Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ

Η πρώτη απώλεια της κυβέρνησης Ομπάμα, μετά τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, έγινε ήδη ορατή με την παραίτηση του Τσακ Χέιγκελ. Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο μόνος Ρεπουμπλικάνος στον τομέα Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης, υπέβαλε την παραίτησή του μετά τις σφοδρές επιθέσεις που δέχθηκε για τον χειρισμό σημαντικών διεθνών κρίσεων, όπως ο ιός Έμπολα και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους.

«Η απομάκρυνσή του μοιάζει σαν προσπάθεια από τον Λευκό Οίκο να δείξει ότι είναι ευαίσθητος στην κριτική σχετικά με την καθυστέρηση

της κυβέρνησης να απαντήσει σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας, όπως η κρίση με τον ιό Έμπολα και η απειλή από το Ισλαμικό Κράτος», σχολιάζουν οι New York Times. Δημοσιογράφοι του ξένου Τύπου επισημαίνουν επίσης την κακή επικοινωνιακή του ικανότητα.

Όσον αφορά το ISIS, πηγές αναφέρουν ότι ο Ομπάμα αποφάσισε να απομακρύνει τον Χέιγκελ, θεωρώντας ότι η αντιμετώπιση των τζιχαντιστών απαιτεί ένα διαφορετικό χειρισμό. Όντας Ρεπουμπλικάνος με στρατιωτική εμπειρία, ο οποίος είχε εκφράσει τις αμφιβολίες του για τον πόλεμο στο Ιράκ, ο Χέιγκελ διαχειρίστηκε την απόσυρση των δυνάμεων από το Αφγανιστάν και τη συρρίκνωση του προϋπολογισμού του Πενταγώνου.

Πιθανοί αντικαταστάτες του είναι η Μισέλ Φλούρνοϊ, πρώην υφυπουργός Άμυνας, ο Άστον Κάρτερ, επίσης πρώην υφυπουργός Άμυνας και ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζακ Ριντ.

www.nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα