Βομβιστής αυτοκτονίας πίσω από το μακελειό στο Μάντσεστερ - στους 22 οι νεκροί

Boμβιστής αυτοκτονίας προκάλεσε τελικά το χθεσινοβραδινό μακελειό σε συναυλιακό χώρο του Μάντσεστερ όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από την έκρηξη σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι ανάμεσά τους και παιδιά ενώ 59 έχουν τραυματιστεί.


"Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο δράστης ενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφερε και σκοτώθηκε επί τόπου.", ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ και διευκρίνισε ότι διεξάγονται έρευνες για

να διαπιστωθεί αν έδρασε μόνος του, ως "μοναχικός λύκος" ή αν είχε και συνεργούς.

Επιπλέον η αστυνομία της πόλης στον λογαριασμό της στο Twitter ανακοίνωσε ότι σε σχέση με το περιστατικό έχει συλλάβει έναν 23χρονο άνδρα στο νότιο Μάντσεστερ.

Συγκεκριμένα, η χθεσινή έκρηξη σημειώθηκε στο φουαγιέ του σταδίου του Μάντσεστερ την ώρα που χιλιάδες οπαδοί αποχωρούσαν από συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ, προκαλώντας τρόμο σε όσους βρίσκονταν στο στάδιο. Στο σημείο επικράτησαν συνθήκες πανικού όπως φάνηκε από τις εικόνες που μεταδόθηκαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο χώρος στο εσωτερικό του σταδίου θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα αποτελεί την πιό αιματηρή επίθεση στη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις Βρετανοί μουσουλμάνοι σκότωσαν 52 άτομα σε βομβιστικές αυτοκτονίες σε μεταφορικά μέσα του Λονδίνου.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το τρομοκρατικό χτύπημα σημειώνεται μόλις δυόμιση εβδομάδες πριν τις εκλογές στις οποίες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Μαρτυρίες

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνονται θεατές, μεταξύ των πολλοί νέοι, να τρέχουν προς τα έξω. "Προχωρούσαμε προς την έξοδο και όταν ήμασταν ακριβώς στην πόρτα υπήρξε μια τεράστια έκρηξη και όλοι άρχισαν να φωνάζουν", είπε η Κάθριν Μακ Φαρλέιν, στο πρακτορείο Reuters. "Η έκρηξη ήταν τεράστια, την ένιωθες στο στήθος σου. Υπήρξε χάος. Όλοι έτρεχαν και ούρλιαζαν και προσπαθούσαν να ξεφύγουν", πρόσθεσε.

Η Αρένα του Μάντσεστερ είναι το μεγαλύτερο κλειστό στάδιο στην Ευρώπη, άνοιξε το 1995 και αποτελεί δημοφιλή χώρο για συναυλίες και αθλητικά γεγονότα.


Άλλωστε η χώρα βρίσκεται στην δεύτερη πιό επείγουσα κλίμακα συναγερμού, με μεγάλη πιθανότητα επιθέσεων από μαχητές, ενώ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας έχει πει ότι συλλαμβάνει σχεδόν ένα άτομο την ημέρα με την υποψία τρομοκρατίας. Τον Μάρτιο, ένας Βρετανός που είχε ασπαστεί το Ισλάμ έπεσε με ένα όχημα σε πεζούς στη γέφυρα του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο, σκοτώνοντας τέσσερα άτομα προτού μαχαιρώσει και σκοτώσει έναν αστυνομικό και σκοτωθεί από την αστυνομία.


8 ετών η νεότερη αγνοούμενη

Ένα κορίτσι 8 ετών, η Σάφι Ρόουζ Ρούσος, είναι το νεότερο άτομο που αγνοείται μετά τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση.


Η οικογένεια της οκτάχρονης εξακολουθεί να την αναζητεί μετά την επίθεση και έχει αναρτήσει φωτογραφία της στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης σε μια απέλπιδα προσπάθεια να την εντοπίσει.

Η Σάφι Ρόουζ Ρούσος είχε πάει στη συναυλία στο Manchester Arena μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή της και εξακολουθεί να αγνοείται, όπως και ακόμη 13 άνθρωποι.

Στο μεταξύ δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του πρώτου θύματος της επίθεσης: Πρόκειται για την 18χρονη Τζορτζίνα Μπέθανι Κάλαντερ.

Μηνύματα νίκης ανάρτησαν υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους

Tην ίδια ώρα οπαδοί του Ισλαμικού Κράτους χαιρέτισαν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης την πολύνεκρη επίθεση παρότι επισήμως η τρομοκρατική οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Λογαριασμοί του Twitter που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιούν hashtags που αναφέρονται στην επίθεση με πανηγυρικά μηνύματα και κάποιοι από αυτούς κάνουν έκκληση για ανάλογες επιθέσεις αλλού.

Κάποια από τα μηνύματα περιέγραψαν την επίθεση ως αντίποινα για τις αεροπορικές επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία.

Ένας χρήστης έγραψε ότι ελπίζει να ευθύνεται το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση παρότι δεν έχει εμφανιστεί μήνυμα με ανάληψη ευθύνης σε κανένα από τα επίσημα δίκτυα της οργάνωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

"Ελπίζουμε ο δράστης να είναι ένας από τους στρατιώτες του χαλιφάτου μας", ανέφερε ένα από τα δίκτυα που συνδέεται με την οργάνωση.

Άλλοι χρήστες ανάρτησαν μηνύματα που ανέφεραν "η αρχή έγινε στις Βρυξέλλες και το Παρίσι και στο Λονδίνο συγκροτούμε κράτος", μια αναφορά σε παλαιότερες ανάλογες επιθέσεις "μοναχικών λύκων" στο Βέλγιο και τη Γαλλία για τις οποίες η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη.

Αυξάνονται τα μέτρα ασφάλειας σε ΗΠΑ και Γαλλία

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από την κατάσταση στο Μάντσεστερ, και τόνισε σε ανακοίνωσή του, ότι παρόλο που δεν έχει πληροφορίες για συγκεκριμένη απειλή σε μουσικές συναυλίες στις ΗΠΑ, "αυξάνονται τα μέτρα ασφάλειας γύρω από ανοιχτούς χώρους, αλλά και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, στο πλαίσιο λήψης εκτάκτων μέτρων".

Και η γαλλική κυβέρνηση έδωσε οδηγίες προς τους διοργανωτές πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων στη χώρα σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας σε ολόκληρη τη Γαλλία έπειτα από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ.

Μέι: Οι Αρχές γνωρίζουν την ταυτότητα του δράστη

Για μια ιδιαίτερα σκληρή τρομοκρατική επίθεση σε βάρος αθώων πολιτών του Μάντσεστερ έκανε λόγο η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής ασφαλείας.

Χαρακτήρισε το χθεσινό χτύπημα ως το χειρότερο στη βόρεια Βρετανία που έκανε λόγο για "αρρωστημένη δειλία" του δράστη σημειώνοντας πως επρόκειτο για έναν και πρόσθεσε ότι η αστυνομία εργάζεται ώστε να διαπιστωθεί εάν έδρασε μόνος του ή είχε συνεργάτες.

Αναφερόμενη στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η επίθεση, η Μέι είπε πως ο δράστης ήταν ένας και πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στην έξοδο του σταδίου.

Η Βρετανή πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως στόχος του δράστη ήταν να προκαλέσει "όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα".

"Γνωρίζουμε πως ένας μεμονωμένος τρομοκράτης ανατίναξε έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε μια από τις εξόδους της αίθουσας, επιλέγοντας εσκεμμένα το μέρος και την ώρα για να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και νέοι".

Προειδοποίησε παράλληλα ότι όσοι εμπλέκονται στην επίθεση θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με τον δράστη της επίθεσης η Τερέζα Μέι, ανέφερε πως "η αστυνομία πιστεύει πως γνωρίζει την ταυτότητά του",

Εξάλλου, πρόσθεσε πως το επίπεδο του συναγερμού θα παραμείνει στο υψηλότερο επίπεδο.

Εντός της ημέρας, όπως έκανε γνωστό η πρωθυπουργός της Βρετανίας, θα προεδρεύσει και ενός δεύτερου συμβουλίου ασφαλείας.

Ανοιξε και πάλι το εμπορικό κέντρο Arndale στο Μάντσεστερ

Η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι αντιμετώπισε ένα "περιστατικό" στο Arndale Centre στο κέντρο του Μάντσεστερ, το οποίο άνοιξε και πάλι τις πόρτες του, αφού εκκενώθηκε πριν από λίγη ώρα.


Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι πλήθη έβγαιναν από το εμπορικό κέντρο, από όπου νωρίτερα είχε ακουστεί ένας "μεγάλος κρότος".

Μαρτυρίες έκαναν νωρίτερα λόγο για τη σύλληψη ενός ατόμου στο εμπορικό κέντρο.

Ακολουθήστε

utdcover @utdcover

Everyone's just run out of Arndale, a man has been arrested #Manchester

1:29 μ.μ. - 23 May 2017

1515 Retweet 1313 "μου αρέσει" Ακολουθήστε

Dan Johnson @DanJohnsonNews

Police pushing crowd back by Manchester Arndale centre, some running, some in tears

1:26 μ.μ. - 23 May 2017

1.4431.443 Retweet 653653 "μου αρέσει"

Πηγή:capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα