ΠΓΔΜ: Θεματικό πάρκο του κιτς

Αφιέρωμα στην προσπάθεια της ΠΓΔΜ να μετατραπεί σε… «Μακεδονία» κάνει το δημοφιλές ταξιδιωτικό site atlasobscura.com, το οποίο προβάλλει τους προορισμούς του δίνοντας έμφαση στον πολιτισμό ενός κράτους. «Εδώ και πέντε χρόνια το βαλκανικό κράτος της ‘Μακεδονίας’ έχει επιδοθεί σε ένα από τα πιο απίθανα πρότζεκτ δημοσίων έργων σε όλο τον κόσμο, γεμίζοντας τους δρόμους της πρωτεύουσάς του,

των Σκοπίων, με φανταχτερά, ψευτο-αρχαία αγάλματα και κτίρια. Ο σκοπός: να μετατραπεί αυτή η σεισμογενής πόλη, όπου η κύρια επιρροή της ήταν μέχρι πρόσφατα η σταλινική αρχιτεκτονική της δεκαετίας του ’60 με κυρίαρχο το σκυρόδεμα, σε ένα θορυβώδες νεοκλασικό θεματικό πάρκο» γράφει η ιστοσελίδα, αναφέροντας ότι πολλοί πιστεύουν ότι όλα γίνονται για να ιντριγκάρει την Ελλάδα.

Και συνεχίζει: «Το αεροδρόμιο των Σκοπίων μετονομάστηκε σε ‘Μέγας Αλέξανδρος’ πριν από λίγο καιρό, και ακόμη και η ίδια η χώρα αποκαλείται επίσημα ‘Μακεδονία’ (η οποία είναι μια περιοχή στη Βόρεια Ελλάδα). Τώρα, χάρη στο τεράστιο κατασκευαστικό έργο του ετοιμοπόλεμου πρωθυπουργού Νικόλα Γκρουέφσκι, τα Σκόπια φιλοξενούν ένα μαρμάρινο άγαλμα 22 μέτρων του αρχαίου βασιλιά με το έμπιστο άλογο του, τον Βουκεφάλα». Όπως αναφέρει όμως το άρθρο, ο Μέγας Αλέξανδρος και τα μνημεία με τη μορφή του δεν είναι τα μόνα που κυριαρχούν στην πόλη, αλλά ο παραλογισμός συνεχίζεται με μια άναρχη μίξη ιστορικών περιόδων.

«Ανάμεσα στα αγάλματα των αναμεμιγμένων περιόδων υπάρχουν κτίρια ‘πνιγμένα’ στις νύμφες και βρύσες που έχουν σκοπό να προκαλέσουν τον αρχαίο κόσμο και κατασκευάστηκαν το 2010. Αλλά υπό τα έντονα φώτα τα οποία τα τονίζουν, τα κτίρια θυμίζουν μάλλον το Caesars Palace στο Λας Βέγκας, παρά την Αθηναϊκή Αγορά. Η τιμή για όλο αυτό το ιστορικό κιτς; Οι εκτιμήσεις του κόστους κατασκευής κυμαίνονται από 200 – 500 εκατ. ευρώ» καταλήγει το άρθρο.

atlasobscura.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα