Το DNA εμπνέει

Πρόκειται για μια σύλληψη στα σπάργανα που δεν απέχει πολύ απ’ την πραγματοποίηση κι έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει ένα έργο που θ’ αγγίζει τα όρια του θρυλικού.

Η Vincent Callebaut Architectures ανέπτυξε μια πρωτοποριακή αρχιτεκτονική ιδέα, εμπνευσμένη από το DNA.

Πρόκειται για το σχέδιο City Trees, μια σειρά γραφείων που θα κατασκευαστεί με την βοήθεια θυγατρικής κινέζικης εταιρείας με το μοναδικό

και ιδιαίτερης σημασίας, ελικοειδές σχήμα του DNA.

Στην περίφημη έλικα του DNA βρίσκονται όλες οι πληροφορίες για την διαδρομή της καταγωγής της ζωής και σύμφωνα με την φιλοσοφία Tai Chi είναι το σύμβολο του δυναμισμού, της αρμονίας και της ολοκλήρωσης μεταξύ ανθρώπου και φύσης.

Ο λόγος έκανε τους Βέλγους κατασκευαστές, πρωταγωνιστές στα οικολογικά κτίσματα να εμπνευστούν τα City Trees, μέσω των οποίων θέλουν να αντιταχθούν και στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι πύργοι DNA θα κατασκευαστούν έτσι ώστε να παράγουν περισσότερη ενέργεια απ’ όση καταναλώνουν και θα είναι σε θέση να ανακυκλώνουν τα απορρίμματα και ενεργειακά αποθέματα με τέτοιο τρόπο ώστε να ισοσκελίζεται η ισορροπία μεταξύ ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για τη νέα τεχνική γνωστή ως θετική κτιριακή ενέργεια. ( Plus Energy).

Το όλο δομικό σχέδιο στηρίζεται επίσης στους βασικούς κανόνες της βιοκλιματικής υπολογίζοντας τον ηλιακό κύκλο, την κίνηση των ανέμων, (ποιοι και ποια κατεύθυνση έχουν) όπως και στα ενδημικά φυτά τα οποία μπορούν να καλλιεργούνται στις ταράτσες.

Το σύνολο όλων αυτών θα επιτρέψει την εκμετάλλευση στο έπακρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολική, γεωθερμική, ηλιακή) καθώς και την εκμετάλλευση των βιομαζών για την παραγωγή ηλεκτρισμού , θερμότητας καθώς και δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες.

Από δομική άποψη, το ελικοειδές σχήμα των κτιρίων (γραφεία και οικίες) θα προσφέρει σε κάθε κάτοικο την απόλαυση πανοραμικής θέας 360 μοιρών, κρεμαστών κήπων και καταπράσινων τοίχων.

Με προοπτική μεγάλης ευελιξίας υπάρχουν ήδη 24 σχέδια City Trees, καθ’ ολοκληρία εμπνευσμένα από το ελικοειδές DNA.

www.stile.it

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα