Ελπίζουμε να μην κάνει την ανάλυση για την αποχώρηση Σόιμπλε ο Καρανίκας

Και τώρα να τολμήσουμε να πούμε «Σόιμπλε θα λέμε και θα κλαίμε» ή θα μας χαρακτηρίσουν γερμανοτσολιάδες, μνημονιακούς και προσκυνημένους;

Να τολμήσουμε να πούμε ότι ενδεχόμενη αποχώρηση του… μεγάλου εχθρού από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ίσως να μην είναι και καλό, αντιθέτως να είναι χειρότερο απ’ ότι πιστεύουμε;

Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν ο Σόιμπλε θα φύγει και θα πάει στη γερμανική Βουλή. Από το πρωί διαβάζουμε διάφορους

εξυπνάκηδες για το πόσο καλό θα είναι αυτό. Τον βρίζουν συνεχώς «ο κουτσός, να τσακιστεί και να φύγει» και άλλα τέτοια. Προφανώς δεν πρόκειται για καμιά βαθυστόχαστη πολιτική ανάλυση, όσο κι αν διάφοροι Συριζαίοι χαίρονται για το γεγονός αυτό, άλλωστε τι να περιμένεις από Καρανίκες της συμφοράς;

Εντάξει, θα χάσουμε έναν σκληρό αντίπαλο που σταEurogroupεπέβαλε την άποψή του ακόμη και με μια ματιά του. Εντάξει, θα είναι πιο… χαλαρές οι συνεδριάσεις ίσως δε και ο αντιγερμανισμός λόγω του Σόιμπλε να υποχωρήσει. Ποια είναι, όμως, η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα;

Τον Σόιμπλε τον ξέραμε, γνωρίζαμε τι να περιμένουμε, ήταν ένας αντίπαλος που είχε εκδηλώσει αρκετές φορές τα ανθελληνικά του αισθήματα. Αν και φρόντισε μια χαρά και η παρέα του Τσίπρα να ενισχύσει την σκληρή στάση του απέναντί μας. Όταν του έστειλε εκείνο το «νούμερο» τον Βαρουφάκη τι θέλαμε δηλαδή να κάνει ο Γερμανός; Ήταν σίγουρο ότι θα μας τσάκιζε μέχρι τελικής πτώσεως.

Το δυστύχημα για την Ελλάδα είναι ότι δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι. Αν όπως όλα δείχνουν επιλεγεί νέος υπουργός Οικονομικών από την πλευρά των Φιλελεύθερων τότε πράγματι θα αποζητάμε τον Σόιμπλε.

Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια συμφωνία για συνεργασία της Μέρκελ με τους Φιλελεύθερους και το υπουργείο Οικονομικών είναι το «τυράκι». Οι Φιλελεύθεροι είναι ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα το οποίο ωστόσο έχει πιο προωθημένες απόψεις για την Ευρώπη από την Αγ. Μέρκελ. Θεωρούν ότι η ΕΕ πολλών ταχυτήτων είναι ενδεδειγμένη κι ότι χώρες όπως η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκονται στην τελευταία ταχύτητα. Οι θέσεις τους για το ελληνικό ζήτημα προεκλογικά ήταν ιδιαίτερα σκληρές. Μιλούσαν ξεκάθαρα για έξοδο από το ευρώ αν και είναι σίγουρο ότι θα βάλουν νερό στο κρασί τους ως προς αυτό. Σε καμιά περίπτωση, ωστόσο, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ως προς την Γερμανική Ευρώπη, ως προς το ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους, ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, δηλαδή η πολιτική λιτότητας. Τους επόμενους μήνες η Ελλάδα καλείται να φέρει σε πέρας διαπραγματεύσεις για την τρίτη αξιολόγηση, τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τη διευθέτηση του χρέους. Οι Φιλελεύθεροι σίγουρα δεν πρόκειται να μαλακώσουν τη στάση που τηρούσε ο Σόιμπλε, αντιθέτως θα θελήσουν να αποδείξουν πως δεν είναι…soft, πως δεν είναι υποχωρητικοί και δεν θα θελήσουν βεβαίως να «φορτώσουν» στους ψηφοφόρους τους το χρέος.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ακόμη κι αν δεν είναι σκληροπυρηνικές οι θέσεις τους σίγουρα θα είναι πιο προωθημένες απ’ ότι αυτές του Σόιμπλε ο οποίος υποχώρησε όταν έπρεπε, είχε επικοινωνία με την Μέρκελ, βρήκε διεξόδους στα μεγάλα αδιέξοδα και κυρίως είχε εγκαταλείψει το σχέδιό του για προσωρινόGrexit.

Μόλις πριν μερικές ημέρες ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Κρ. Λίντερ σε συνέντευξη τύπου είχε πει ότι πρέπει να μείνει το ΔΝΤ στα ελληνικά προγράμματα. Είναι μια θέση αντίθετη μ’ αυτήν που έχει η ελληνική πλευρά, αλλά και ο Γ. Στουρνάρας ο οποίος πρόσφατα είχε… αποχαιρετήσει το Ταμείο.

Επίσης, η αλλαγή σελίδας στο υπουργείο Οικονομικών και οι προσαρμογές πολιτικής που θα γίνουν οδηγούν εκ των πραγμάτων σε καθυστέρηση τις διαπραγματεύσεις. Αυξάνουν δηλαδή την αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία σε μια περίοδο που το ζητούμενο ήταν να τελειώνουμε γρήγορα και να πάμε παρακάτω.

Ελπίζουμε το Μαξίμου να αναλύσει τα νέα δεδομένα και να κάνει τα πλάνα της όπως πρέπει. Κι ελπίζουμε να μην κάνει την ανάλυση ο Καρανίκας και η ομάδα του….

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα