Nate Silver, ο στατιστικός και «μέγας σταρ» των αμερικανικών εκλογών

Η ανακοίνωση του αποτελέσματος των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, εκτός από όλα τα υπόλοιπα, θα έκρινε και την φερεγγυότητα του στατιστικού Nate Silver, ο οποίος είχε αναδειχθεί σε μέγα σταρ της προεκλογικής περιόδου. Το αποτέλεσμα σήμανε την αποθέωσή του, αφού το σύστημα πρόβλεψης που είχε σχεδιάσει προέβλεψε σωστά το αποτέλεσμα και στις 50 πολιτείες των ΗΠΑ (49/50 στις προηγούμενες εκλογές, το 2008),

καθιστώντας τον συνεπικουρούντων και άλλων προβλέψεών του τον πιο επιτυχημένο αναλυτή των εκλογών.

Η μεγάλη διαφορά είναι το «στιλ» του, ή για την ακρίβεια η απόλυτη απουσία τηλεοπτικού στιλ παρουσιαστή: ενώ μέχρι τώρα οι αναλυτές περιφέρονταν σαν χολυγουντιανές διασημότητες, ο Σίλβερ διατήρησε το προφίλ του «φυτού» των μαθηματικών που αραδιάζει εκατοντάδες αριθμούς και κάπως κατά μαγικό τρόπο προβλέπει πλήρως το αποτέλεσμα, και ακριβώς αυτό τον έκανε ακόμα περισσότερο αγαπητό.

Το The Daily Beast περιγράφει το πώς «ένας nerd άλλαξε μια για πάντα το πολιτικό ρεπορτάζ» – το πώς σε κάθε επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τα μείζονα ΜΜΕ θα υποχρεωθούν να αντιγράψουν και να αναπαραγάγουν το «μοντέλο Σίλβερ», το οποίο εξευτέλισε με την αποτελεσματικότητά του τις παραδοσιακές «αυθεντίες» των προβλέψεων.

Ο Guardian σαλπίζει ότι «οι μέρες του ‘πολιτικού ρεπορτάζ με στυλ’ εξεμέτρησαν το ζην». Η τρέχουσα έντυπη έκδοση του New Yorker φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Ένα ραντεβού με τον Νέητ» (A date with Nate), ιχνηλατώντας όχι μόνον τον νέο σταρ της ποπ κουλτούρας των εκλογών, αλλά και την ερωτική θελκτικότητα που μοιάζει να ακτινοβολεί αυτό το new nerd στιλ στις φυλές του διαδικτύου.

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με αναρτήσεις για το πώς ο Σίλβερ ξεπάστρεψε τον μέχρι χθες κυρίαρχο τρόπο προβλέψεων, και ως μεθοδολογία και ως παρουσίαση. Αυτό το γεγονός συνδυάζεται με την όλο και μεγαλύτερη ροπή της προεκλογικής διαδικασίας σε νέες και συχνά «μαθηματικοποιημένες» μορφές πολιτικής, τελείως διαφορετικές από ό,τι καταλαβαίνουμε ακούγοντας τις λέξεις «πολιτική» και «προεκλογική εκστρατεία».

Πέραν από τους ακόμα νεότερους τρόπους πιο δυναμικής χρήσης των όλο και περισσότερων και πιο ποικίλων social media, την τιμητική του είχε το data mining, δηλαδή η αλίευση πληροφοριών περί ενός εκάστου ψηφοφόρου, με σκοπό όχι μόνο να αξιοποιηθούν αυτές για την βελτίωση και συγκεκριμενοποίηση της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά ακόμα και για τον… εκβιασμό του ψηφοφόρου!

Τα επιτελεία προσέγγιζαν δι’ επιστολής ψηφοφόρους που δεν προτίθεντο να φτάσουν μέχρι την κάλπη, αλλά αν έφταναν θα ψήφιζαν τον υποψήφιό τους όπως κανοναρχούν τα συλλεγμένα στοιχεία, και τους νουθετούν ότι «από τα στοιχεία μας φαίνεται πως οι γείτονές σας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, αλλά εσείς όχι.

Καλό θα ήταν να ψηφίσετε αυτήν την φορά, ειδάλλως ο κοινωνικός σας περίγυρος ίσως μάθει πόσο κακοί πολίτες είστε»! (Ειδική αναλύτρια αράδιαζε αυτές τις «νέες μεθόδους» σε προεκλογικό επεισόδιο του The Daily Show του Joh Steward). Η πολιτική στην Αμερική αλλάζει όλο και γρηγορότερα μορ

Keywords
Τυχαία Θέματα