Ντόναλντ Τραμπ: "Σατανικοί χαμένοι" πίσω από την επίθεση του Μάντσεστερ

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καταδίκασε τους "σατανικούς χαμένους" πίσω από την επίθεση της Δευτέρας σε μια ποπ συναυλία στο Μάντσεστερ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 22 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες. Σε δηλώσεις του παράλληλα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς στην Βηθλεέμ της Δυτικής Όχθης, ο Τραμπ χαρακτήρισε "μοχθηρή ιδεολογία" αυτό που βρίσκεται πίσω από την επίθεση, ξεπερνώντας τα όσα δήλωσε μέχρι στιγμής η βρετανική αστυνομία και οι πολιτικοί (οι οποίοι δεν έχουν

χαρακτηρίσει επισήμως την επίθεση τρομοκρατική).

Ο Τραμπ χρησιμοποίησε την επίθεση του Μάντσεστερ για να επαναλάβει ένα μήνυμα που έδωσε στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ κατά την σύντομη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, καλώντας τις χώρες να εξαλείψουν την τρομοκρατία. Ο Τραμπ επισκέπτεται την Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη την Τρίτη στο πλαίσιο της περιοδείας του ως πρόεδρος των ΗΠΑ. "Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου σε εκείνους που τραυματίστηκαν με τόσο τρομερό τρόπο σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση και στους πολλούς σκοτωμένους και στις οικογένειες τους - τόσες πολλές οικογένειες των θυμάτων", ανέφερε, περιγράφοντας τα συναισθήματά του για αυτό το "φρικτό πρωινό του θανάτου".

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε νωρίτερα ότι ο Τραμπ ενημερώθηκε για την επίθεση από την ομάδα εθνικής ασφαλείας του. Κανείς δεν έχει αναλάβει προς το παρόν την ευθύνη. "Είμαστε σε απόλυτη αλληλεγγύη με τον λαό του Ηνωμένου Βασιλείου", δήλωσε ο Τραμπ. "Τόσοι νέοι όμορφοι, αθώοι άνθρωποι που ζούσαν και απολάμβαναν τη ζωή τους, δολοφονήθηκαν από κακούς χαμένους στη ζωή. Δεν θα τους αποκαλούσα τέρατα, επειδή θα τους άρεσε αυτός ο όρος. Θα το θεωρούσαν σπουδαίο. Θα τους αποκαλώ, από δω και πέρα, χαμένους, γιατί αυτό είναι. Είναι χαμένοι. Και θα έχουμε περισσότερους από αυτούς. Αλλά είναι χαμένοι, απλά να το θυμάστε. Η κοινωνία μας δεν μπορεί να έχει ανοχή για αυτή τη συνέχιση της αιματοχυσίας, δεν μπορούμε να αντέξουμε ούτε μια στιγμή τη σφαγή αθώων ανθρώπων. Και στη σημερινή επίθεση ήταν κυρίως αθώα παιδιά. Οι τρομοκράτες και οι εξτρεμιστές και αυτοί που τους παρέχουν βοήθεια και άνεση πρέπει να εκδιωχθούν από την κοινωνία μας για πάντα. Αυτή η μοχθηρή ιδεολογία πρέπει να εξαλειφθεί - και εννοώ να εξαλειφθεί εντελώς- και οι αθώες ζωές πρέπει να προστατευθούν. Όλα τα πολιτισμένα έθνη πρέπει να ενωθούν για να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή και το ιερό δικαίωμα των πολιτών μας να ζουν με ασφάλεια και ειρήνη".

Ο Τραμπ και ο Αμπάς, ο οποίος επίσης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, αναμενόταν να μιλήσουν για τα σχέδια του αμερικανικού προέδρου για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Ήλπιζε να ξεκινήσει αυτό που ονομάζεται "τελική συμφωνία", αλλά αντ' αυτού η ημέρα κυριαρχείται από τα γεγονότα στο Μάντσεστερ.
Ο Τραμπ χαιρέτησε την Τρίτη το πρωί τον Αμπάς στην έδρα του προέδρου στη Βηθλεέμ. Το σύντομο ταξίδι του στη Δυτική Όχθη στα περίχωρα της Ιερουσαλήμ έδωσε μια έντονη οπτική υπενθύμιση για την πολυπλοκότητα της σύγκρουσης. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν ένα κράτος στη Δυτική Όχθη, στη Λωρίδα της Γάζας και στην ανατολική Ιερουσαλήμ, εδάφη που το Ισραήλ κατέλαβε το 1967.

Πριν από μια δεκαετία και πλέον, το Ισραήλ δημιούργησε ένα διαχωριστικό φράγμα στη Δυτική Όχθη, λέγοντας ότι ήταν μια άμυνα εναντίον Παλαιστινίων μαχητών που πραγματοποίησαν θανατηφόρες επιθέσεις. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι το εμπόδιο είναι μια κατοχή γης επειδή "κόβει" το 10% της Δυτικής Όχθης.

Οι παρατηρήσεις του Τραμο ήρθαν λίγο μετά τα σχόλιά του για τρομοκρατία κατά τη διάρκεια ομιλίας προς ηγέτες των Σουνιτών Αράβων στο Ριάντ την Κυριακή και τα σχόλια προς Ισραηλινούς ηγέτες τη Δευτέρα. Αφού στάθηκε δίπλα στον Αμπάς, ο Τραμπ δήλωσε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ θα μπορούσε να "ξεκινήσει μια διαδικασία ειρήνης σε όλη τη Μέση Ανατολή" - παρόλο που δεν παρείχε λεπτομέρειες για το πώς θα συμβεί αυτό.

Ο Αμπάς είπε ότι είναι πρόθυμος να "κρατήσω την πόρτα ανοιχτή στο διάλογο με τους Ισραηλινούς γείτονές μας". Επανέλαβε τα αιτήματα των Παλαιστινίων, συμπεριλαμβανομένης της εγκαθίδρυσης μιας πρωτεύουσας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, μια περιοχή που διεκδικεί και το Ισραήλ.

Η επίθεση του Μάντσεστερ καταδικάστηκε επίσης από ανώτερους ισραηλινούς πολιτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. "Στέλνω τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των δολοφονημένων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες", δήλωσε ο Νετανιάχου. "Η τρομοκρατία είναι μια παγκόσμια απειλή και εναπόκειται στις φωτισμένες χώρες να την νικήσουν, παντού".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα