Ουκρανία: η ΕΕ αναστέλλει τις συζητήσεις για την εμπορική συμφωνία

Χιλιάδες διαδήλωσαν την Κυριακή για μια ακόμα φορά κατά του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς, λίγες μόλις ημέρες πριν τη συνάντηση στο Κρεμλίνο, η οποία –πολλοί φοβούνται- θα κλείσει την πόρτα της ένταξης στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Λίγα λεπτά πριν από τη διαδήλωση, ο επικεφαλής Επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ Στέφαν Φούλε δήλωσε στο Twitter

ότι αναστέλλει τις εργασίες για μια εμπορική και πολιτική συμφωνία με την Ουκρανία, λέγοντας ότι τα επιχειρήματα του Κιέβου για τη βελτίωση των όρων «είναι αβάσιμα». Η δήλωση Φούλε δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει την υπομονή της τόσο με τα αιτήματα για οικονομική ενίσχυση από το Κίεβο όσο και με το ρόλο της ΕΕ στον «πόλεμο» των προσφορών με τη Ρωσία για την Ουκρανία.

Ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον Μακέιν πάντως διαμήνυσε στους 200.000 περίπου διαδηλωτές της πλατείας Ανεξαρτησίας του Κιέβου ότι το πεπρωμένο τους ήταν στην Ευρώπη. «Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τον σκοπό σας, το κυριαρχικό δικαίωμα της Ουκρανίας να καθορίσει τη μοίρα της ελεύθερα και ανεξάρτητα. Και το πεπρωμένο που αναζητάτε βρίσκεται στην Ευρώπη», δήλωσε ο Μακέιν, μία από τις σημαντικότερες φωνές των Ρεπουμπλικάνων στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ο Μακέιν, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο, τον πρώην υπουργό οικονομικών Αρσένι Γιάτσινιουκ και τον ακροδεξιό Όλεχ Τιάγνιμποκ, δήλωσε επίσης: «Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε στην Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι δεν αποδεχόμαστε την παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Πολλά εξαρτώνται από το τι είδους συμφωνία μπορεί να προκύψει με τον Πούτιν την Τρίτη και πόσο γρήγορα θα βοηθήσει την οικονομία της Ουκρανίας. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η δημοτικότητά του Γιανούκοβιτς έχει πληγεί σημαντικά από την κρίση, η αντιπολίτευση έχει ενεργοποιηθεί σημαντικά, η πίστη των βασικών ενδιαφερομένων, κυρίως των ολιγαρχών, έχει κλονιστεί και δεν μπορεί πλέον να ξαναθέσει υποψηφιότητα το 2015.

Στις συνομιλίες στο Κρεμλίνο στις 17 Δεκεμβρίου, ο Γιανούκοβιτς θα πρέπει να σφραγίσει συμφωνίες για να βοηθήσει την εύθραυστη οικονομία της Ουκρανίας, ενδεχομένως με την εξασφάλιση φθηνότερων τιμών στο φυσικό αέριο και τις πιστώσεις. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, φοβάται ότι ο Γιανούκοβιτς μπορεί να κάνει τα πρώτα βήματα για να ενταχθεί σε μία τελωνειακή ένωση υπό την ηγεσία της Μόσχας, μαζί με τη Λευκορωσία και το Καζακστάν – την οποία θεωρούν ως μια προσπάθεια του Πούτιν να αναβιώσει τη Σοβιετική Ένωση.

reuters.com

Keywords
Τυχαία Θέματα