlook», για επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες κατά περιόδους, για το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και τη Γιουγκοσλαβία.

Διετέλεσε πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004 Α.Ε.» (Ιούλιος 1999-Μάιος 2000). Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (AIA), (1995-2000).

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα