Οι αμερικανικές τράπεζες σχεδιάζουν… Brexit

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι οι τράπεζες των ΗΠΑ τον ενημέρωσαν ότι θα μεταφέρουν κάποιες δραστηριότητες από τη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στον απόηχο της απόφασης του δημοψηφίσματος να αποχωρήσει από την ΕΕ. Ο Σαπέν δήλωσε ότι μέχρι τώρα οι τράπεζες

των ΗΠΑ υιοθέτησαν μια στάση αναμονής στις βρετανικές επενδύσεις τους.

"Γι 'αυτούς, μέχρι τώρα, το ερώτημα ήταν: θα πραγματοποιηθεί το Brexit; Θα εφαρμοστεί πραγματικά; Μιλάτε για δύο χρόνια, αλλά ίσως να διαρκέσει τρία ή τέσσερα χρόνια".

"Αυτό είναι πάνω από τώρα, δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από αυτό», είπε ο υπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι. "Το ερώτημα δεν είναι πλέον αν θα υπάρξει Brexit. Είναι ότι 'θα υπάρξει Brexit σε δύο χρόνια' και μετά από δύο χρόνια θα πρέπει να λάβουμε αποφάσεις".

Ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι το αποκαλούμενο "σκληρό Brexit" ήταν η μόνη επιλογή της χώρας, ο Σαπέν δήλωσε ορισμένες τράπεζες είχαν ήδη αποφασίσει "να μεταφέρουν τις δραστηριότητες τους στην ήπειρο". "Αυτά είναι τα λόγια τους, όχι δικές μου εκτιμήσεις", είπε, προσθέτοντας ότι είναι ένα "αναπόφευκτο αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Brexit" μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Το Παρίσι είναι μία από τις πολλές πόλεις που ελπίζουν να προσελκύσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρα το Λονδίνο, εφόσον οι τράπεζες αποφασίσουν να έχουν τη βάση τους σε άλλα μέρη της Ευρώπης για την προστασία των επιχειρήσεων τους.

Ο Σαπέν δήλωσε ότι η Γαλλία εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για την προώθηση του Παρισιού ως μελλοντική οικονομική πρωτεύουσα.

Ένα ανώτερο στέλεχος στην Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η απώλεια υψηλόμισθων θέσεων εργασίας σε τράπεζες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να πλήξει τον προϋπολογισμό της χώρας. Ο Anil Kashyap δήλωσε ότι η Βρετανία θα χάσει από τους φόρους που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι του City, αν οι θέσεις εργασίας μετακινηθούν από την πρωτεύουσα, ως αποτέλεσμα ενός σκληρού Brexit. Η Morgan Stanley έχει προειδοποιήσει ότι το Brexit θα μπορούσε να περιορίσει τη "δεξαμενή" ταλέντων που είναι διαθέσιμη στους εργοδότες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε το Bloomberg.

Η Carmen Nuzzo, ανώτερη οικονομολόγος σε τράπεζα στο Λονδίνο, έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες την Τετάρτη, αναφέροντας ότι "η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από πιθανούς περιορισμούς της μετανάστευσης που θα μπορούσαν να βλάψουν τη διεθνή συνεργασία και την προσέλκυση ταλέντων στο Ηνωμένο Βασίλειο", έγραψε. "Αυτό είναι ένας μακροπρόθεσμος κίνδυνος, αλλά θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο αν η βρετανική κυβέρνηση δώσει προτεραιότητα στον έλεγχο της μετανάστευσης έναντι της πρόσβασης στην ενιαία αγορά. Η διεθνής συνεργασία είναι ουσιαστική για την ακαδημαϊκή και την εταιρική έρευνα".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα