Μόνο ένα θαύμα μας σώζει

Όταν ο υπουργός Εργασίας υβρίζεται με σκαιότατο τρόπο, πολιορκείται όπου πάει, τον κλειδώνουν στο γραφείο του ή τον χλευάζουν με όλους τους τρόπους, τότε είναι τελειωμένος.

Κι όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός γίνεται καρικατούρα, γίνεται ομοίωμα και οι πολίτες τον… φουντάρουν από τη γέφυρα του Ρίο, τότε δεν μπορεί παρά να μετράει μέρες στο Μαξίμου.

Το ίδιο το πρόσφατο παρελθόν δείχνει πως όταν ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους, κάνει διαμαρτυρίες και μιλά συνεχώς για τα δεινά που η κυβέρνηση του φορτώνει, τότε οι υπουργοί

καλύτερα να πάνε σπίτια τους. Τα ίδια έπαθε ο Γ. Παπανδρέου, τα ίδια ο Παπαδήμος, τα ίδια και ο Σαμαράς. Ήρθε η ώρα του Τσίπρα να καταλάβει πώς είναι να είσαι αντίπαλος με το… πεζοδρόμιο που είναι γεμάτο με αγανακτισμένους πολίτες.

Χθες, πάνω από 10 χιλιάδες συνταξιούχοι έκαναν διαδήλωση, έκαψαν τις βλακώδεις επιστολές που τους έστειλε ο κομμουνιστής Κατρούγκαλος, φώναξαν, εξοργίστηκαν ή χλεύασαν την κυβέρνηση. Και σε άλλες πόλεις το ίδιο, ενώ πρώτο θέμα στα κανάλι, όταν δεν ασχολούμαστε με τον αποτυχημένο Παππά και τις άδειες, είναι η οικονομική ανέχεια, οι περικοπές στις συντάξεις, η ελπίδα της Αριστεράς που όχι μόνο δεν ήρθε αλλά πήρε ό,τι είχε απομείνει για να αισιοδοξεί ο ελληνικός λαός. Το κλίμα για την κυβέρνηση στην κοινωνία είναι βαρύ. Ούτε ο λαϊκισμός μπορεί να τους σώσει, ούτε τα κόλπα με τον ανασχηματισμό, ούτε οι υποσχέσεις για το χρέος που έτσι κι αλλιώς ο κόσμος δεν καταλαβαίνει. Η διάρρηξη της σχέσης που υπήρχε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και πολιτών είναι ολοκληρωτική, το γυαλί όχι μόνο ράγισε αλλά έχει σπάσει εντελώς. Μάλιστα, ακόμη και η έξωθεν καλή μαρτυρία του Τσίπρα ή μερικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πια. Ο πρωθυπουργός από λαοπρόβλητος έγινε δακτυλοδεικτούμενος και κυρίως μισητό πρόσωπο που μόνο σε κάτι τελειωμένους Συριζαίους έχει πέραση.

Να σκεφτεί κανείς ότι στο… κόλπο δεν έχουν μπει καν οι αγρότες. Αυτοί αμέσως μετά τις γιορτές θα ζεστάνουν τα τρακτέρ τους και θα έχουν δύο μήνες να κάνουν μπάχαλο τη χώρα και να δημιουργήσουν ανυπέρβλητο πρόβλημα στην κυβέρνηση. Ο μόνος λόγος να μην το κάνουν είναι… να έχουμε προεκλογική περίοδο.

Η ουσία είναι ότι έχουν… τελειώσει. Ο θίασος Αλέξη – Πάνου ρίχνει οσονούπω αυλαία και θα αποτελεί απλά μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της χώρας. Ίσως, αν πράγματι υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα να λογοδοτήσουν κάποια στιγμή για όσα έκαναν. Άλλωστε, η VIP πτέρυγα του Κορυδαλλού έχει άδεια κρεβάτια και περιμένει.

Όμως, όποτε κι αν γίνουν εκλογές το ζήτημα είναι άλλο κι όχι ότι θα φύγουν οι Συριζανέλ, αυτό είναι σίγουρο. Τα δύσκολα αρχίζουν αμέσως μετά τις κάλπες όταν η ΝΔ θα αναλάβει την εξουσία. Όταν ο Μητσοτάκης θα επιλέξει τους συνεργάτες του, τους υπουργούς, τα στελέχη που θα πάρουν καίριες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Απ’ όσο βλέπουμε σήμερα, με βάση τους ανθρώπους της ΝΔ που κινούνται μπροστά και πίσω από τις κάμερες, πραγματικά ανησυχούμε. Θα φύγει π.χ. ο ανεπαρκής Τσακαλώτος και θα έρθει ποιος; Ποιος θα είναι ο οικονομολόγος που θα αναλάβει να διαπραγματευτεί με την τρόικα; Ποιος θα μαζέψει τους φόρους, ποιος θα φέρει ανάπτυξη; Αλλά και ποιοι θα αναλάβουν κρίσιμα υπουργεία όπως το Μετανάστευσης ή το Ενέργειας;

Εντάξει, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έλλειμμα στελεχών γι’ αυτό και καταρρέει τόσο γρήγορα. Η Νέα Δημοκρατία που κρύβει τα «ταλέντα» της; Πώς θα κυβερνήσει όταν δεν θα μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση με «ταλιμπάν» για να προσπαθήσουν να σώσουν τη χώρα; Εκτός κι αν κάνουμε λάθος, όμως, μεγάλο μέρος των στελεχών είναι είτε φθαρμένα είτε ανύπαρκτα ενώ υπάρχουν ήδη και τα «κοράκια» που πουλάνε εκδούλευση για το μεροκάματο.

Τι είναι λοιπόν αυτό που θα κάνει τους Έλληνες να χαμογελάσουν; Πώς θα επανέλθει η αισιοδοξία και θα φύγει η ματιά της τραγωδίας; Γιατί μοιάζουν όλα σαν να είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα;». Σίγουρα η χειρότερη ΝΔ μεγαλύτερη ζημιά από αυτή που έχουν κάνει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δεν μπορεί να κάνει. Όμως, στην κατάσταση που είναι η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια μέτρια κυβέρνηση που απλά θα «τρώει» χρόνο και θα περιμένει τον… Έλληνα από μηχανής θεό».

Η Ελλάδα χρειάζεται μια ομάδα αρίστων που δεν θα υπολογίζουν το πολιτικό και προσωπικό κόστος και θα κάνουν πέντε χειρουργικές κινήσεις για να αλλάξει το κλίμα. Αλλιώς η στασιμοχρεοκοπία στην οικονομία θα παραμείνει σταθερή, τα εθνικά θέματα θα χειροτερεύουν, η κοινωνία θα βράζει.

Αν αυτή τη χώρα θέλουμε πολύ σύντομα δυστυχώς θα την αποκτήσουμε. Μόνο ένα θαύμα μας σώζει.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα