«Πεδίο μάχης» τα Εξάρχεια: Επεισόδια μετά τις πορείες για την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου

Σε πεδίο μάχη μετατράπηκε και πάλι το κέντρο της Αθήνα με επεισόδια ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και ΜΑΤ μετά την πορεία τους για την συμπλήρωση επτά χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ενταση επικράτησε νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της πορείας μαθητικών και φοιτητικών συλλόγων.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην περιοχή των Εξαρχείων, κυρίως γύρω από το Πολυτεχνείο,

όπου σημειώνονται επιθέσεις νεαρών με μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και έχουν ανάψει φωτιές στους δρόμους.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περίπου 500 άτομα βρίσκονται στην πλατεία Εξαρχείων, από όπου εξαπολύουν επιθέσεις προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ.

Οι αστυνομικοί απαντούν με ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής δύο άτομα.

Σημειώνεται ότι το πρωί βρέθηκαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας περίπου 100 βόμβες μολότοφ έτοιμες για χρήση στην περιοχή του λόφου του Στρέφη.

Ένταση δημιουργήθηκε νωρίτερα στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής κατά τη διάρκεια της δεύτερης πορείας, που πραγματοποιούν αντιεξουσιαστικές οργανώσεις, στο κέντρο της Αθήνας στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Νεαροί επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ, οι οποίες απάντησαν με τη ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με αποτέλεσμα να διαλύσουν την πορεία.

Προς τα Εξάρχεια κατευθύνεται αυτή την ώρα ο μεγάλος όγκος της πορείας αντιεξουσιαστικών οργανώσεων για τη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου με βόμβες μολότοφ από τη μία μεριά και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί.

Οι νεαροί έβαλαν φωτιά σε έναν κάδο απορριμμάτων στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Εμμανουήλ Μπενάκη, ενώ συνεχίζεται η ένταση και σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο έβαλαν φωτιά σε ΙΧ αυτοκίνητο στα Εξάρχεια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την αστυνομία, επεισόδια σημειώθηκαν πριν από λίγο στην οδό Στουρνάρη, έξω από το Πολυτεχνείο, όπου νεαροί επιχείρησαν να πυρπολήσουν ένα ΙΧ αυτοκίνητο, αλλά η φωτιά σβήστηκε από τους αστυνομικούς.

Άλλες ομάδες αντιεξουσιαστών έχουν ανάψει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων σε διάφορα σημεία των Εξαρχείων.

Ταυτόχρονα νεαροί επιτίθενται με πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, που βρίσκονται παντού και οι οποίες απαντούν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης.

Ένταση δημιουργήθηκε και στην Ομόνοια, όπου σύμφωνα με την αστυνομία βρίσκονται 300 άτομα, ενώ συγκεντρωμένα άτομα υπάρχουν και στα Προπύλαια.

Στις φλόγες τυλίχθηκε νωρίτερα ένα περίπτερο επί της οδού Σταδίου, στο ύψος της παλιάς Βουλής. Δυνάμεις της πυροσβεστικής έφτασαν άμεσα στο σημείο κι έσβησαν τη φωτιά, ενώ φωτιές έβαλαν άγνωστοι και σε μερικούς κάδους σκουπιδιών. Επίσης σημειώθηκε πετροπόλεμος με κουκουλοφόρους στην Ακαδημίας στο ύψος των Προπυλαίων.

Η πορεία ξεκίνησε με ομάδα περίπου 30 ατόμων, που φορούσαν κουκούλες, να πετούν πέτρες, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα σε διμοιρία των ΜΑΤ έξω από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην πορεία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, εκπρόσωποι της Λαϊκής Ενότητας, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΜΛ-ΚΚΕ και άλλων παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Η αστυνομία βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή, ενώ πάνω από 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους και η ΕΛΑΣ έχει αναπτύξει επιχειρησιακό σχέδιο αντίστοιχο με εκείνο που είχε τεθεί σε εφαρμογή για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Υστερα από εντολή της αστυνομίας, κλειστός θα είναι από τις 15.00 ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο ενώ στις 17.00 θα κλείσει και ο σταθμός του Συντάγματος.

Ιδιαίτερα αυξημένα θα είναι τα μέτρα ασφαλείας στα Εξάρχεια όπου για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα χθες πραγματοποιήθηκαν επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα και τον τραυματισμό ενός Πορτογάλου τουρίστα.

Προσβάλετε την μνήμη του λέει η μητέρα του

Αντίθετη στη βία αλλά και στις πρόσφατες διακηρύξεις τόσο του Νίκου Ρωμανού και του Παναγιώτη Αργυρού όσο και άλλων ομάδων και ατόμων του αναρχικού χώρου, που προαναγγέλλουν δράσεις βίας μέσα στον Δεκέμβρη, με αφορμή και τη συμπλήρωση εφτά χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, είναι η μητέρα του, Τζίνα Τσαλικιάν.

«Δεν μας αφορούν τα όσα λένε περί ''μαύρου Δεκέμβρη'' κ.λπ. ούτε οι απειλές βίας, απ΄ όπου και αν προέρχονται, θεωρούμε μάλιστα ότι προσβάλλουν τη μνήμη του παιδιού», λέει στο περιβάλλον της. «Δεν έχουμε καμιά διάθεση, ούτε θέλουμε ν΄ανοίξουμε διάλογο με τον Ρωμανό ή με τρομοκρατικές οργανώσεις, γι' αυτό το θέμα» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο σύντροφος της μητέρας του Γρηγορόπουλου και δικηγόρος της οικογένειας, Ανδρέας Κωνσταντίνου, και προσθέτει:

«Η μητέρα του Αλέξη όχι μόνο είναι αντίθετη τόσο με την αστυνομική βία όπως και μ΄αυτές τις διακηρύξεις, αλλά έχει προτείνει και επαναφέρει την πρότασή της η 6η Δεκέμβρη να καθιερωθεί ως ''Ημέρα κατά της βίας με θύματα νέους ανθρώπους'', πρόταση στην οποία η τότε κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε. Η ίδια δεν ανησυχεί για τη δική της ασφάλεια, ανησυχεί όμως για την ευκολία με την οποία εκδηλώθηκε ως τώρα η αστυνομική βία, όπως και με τις απειλές για βία από αναρχικές ομάδες, στο όνομα μάλιστα του δολοφονημένου γιου της Αλέξανδρου. Αυτό πρέπει να σταματήσει». Η κ. Τσαλικιάν, δικηγόρος και επιχειρηματίας, που έχει άλλα δύο παιδιά (μια κόρη και ένα αγοράκι που απέκτησε πρόσφατα με τον σύντροφό της Ανδρέα Κωνσταντίνου), είναι ενοχλημένη με την προσπάθεια εκμετάλλευσης της δολοφονίας του παιδιού της, και την απόπειρα να γίνει το όνομά του «σημαία» σε δράσεις βίας.

Ενοχλημένη όμως είναι και από την προσπάθεια ανώτερων αστυνομικών, πριν και μετά τη δίκη, να διαστρεβλώσουν τα γεγονότα, παρουσιάζοντας την εν ψυχρώ δολοφονία ως ατύχημα και να συγκαλύψουν κρίσιμα στοιχεία, με στόχο να δικαιολογήσουν τους ειδικούς φρουρούς Κορκονέα και Σαραλιώτη. Την τακτική αυτή των ανώτερων αστυνομικών επιβεβαιώνει και η παραπομπή τους από το δικαστήριο, με την κατηγορία ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Οπως μας πληροφορεί ο κ. Κωνσταντίνου, τον Μάρτιο θα γίνει, έπειτα από δύο αναβολές η δίκη στο Εφετείο Λαμίας.

Εκεί θα καθίσουν και πάλι στο εδώλιο οι δύο ειδικοί φρουροί Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης. Οι δύο τους έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αμφισσας (σε ισόβια, για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα