Τραμπ εναντίον Κλίντον: Θα μπορούσαν οι δημοσκοπήσεις να κάνουν λάθος;

Πάνω που φαινόταν ότι η Χίλαρι Κλίντον επρόκειτο να τα καταφέρει μέχρι τον Οκτώβριο, χωρίς καμία δυσάρεστη έκπληξη, το FBI αποκάλυψε ότι ξεκινά ξανά την έρευνά του για τη χρήση ενός ιδιωτικού server για email - και ξαφνικά το ευδιάκριτο προβάδισμά της στις δημοσκοπήσεις άρχισε να ταλαντεύεται. Αλλά είναι αυτό αρκετό για να δώσει

στον Ντόναλντ Τραμπ ελπίδες για τον Λευκό Οίκο στις 8 Νοεμβρίου;

Όποιος παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις μπορεί να αμφιβάλλει για το αν το σκάνδαλο με τα email θα αλλάξει τα δεδομένα. Η Κλίντον προηγείται κατά πέντε μονάδες σε εθνικό επίπεδο στην τελευταία δημοσκόπηση του CNN/ORC και από τέσσερις έως πέντε μονάδες σε δημοσκόπηση του CNN, ακόμη και μετά την ανακοίνωση του FBI. Μια ιρλανδική ιστοσελίδα στοιχημάτων θεωρεί ότι είναι τόσο σίγουρη η ήττα του Τραμπ, που κατέβαλε 1,1 εκατ. δολάρια σε ανθρώπους που πόνταραν στην Κλίντον τρεις εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών.

Αν ο Τραμπ ήταν ένας παραδοσιακός πολιτικός, θα έλεγε στους οπαδούς του ότι η μόνη δημοσκόπηση που έχει σημασία είναι αυτή της ημέρας των εκλογών. Στην πραγματικότητα, ο Τραμπ λέει στους οπαδούς του ότι οι δημοσκοπήσεις είναι "στημένες". Δεν είναι.

Τι γίνεται όμως αν οι δημοσκοπήσεις κάνουν απλά λάθος;

Η έκπληξη του Brexit

Ένα σημαντικός σύμμαχος του Τραμπ λέει ότι οι δημοσκόποι κάνουν λάθος - και έχει προσωπική εμπειρία για να το αποδείξει. Ο Νάιτζελ Φάρατζ ήταν μία από τις πιο δυνατές φωνές που πολέμησαν για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο κρίσιμο εθνικό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο. Η πλευρά του κέρδισε την ψηφοφορία για το Brexit, προς έκπληξη πολλών. (Το site που έχει ήδη καταβάλει τα λεφτά για τη νίκη της Κλίντον είχε πει ότι υπάρχει μόνο μια πιθανότητα 10% να κερδίσει το Brexit).

Ο Φάρατζ έκανε την εκστρατεία του μαζί με τον Τραμπ στο Τζάκσον του Μισισίπι. "Την ημέρα της ψηφοφορίας, υπήρξε μια δημοσκόπηση που μας έδειχνε πίσω 10 πόντους, αλλά κερδίσαμε," υποστήριξε σε συνέντευξή του στο CNN. Οι δημοσκοπήσεις ήταν λάθος, διότι οι άνθρωποι που συνήθως δεν ψηφίζουν ψήφισαν, υποστήριξε ο Φάρατζ. "Οι σύγχρονες εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν μπορούν να συμπεριλάβουν τους μη-ψηφοφόρους, οι οποίοι μπαίνουν ξανά στο σύστημα. Το ερώτημα είναι, έχει προσεγγίσει ο Τραμπ τους μη-ψηφοφόρους; Μου είπαν ότι η εγγραφή νέων ψηφοφόρων είναι αρκετά υψηλή. Θα μπορούσε η Χίλαρι να προηγείται, αλλά ίσως όχι τόσο πολύ" λέει.

Έχει η Χίλαρι αρκετά μεγάλο προβάδισμα;

Δυστυχώς για τον Τραμπ, ο Φάρατζ δεν έχει αρκετά δίκιο. Ο Τζον Κέρτις, διακεκριμένος επιστήμων των βρετανικών δημοσκοπήσεων, δήλωσε ότι οι έρευνες για το Brexit ήταν στην πραγματικότητα αρκετά ακριβείς. "Στο τέλος, ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων ήταν 51-52% υπέρ της παραμονής, αλλά είχαμε και κάποιες δημοσκοπήσεις που προηγούνταν η αποχώρηση, ενώ οι δημοσκοπήσεις του Διαδικτύου έδειχναν ότι ήταν 50-50 από την αρχή", είπε ο Κέρτις.

Το δημοψήφισμα έδειξε 51,9% υπέρ της αποχώρησης και 48,1% υπέρ της παραμονής. "Οι δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορούμε να πούμε, έπεσα 2 ή 3 μονάδες έξω, αλλά δεν θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο από αυτό", πρόσθεσε ο Κέρτις. Ο Τραμπ δεν έχει τόσο μικρή διαφορά από την Κλίντον, τουλάχιστον στο άμεσο απόηχο του ανανεωμένου ενδιαφέροντος του FBI για τα e-mail της.

Αλλά υπήρξαν δύο σημαντικά λάθη στις βρετανικές δημοσκοπήσεις στην πρόσφατη μνήμη, αρκετά μεγάλα για να παρηγορηθεί ο Τραμπ, λέει ο Κέρτις. "Σίγουρα υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα στο Ηνωμένο Βασίλειο: το 1992 και το 2015, όπου ο μέσος όρος του σφάλματος των δημοσκοπήσεων είναι περίπου 7-8 πόντους, όσο δηλαδή έχει και η Χίλαρι έχει σήμερα" είπε. "Έτσι, σίγουρα, αν κάποιος έχει κάποια αίσθηση, δεν θα έλεγε ότι οι πιθανότητες του Τραμο είναι μηδαμινές".

Ο Κέρτις λέει ότι ο Φάρατζ μπορεί να έχει και σε κάτι άλλο δίκιο: οι βρετανικές δημοσκοπήσεις μπορεί να απέτυχαν να ρωτήσουν ανθρώπους που συνήθως δεν ψηφίζουν, αλλά εμφανίστηκαν για να ψηφίσουν υπέρ της αποχώρησης τον Ιούνιο. "Δεν έχουμε τα δεδομένα", είπε. Αλλά "αν ο Τραμπ έχει κερδίσει τους ανθρώπους που συνήθως δεν καταλήγουν να ψηφίσουν, και οι οποίοι συνήθως δεν καλούνται από τις δημοσκοπήσεις, τότε οι δημοσκοπήσεις μπορεί να είναι λάθος".

Η τέχνη της ψηφοφορίας

Αυτό συμβαίνει επειδή οι δημοσκοπήσεις δεν είναι μόνο αριθμοί, δήλωσε ο Ρόμπερτ Τζόουνς, επικεφαλής της PRRI με έδρα την Ουάσιγκτον. "Είναι κάποιο είδος τέχνης εν μέρει, καθώς και επιστήμης", είπε. "Πρέπει να αρχίσουμε την μοντελοποίηση των πιθανών ψηφοφόρων. Πρέπει να κρίνουμε κάποια πράγματα: είναι το εκλογικό σώμα όπως το 2008 ή όπως το 2012;" Ο Φάρατζ υποστήριξε ότι ορισμένοι οπαδοί του Τραμπ μπορεί να ντρέπονται να πουν ότι τον στηρίζουν, κάτι που θα προκαλέσει χάος στα μοντέλα των δημοσκοπήσεων. "Ίσως, επίσης, οι άνθρωποι δεν λένε στις δημοσκοπήσεις την αλήθεια. Μπορεί κάποιος να μην θέλει να πει σε έναν δημοσκόπο 'Είμαι ψηφοφόρος του Τραμπ', αλλά κατ' ιδίαν, έτσι αισθάνομαι και αυτό θα κάνω'", λέει.

Προς τα πού τείνουν οι πιθανότητες;

Ο Στιβ Χίλτον, ο οποίος ήταν ένας πολιτικός αναλυτής του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό. "Υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρχει ένα φαινόμενο μυστικών υποστηρικτών του Τραμπ. Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να εκτιμηθεί πόσοι είναι, και οι δημοσκοπήσεις εξ' ορισμού δεν τους καλούν" δήλωσε ο Χίλτον, ο οποίος είναι τώρα ο διευθύνων σύμβουλος της πολιτικής ιστοσελίδας Crowdpac.

Βλέπει έναν παραλληλισμό μεταξύ της "εκτεταμένης ηθικής διαπόμπευσης των υποστηρικτών του Brexit και των υποστηρικτών του Τραμπ", και της ομιλίας της Χίλαρι Κλίντον που χαρακτήρισε τους υποστηρικτές του Τραμπ "ένα καλάθι με ανήθικους".

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να προβλεφθεί πόσο αντίκτυπο θα έχουν, αν θα έχουν, είπε ο Χίλτον. "Νομίζω ότι είναι απίθανο οι μυστικοί υποστηρικτές του Τραμπ να είναι αρκετοί για να επηρεάσουν το σύνολο των εκλογών, αλλά σε πολλές πολιτείες με μικρή διαφορά όπως το Οχάιο και ενδεχομένως ακόμη και το Μίσιγκαν, θα μπορούσαν να προσφέρουν μια πραγματική έκπληξη την επόμενη εβδομάδα", είπε.

Τι είναι κοινωνικά αποδεκτό;

Ο Τζόουνς αμφιβάλει για το ότι υπάρχει μια μάζα μυστικών ψηφοφόρων του Τραμπ.

Δημοσκόποι γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να δώσουν κοινωνικά αποδεκτές απαντήσεις όταν συμμετέχουν σε μια τηλεφωνική έρευνα - υπάρχει ακόμη και ένα όνομα για το φαινόμενο. Ονομάζεται η "Bradley Effect" (Επίδραση Μπράντλεϊ), από τον Τομ Μπράντλεϊ, έναν Αφροαμερικανό υποψήφιο κυβερνήτη της Καλιφόρνια το 1982. Οι δημοσκοπήσεις προέβλεψαν λανθασμένα ότι θα κερδίσει. Κοιτάζοντας πίσω, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συνέβη επειδή τουλάχιστον κάποιοι είπαν στις δημοσκοπήσεις ότι θα ψηφίσουν τον Μπράντλεϊ, παρότι δεν σκόπευαν, για να μην ακουστούν ρατσιστές. Οι δημοσκοπήσεις στο Διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της εν λόγω εσφαλμένης κατεύθυνσης, δήλωσε ο Τζόουνς, επειδή οι άνθρωποι που συμπληρώνουν online έρευνες δεν χρειάζεται να αλληλεπιδράσουν με ένα ζωντανό πρόσωπο.

"Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπάρχουν μυστικοί ψηφοφόροι του Τραμπ, οι οποίοι συστηματικά λένε ψέματα στις δημοσκοπήσεις, επειδή πιστεύουνε ότι είναι κοινωνικά απαράδεκτο να πούνε σε μια ζωντανή συνέντευξη ότι τον υποστηρίζουν" δήλωσε ο Τζόουνς.

"Αυτό το φθινόπωρο, η PRRI διεξήγαγε δύο online ψηφοφορίες και ζωντανές τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις με συνέντευξη και δεν διαπίστωσε καμία σημαντική διαφορά. Έτσι, δεν βλέπω καμία ένδειξη μυστικών ψηφοφόρων του Τραμπ που είναι απλά απρόθυμοι να παραδεχτούν ότι ψηφίζουν τον Τραμπ". Στην πραγματικότητα, τα μόνα διαθέσιμα αυτή τη στιγμή δεδομένα - οι στατιστικές από τις πρώτες ψήφους- δείχνουν ότι οι Δημοκρατικοί, και όχι οι Ρεπουμπλικάνοι, έχουν το πλεονέκτημα σε εθνικό επίπεδο. Αλλά στο τέλος, λέει ο Κέρτις, τα κλισέ των πολιτικών σχετικά με δυσμενείς δημοσκοπήσεις είναι αλήθεια: "Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε, είναι η ίδια ημέρα".

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα