Ποιος είναι ο Ραμόν Φονσέκα Μόρα

15:47 5/4/2016 - Πηγή: Antinews

Το ήμισυ της Mossack Fonseca - του νομικού γραφείου που βρίσκεται στο επίκεντρο της μεγαλύτερης διαρροής δεδομένων της ιστορίας που εκθέτουν τις περίεργες δοσοληψίες της παγκόσμιας ελίτ- είναι ένας βραβευμένος μυθιστοριογράφος, οι φιλήδονες ιστορίες του οποίου μπορεί να συναγωνιστούν μόνο την πραγματικότητα. Ο 63χρονος Ραμόν Φονσέκα Μόρα από τον Παναμά έβγαινα στα πρωτοσέλιδα για την πεζογραφία του και όχι για τα μυστικά της εταιρείας του.

Το μικρό δικηγορικό γραφείο του είχε μόνο μία γραμματέα, όταν ένωσε τις δυνάμεις του με τον Γιούργκεν Μοσάκ το 1986, γιο ενός

γερμανού ναζί μετανάστη στο Παναμά - ο οποίος εγκατέλειψε το παρελθόν του ως ανώτερο μέλος των διαβόητων SS. Σχετικά με τη συνεργασία τους, ο Φονσέκα δήλωσε αργότερα: "Μαζί, έχουμε δημιουργήσει ένα τέρας", σύμφωνα με τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ). Αλλά οι ιστορίες στα βιβλία του μπορεί τελικά να βρίσκονταν ποιο κοντά στην πραγματικότητα από ό,τι οι αναγνώστες του είχαν συνειδητοποιήσει.

Το βιβλίο του "Dance of the Butterflies" ασχολείται με τη στενή σχέση μεταξύ εξουσίας και ηθικής", ενώ το τελευταίο του μυθιστόρημα "Mister Politicus" ερευνά τον σκιερό υπόκοσμο των διεφθαρμένων πολιτικών και "μελετά τις πολύπλοκες διαδικασίες που αδίστακτοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν για να αποκτήσουν δύναμη και για την επίτευξη των απεχθών φιλοδοξιών τους".

Ερωτηθείς αν η δουλειά του εμπνέει το γράψιμό του, το 2007, είπε: "Φυσικά, κάθε χαρακτήρας συναντά επίσης τον πολιτικό κόσμο... Έχω ασχοληθεί λίγο με τον πολιτικό κόσμο - όχι ως πολιτικός, θα έλεγα ... περισσότερο σαν να προσπαθώ να δώσω λύσεις". Ως νέος, ο Φονσέκα ήθελε να γίνει ιερέας, μέχρι που μεγάλωσε και τον κέρδισε ο υλισμός.

Σύμφωνα με την ICIJ, σε τηλεοπτική συνέντευξη του το 2008, σχολιάζοντας το ότι εγκατέλειψε το όνειρό του, είπε: "Δεν είχα σώσει τίποτα, δεν είχα κάνει καμία αλλαγή. Αποφάσισα τότε, καθώς ήμουν λίγο πιο ώριμος, να αφοσιωθώ στο επάγγελμά μου, να κάνω οικογένεια, να παντρευτώ και να έχω μια κανονική ζωή... Όσο γερνά κάποιος, γίνεται πιο υλιστής". Στη λογοτεχνική του ιστοσελίδα του, αποκαλύπτει τα έξι πράγματα που ο ίδιος πιστεύει ότι "σκλαβώνουν" τους ανθρώπους: τεμπελιά, σεξ, τυχερά παιχνίδια, αλκοόλ, τηλεόραση και πάρτι.

Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πατέρας του Γιούργκεν, Ερχαρντ Μοσάκ, υπηρέτησε στα SS ως "Rottenfuehrer" (επικεφαλής τομέα). Η Sueddeutsche Zeitung στο Μόναχο, μία από τις εφημερίδες που ξεσκέπασαν το σκάνδαλο, ανάφερε ότι ο Έρχαρντ υπηρέτησε σε ένα τάγμα θανάτου των SS. Μετά τον πόλεμο ο πατέρας προσέφερε τις υπηρεσίες του προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως πληροφοριοδότης της CIA για να αναφέρει δραστηριότητες στην κομμουνιστική Κούβα.

Ο Φονσέκα σπούδασε Νομική και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Παναμά και το London School of Economics, πριν ξεκινήσει μια καριέρα στα Ηνωμένα Έθνη στην Ελβετία, όπου εργάστηκε για την ανάπτυξη του εμπορίου επί έξι χρόνια. Κάποτε ήταν κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου του Παναμά Χουάν Κάρλος Βαρέλα, αλλά παραιτήθηκε εν μέσω ισχυρισμών ότι το γραφείο της εταιρεία στη Βραζιλία είχε εμπλακεί σε μια υπόθεση δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ένα σκάνδαλο με επίκεντρο την κρατικά ελεγχόμενη πετρελαϊκή εταιρεία της Βραζιλίας. Στην παραίτησή του, είπε "θα υπερασπίσω την τιμή μου και την εταιρεία μου". Η ICIJ αναφέρει επίσης μια συνέντευξη, στην οποία απορρίπτει οποιαδήποτε υποτιθέμενη λάθη σχετικά με την εταιρία, συγκρίνοντας την εγκληματική χρήση των υπεράκτιων εταιρειών με ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων που κατασκευάζει ένα αυτοκίνητο το οποίο αργότερα χρησιμοποιείται σε μια ληστεία.

Σε μια συνέντευξη του 2007 για το γράψιμο του και το πώς συνδυάζει ότι είναι δικηγόρος σε φοροφυγάδες του κόσμου, είπε: "Πρέπει να εργαστώ για να επιβιώσω. Έχω έξι παιδιά…" Το 2012, σύμφωνα με τα αρχεία, η εταιρεία προσέλαβε την Mercatrade, μια εταιρεία που παρέχει '"οnline διαχείριση της φήμης". Η σύμβαση δεσμευόταν ότι θα διορθώσει την εικόνα της Mossack Fonseca, αφαιρώντας τις αρνητικές καταχωρήσεις στο διαδίκτυο που σχετίζονται με 12 λέξεις-κλειδιά στα αγγλικά και στα ισπανικά: "Lavado de dinero, lavado de activos, evasión fiscal, fraude fiscal, Delito, Trafico de armas, Money Laundering, Tax Evasion, Tax Fraud, dirty Money, scandal, escándalo" (ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, έγκλημα, λαθρεμπόριο όπλων, σκάνδαλο).

dailymail.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα