Παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα

Οι διαπραγματευτές από περισσότερες από 170 χώρες το Σάββατο κατέληξαν σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μειώνοντας την παγκόσμια χρήση μιας ισχυρής χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται ευρέως σε κλιματιστικά και ψυγεία. Οι συνομιλίες στο Κιγκάλι, πρωτεύουσα της Ρουάντα, δεν έχουν προκαλέσει το ίδιο ενδιαφέρον με τη συμφωνία της κλιματικής αλλαγής στο Παρίσι το περασμένο έτος. Αλλά το αποτέλεσμα θα μπορούσε να έχει ίση ή ακόμα και μεγαλύτερη επίδραση στις προσπάθειες για την επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο πρόεδρος

Ομπάμα αποκάλεσε τη συμφωνία "μια φιλόδοξη και μακρόπνοη λύση σε αυτή τη διαφαινόμενη κρίση". Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, μιλώντας με διαπραγματευτές στο Κιγκάλι, είπε: "Είναι πιθανόν το πιο σημαντικό βήμα που θα μπορούσε να αναλάβουμε αυτή τη στιγμή για να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας και να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας για τις επόμενες γενιές". Ενώ η συμφωνία του Παρισιού περιλαμβάνει δεσμεύσεις από σχεδόν κάθε χώρα για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα ορυκτά καύσιμα στα οχήματα και τα εργοστάσια, η νέα συμφωνία στο Κιγκάλι έχει έναν και μόνο στόχο: τα χημικά ψυκτικά που ονομάζεται υδροφθοράνθρακες (HFCs), που χρησιμοποιούνται σε κλιματιστικά και ψυγεία.

Τα HFCs αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, αλλά λειτουργούν ως ένα είδος υπερτροφοδοτούμενου αερίου του θερμοκηπίου, εγκλωβίζοντας 1.000 φορές περισσότερη θερμότητα από το διοξείδιο του άνθρακα. Και ενώ οι δεσμεύσεις του Παρισιού είναι ευρείες, είναι επίσης εθελοντικές, συχνά ασαφείς και εξαρτώνται από την πολιτική βούληση των μελλοντικών ηγετών του κόσμου. Αντίθετα, η συμφωνία του Κιγκάλι περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα για την αντικατάσταση των HFCs με περισσότερο φιλικές προς τον πλανήτη εναλλακτικές λύσεις, εμπορικές κυρώσεις για την παραβίαση της συμφωνίας και μια συμφωνία από τις πλούσιες χώρες, να βοηθήσουν τη χρηματοδότηση της μετάβασης των φτωχών χωρών στα ακριβότερα προϊόντα αντικατάστασης.

Έτσι, όσο περιορισμένη και αν είναι, η νέα συμφωνία μπορεί να είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε δραστικές λύσεις τη βιομηχανία και τις κυβερνήσεις, υποστηρίζουν οι διαπραγματευτές. Και με δεδομένο τον εγκλωβισμό της δύναμης θερμότητας των HFCs, οι επιστήμονες λένε ότι η συμφωνία του Κιγκάλι θα αποτρέψει την αύξηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας περίπου κατά ένα βαθμό Fahrenheit. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αποτροπής της ατμοσφαιρικής αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3,6 βαθμούς Κελσίου, το σημείο στο οποίο οι επιστημονικές μελέτες λένε ότι ο κόσμος θα φτάσει με μια μελλοντική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, με σοβαρές ξηρασίες και πλημμύρες, εκτεταμένες ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό και πιο ισχυρούς τυφώνες .

Πάνω από όλα, η συμφωνία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του ισοδύναμου με 70 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα - περίπου δύο φορές τη ρύπανση του άνθρακα που παράγεται ετησίως από ολόκληρο τον κόσμο.

Η συμφωνία Κιγκάλι είναι "πολύ, πολύ, πολύ ισχυρότερη από ό, τι στο Παρίσι», δήλωσε ο Durwood Zaelke, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Διακυβέρνηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη, ένα ερευνητικό οργανισμό. "Αυτή είναι μια υποχρεωτική συνθήκη. Οι κυβερνήσεις υποχρεούνται να συμμορφωθούν. "

Η συμφωνία του Κιγκάλι είναι επί επτά χρόνια στα σκαριά. Δεν είναι μια αυτόνομη συμφωνία, αλλά μια τροποποίηση μιας υφιστάμενης περιβαλλοντικής συνθήκης, του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, της συμφωνίας-ορόσημο του 1987 που σχεδιάστηκε για να κλείσει την τρύπα στο στρώμα του όζοντος, με την απαγόρευση ψυκτικών που καταστρέφουν το όζον και ονομάζονται χλωροφθοράνθρακες (CFCs). Οι χημικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν στη συμφωνία του Μόντρεαλ με την ανάπτυξη των HFC, που δεν βλάπτουν το στρώμα του όζοντος, αλλά παγιδεύουν τη θερμότητα στην ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μόντρεαλ, τα έθνη μπορούν να τροποποιήσουν την αρχική συμφωνία για τη σταδιακή κατάργηση υποκατάστατων χημικών ουσιών που βλάπτουν επίσης το περιβάλλον, ακόμα και αν δεν επηρεάζουν τη στιβάδα του όζοντος.

Αυτό σημαίνει ότι η τροπολογία του Κιγκάλι διατηρεί τη νομική ισχύ της Συνθήκης, έστω και αν η συνθήκη επικυρώθηκε από τη Γερουσία κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ρίγκαν. "Είναι αξιοσημείωτο: Αυτή η συνθήκη που έχει σχεδιαστεί για κάτι εντελώς διαφορετικό τώρα χρησιμοποιείται ως όχημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής", δήλωσε ο David Doniger, ένας δικηγόρος από το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων, μια ομάδα υπεράσπισης.

Η συμφωνία προέκυψε, εν μέρει, επειδή ο Πρόεδρος Ομπάμα προσπάθησε να χτίσει μια κληρονομιά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κάνοντας την σκοτεινή προσπάθεια να τροποποιηθεί το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ μια κορυφαία προτεραιότητα του Λευκού Οίκου. Η τελική συμφωνία είναι επίσης συνεπής με τις προσπάθειες του Ομπάμα να προωθήσει την ατζέντα του για την αλλαγή του κλίματος, ενώ χρησιμοποιεί δημιουργικούς τρόπους για να παρακάμψει το εχθρικό Κογκρέσο.

Η τροπολογία του Κιγκάλι ενδυναμώνει μια σειρά νέων παγκόσμιων συμφωνιών κλιματικής αλλαγής. Την περασμένη εβδομάδα, η συμφωνία του Παρισιού τέθηκε σε νομική ισχύ, αφού πέρασε ένα σημαντικό όριο: περισσότερες από 55 χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 55 τοις εκατό των εκπομπών έχουν επικυρώσει τη συμφωνία. Την ίδια εβδομάδα, οι κυβερνήσεις από 190 χώρες υιοθέτησαν μια συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων από την αεροπορική βιομηχανία.

Οι νέες κλιματικές διαπραγματεύσεις έχουν επικριθεί από τους επιστήμονες, ως πολύ αδύναμες. Όμως, κάθε συμφωνία ξεχωριστά συμβάλλει σημαντικά στην επίλυση διαφορετικών πλευρών του προβλήματος. Οι διαπραγματευτές στο Κιγκάλι παραδέχθηκαν ότι η τελική συμφωνία ήταν πολύ λιγότερο αυστηρή από ό,τι κάποιοι ήλπιζαν αρχικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες πλούσιες χώρες προώθησαν ένα σχέδιο που θα παγώσει τη χρήση των χημικών ουσιών που εγκλωβίζουν τη θερμότητα έως το 2021, μειώνοντας τες σε περίπου 15 τοις εκατό από τα επίπεδα HFC του 2012 ως το 2046. Το σχέδιο αυτό θα εξαλείψει το ισοδύναμο περίπου 90 δισεκατομμυρίων τόνων της ρύπανσης διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα ως το 2050.

Διαπραγματευτές από την Ινδία και κάποια άλλες πιο θερμές και φτωχές χώρες του κόσμου δεν υποστήριξαν αυτή την πρόταση. Στην Ινδία, εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στα πρόθυρα του να είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά κλιματιστικά που ψύχονται από HFC. Η τελική συμφωνία θα διαιρέσει την παγκόσμια οικονομία σε τρία κομμάτια. Οι πλουσιότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα παγώσουν την παραγωγή και την κατανάλωση των HFC ως το 2018, μειώνοντας το κατά περίπου 15 τοις εκατό ως το 2036. Μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, όπως η Κίνα, η Βραζιλία και ολόκληρη την Αφρική, θα παγώσει τη χρήση HFC από το 2024, μειώνοντας το στο 20 τοις εκατό στα επίπεδα του 2021 μέχρι το 2045.

Μια μικρή ομάδα από τα πιο θερμές χώρες του κόσμου - Ινδία, Πακιστάν, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ - θα έχουν το πιο επιεικές χρονοδιάγραμμα, παγώνοντας της χρήση HFC από το 2028 και μειώνοντάς το κατά περίπου 15 τοις εκατό από τα επίπεδα του 2025 ως το 2047.

Διαπραγματευτές σημείωσαν ότι πολλές από τις πιο θερμές, φτωχές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης ολόκληρης της Αφρικής, αποφάσισαν να μην συμμετέχουν με την Ινδία στο λιγότερο φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα, αλλά υπέγραψαν για ένα μεσοδιάστημα. Ενώ οι περισσότεροι Αφρικανοί διαθέτουν κλιματισμό, οι Αφρικανοί διαπραγματευτές είπαν ότι η γρήγορη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η οποία αναμένεται να είναι μια σημαντική κινητήρια δύναμη φτώχειας, ήταν η υψηλότερη προτεραιότητα. Η Ρουάντα, η οποία έχει προσπαθήσει να βγει από τη σκιά της γενοκτονίας του 1994, ελπίζει να γίνει γνωστή και ως μια χώρα που σφυρηλάτησε μια σημαντική συμφωνία για το κλίμα.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα