Πάνω από το 92% των Κούρδων του Ιράκ ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας

Περισσότερο από το 92% των ψηφοφόρων στο Ιρακινό Κουρδιστάν επέλεξαν την ανεξαρτησία, σύμφωνα με τους εκλογικούς παρατηρητές, σε μια συντριπτική υποστήριξη ενός προτεινόμενου χωρισμού από τη Βαγδάτη. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το κοινοβούλιο του Ιράκ εξουσιοδότησε τον πρωθυπουργό Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι να στείλει στρατεύματα σε περιοχές αμφισβητούμενες μεταξύ Αράβων και Κούρδων, οι οποίες συμπεριελήφθησαν στο επίμαχο δημοψήφισμα.

Η ευφορία στους

δρόμους της Ερμπίλ τις τελευταίες ημέρες συνοδεύεται με την αυξανόμενη ένταση στην περιοχή, η οποία πιθανότατα θα κλιμακωθεί όταν ολοκληρωθούν τα αποτελέσματα. Η Βαγδάτη έχει δεσμευτεί να κλείσει τον κουρδικό εναέριο χώρο στις 6 μ.μ. την Παρασκευή και η Τουρκία αναφέρει ότι εξετάζει εάν θα κλείσει τα σύνορά της με το Κουρδιστάν και θα επιβάλει απαγόρευση των συναλλαγών.
Ο Μασούντ Μπαρζάνι, ο de facto πρόεδρος των Κούρδων της περιοχής, ελπίζει να μεταβιβάσει την ισχυρή υποστήριξη για το δημοψήφισμα σε μέσο πολιτικής επιρροής που θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση της ανεξαρτησίας από το Ιράκ. Οι κινήσεις του αντιμετωπίζονται με αυξανόμενη εχθρότητα, αυξάνοντας την προοπτική απομόνωσης και αποκλεισμού.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα