«Πονοκέφαλος» για το Λονδίνο η αποφυλάκιση του Αμπού Κατάντα

Ελεύθερος με εγγύηση αφέθηκε από φυλακή υψίστης ασφαλείας της Βρετανίας ο φερόμενος ως πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα, ιμάμης Αμπού Κατάντα. Η βρετανική δικαιοσύνη έκανε δεκτή την έφεση που είχε υποβάλει, καθώς έκρινε ότι αν απελαθεί στην Ιορδανία, όπου καταζητείται για τρομοκρατικές ενέργειες, δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη.

Η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε ότι το Λονδίνο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για την απέλασή του. Ακόμα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ τόνισε ότι θα ασκηθεί έφεση. «Είμαστε αποφασισμένοι να τον απελάσουμε.

Διαφωνούμε με την απόφαση του δικαστηρίου και θα την αμφισβητήσουμε. Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να βάλουμε αυτό τον άνθρωπο σε ένα αεροπλάνο για την Ιορδανία. Δεν ανήκει εδώ. Δεν πρέπει να είναι σε αυτή τη χώρα, είναι επικίνδυνος» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Κατάντα κρατείται επτά χρόνια στη Βρετανία χωρίς όμως να του έχει απαγγελθεί ποτέ καμία κατηγορία. Υπέρ της μη έκδοσής του στην Ιορδανία είχε ταχθεί προ μηνών και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το σκεπτικό ότι εάν εμφανιστεί ενώπιον των ιορδανικών δικαστικών αρχών, θα απαγγελθούν εις βάρος του κατηγορίες, βασισμένες σε ομολογίες που αποσπάστηκαν με βασανιστήρια. Η Ιορδανία τον κατηγορεί για συνωμοσία με στόχο επιθέσεις σε ισραηλινούς και δυτικούς στόχους το 1998 και 1999. Καταδικάστηκε ερήμην το 1999. Συνελήφθη στη Βρετανία το 2002 χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.
Ο 51χρονος θα μπορεί να βγαίνει από το σπίτι του στο Λονδίνο για μερικές ώρες, θα πρέπει να φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι εντοπισμού, ενώ απαγορεύεται η χρήση του Διαδικτύου και η επαφή του με συγκεκριμένους ανθρώπους. Το καθεστώς αυτό, σημειώνει ο Guardian τονίζοντας το άστοχο της απόφασης, μπορεί να διαρκέσει δύο χρόνια, «κάτι που σημαίνει ότι ο Αμπού Κατάντα μπορεί να περπατά ελεύθερα στους δρόμους του Λονδίνου λίγο πριν από τις επόμενες εκλογές».

guardian.co.uk

Πυθία  

Keywords
Τυχαία Θέματα