Τρομοκρατική ενέργεια το περιστατικό στο μετρό του Λονδίνου;

Μία διεύθυνση στο ανατολικό Λονδίνο ερευνά η αστυνομία, μετά την επίθεση με μαχαίρι στον σταθμό Λεϊτονστόουν στο μετρό του Λονδίνου. Υλικό που δείχνει "τρομοκρατικά κίνητρα" έχει βρεθεί από αστυνομικούς που ερευνούν τον ύποπτο της επίθεσης, κατά την οποία δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν το Σάββατο το βράδυ. Ένας 56χρονος άντρας τραυματίστηκε σοβαρά αλλά είναι εκτός κινδύνου.

Ένας άνδρας οπλισμένος με ένα μαχαίρι φέρεται να φώναξε "Αυτό είναι για τη Συρία" και "θα χυθεί αίμα" κατά τη διάρκεια του συμβάντος. Η

αστυνομία συνέλαβε έναν 29χρονο για απόπειρα δολοφονίας, και θεωρεί ότι δεν είχε συνεργούς. Βίντεο της σκηνής δείχνουν επιβάτες, ανάμεσά τους και παιδιά, να απομακρύνονται τρέχοντας, ενώ ένας άνθρωπος βρίσκεται σε μια λίμνη αίματος.

Το επίπεδο απειλής για τρομοκρατία στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει «σοβαρό», που σημαίνει ότι μια επίθεση είναι πολύ πιθανή. Κυβέρνηση και αξιωματούχοι ασφαλείας όμως δεν θεωρούν ότι πρέπει να γίνει έκτακτη συνεδρίαση της Cobra, της επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων της κυβέρνησης.

Αν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για τρομοκρατία, θα είναι η πρώτη βίαιη επίθεση του τζιχάντ στους δρόμους της Βρετανίας από τον Μάιο του 2013, όταν ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στο Λονδίνο.

Ο επικεφαλής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας της Σκότλαντ Γιάρντ, Richard Walton, δήλωσε: "Ως αποτέλεσμα των πληροφοριών που λάβαμε από τους ανθρώπους που ήταν στη σκηνή και των ερευνών που ακολούθησαν, το αντιμετωπίζουμε ως τρομοκρατική ενέργεια". Την Κυριακή, αστυνομικοί έψαξαν μια διεύθυνση στο ανατολικό Λονδίνο, όπου είναι πιθανό να υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Η αστυνομία δήλωσε ότι αξιωματικοί έφθασαν στη σκηνή της επίθεσης πέντε λεπτά μετά τον συναγερμό και προσπάθησαν να συνεργαστούν με τον άνθρωπο, αλλά απειλήθηκαν βίαια. Έριξαν ένα Taser αρκετές φορές στο ύποπτο και έπεσε στο έδαφος. Συνελήφθη τρία λεπτά αργότερα. Μάρτυρες του σκηνικού περιγράφουν σκηνές φρίκης, με τον δράστη να μαχαιρώνει και να κλωτσά το θύμα. Ένα ερασιτεχνικό βίντεο δείχνει έναν από τους αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης να φωνάζει στον δράστη «δεν είσαι μουσουλμάνος», ενώ ο άνδρας βρισκόταν στο έδαφος.

Η αντιτρομοκρατική και η υπηρεσία ασφαλείας MI5 εκτιμούν ότι περίπου 2.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν απειλή για τρομοκρατία.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα